ΘΕΜΑ

Το φαινόμενο Κασσελάκη και οι ερμηνείες του

Το φαινόμενο Κασσελάκη και οι ερμηνείες του, Δημήτρης Χρήστου

«Γιατί ψήφισαν έναν που δεν τον ξέρουν; Γιατί ξέρουν όλους τους άλλους» έγραψε κάποιος στο Facebook για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα των εκλογών για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ και έγινε viral από χιλιάδες χρήστες. Αυτό φανερώνει χαρακτηριστικά, γιατί ο άγνωστος Κασσελάκης επικράτησε με εντυπωσιακή διαφορά στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Όσοι τον ψήφισαν και όσοι τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, αναλαμβάνουν εν γνώσει τους ένα ρίσκο για έναν υποψήφιο χωρίς διαδρομή στον ΣΥΡΙΖΑ και το αποδέχονται ως ύστατη λύση. Και το αποδέχονται διότι θεωρούν πως όλες οι άλλες λύσεις δεν μπορούν να εγγυηθούν την επάνοδο σε πορεία νίκης και πως η συρρίκνωση θα συνεχιστεί.

Επιπλέον μέτρησε το γεγονός πως όλοι οι “παλαιοί” υποψήφιοι απέφυγαν σε βαθμό πρόκλησης, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για τη συρρίκνωση του κόμματος στο 17,83%, αφήνοντας όλο το βάρος στον Τσίπρα! Και μιλώντας με απλά μέλη, παλαιά και νέα, διαπίστωσα την αγωνία τους να σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όρθιος και ικανός να αντιμετωπίσει την λαίλαπα Μητσοτάκη. Και θεώρησαν πως η επιλογή Κασσελάκη είναι η καλύτερη λύση.

Επιθέσεις με το αντίθετο αποτέλεσμα!

Κάποιοι, ακόμα και από το επιτελείο της δεύτερης Αχτσιόγλου, πρότειναν να αποδεχτεί ως τελικό το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και να ανακηρυχθεί πρόεδρος ο Κασσελάκης για να αποφευχθούν οι φθοροποιές διασπαστικές συγκρούσεις, αλλά αυτό απορρίφθηκε και από τους συμμάχους της. Και ακολούθησαν όσα παρακολουθούμε με σκληρή γλώσσα κατά του νικητή και φαβορί του δεύτερου γύρου από “μεγαλομετόχους” που θεώρησαν ότι έτσι τον κονταίνουν, ενώ ουσιαστικά τον κάνουν περισσότερο συμπαθή.

Παράλληλα η Αχτσιόγλου συνέχισε τα επικοινωνιακά λάθη, που σε κάποιες περιπτώσεις προκάλεσαν έως και οργή. Για παράδειγμα η βουλευτής επικρατείας Έλενα Ακρίτα, σε ανάρτησή της μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου έγραψε: «Στις 17 Ιουλίου με άρθρο μου δήλωσα πως στις εσωκομματικές εκλογές θα στηρίξω την Έφη Αχτσιόγλου, απαριθμώντας τους λόγους που καθόρισαν την επιλογή μου. Όμως η προεκλογική περίοδος με αποκορύφωμα της δηλώσεις της υποψήφιας Προέδρου την βραδιά της πρώτης Κυριακής, επαναδρομολογούν την πορεία μου.

Η απαξίωση του 45% με χαρακτηρισμούς για το “θολό” αποτέλεσμα και την έλλειψη σοβαρότητας των ψηφοφόρων με προβλημάτισαν ιδιαίτερα. Σέβομαι την πλειοψηφία και θεωρώ ότι πρέπει να ακούμε προσεχτικά αυτό που προσπαθεί να μάς πει, χωρίς να την ακυρώνουμε επειδή απλά δεν μάς αρέσουν τα νούμερα».

Αμέσως μετά δέχτηκε σειρά επιθέσεων για την «κωλοτούμπα» της, όπως χαρακτήρισαν την μεταστροφή της να στηρίξει στο δεύτερο γύρο τον Στέφανο Κασσελάκη. Και η απάντησή της ήταν: «Κωλοτούμπα κάνει όποιος προσβλέπει σε πολιτικές καριέρες. Στην ηλικία μου, για έναν και μόνο λόγο μπήκα στη Βουλή. Για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να αγωνιστώ γι’ αυτά όσο μπορώ κι όσο αντέχω και μετά να πάω σπιτάκι μου. Κωλοτούμπα κάνεις για να κερδίσεις πόστα. Πόστα δεν δέχτηκα στη δημοσιογραφία όταν μου προτείνανε διευθυντικές θέσεις κι αρχισυνταξίες. Κωλοτούμπα κάνεις για τα χρήματα. Έχω χρήματα. Κι από τη δουλειά μου και απ’ το σπίτι μου. Πιο πολύ χάνω παρά κερδίζω. Κωλοτούμπα κάνεις για αναγνωσιμότητα. Ασχολίαστο». Και πράγματι η απάντησή της έμεινε ασχολίαστη….

Δεν ήταν όμως μόνο η Ακρίτα που αντέδρασε σε όσα ακολούθησαν μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος για παράδειγμα, έγραψε: «Λοιπόν, κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το αλληλοξέσκισμα που είναι αγαπημένο σπορ στον συνολικό ΣΥΡΙΖΑ, κάτι σαν χρόνια έξη, είναι συνταγή αποτυχίας και έκφραση αποτυχίας. Ένα κόλλημα στην αποτυχία. Δεν είναι η πρώτη φορά τώρα. Ο καθένας θεωρεί ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια και δεν είναι διατεθειμένος να δει την αλήθεια του άλλου…».

Ανησυχίες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Επιπλέον οι αντιδράσεις, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με επιθέσεις μόνον ή κυρίως κατά του Κασσελάκη, λειτουργούν τελικά υπέρ του, δείχνοντας ότι αυτόν φοβούνται ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και τον φοβούνται ως άφθαρτο, σύγχρονο και ικανό να αποσπάσει ψηφοφόρους τους και να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχεία κυβερνητικής νίκης.

Χαρακτηριστικές οι χυδαίες επιθέσει των τρολ της ΝΔ, από τα κανάλια και τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ ο Ανδρουλάκης ειρωνεύτηκε τη συμμετοχή 150.000 μελών και φίλων που ψήφισαν λέγοντας: «Εγώ στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ έλαβα όσες ψήφους έλαβαν όλοι μαζί οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ»! Μόνο που το κόμμα του, ουσιαστικά μια ομάδα, όπως το χαρακτήρισε ο Χάρης Καστανίδης απλώς περιμένει νέους ψηφοφόρους κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ώριμο φρούτο, ενώ δεν διαθέτει καμία σχεδόν ενεργή τοπική οργάνωση, όταν το παλαιό ΠΑΣΟΚ διέθετε τοπικές οργανώσει μέχρι και το τελευταίο χωριό.

Ο Κασσελάκης ήδη έχει ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της πολιτικής. Πόσο ταραγμένα θα μείνουν και με ποιο αποτέλεσμα, θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι