Το φιάσκο με την τηλεκατάρτιση και η “κίτρινη κάρτα” στον Βρούτση

Το φιάσκο με την τηλεκατάρτιση και η "κίτρινη κάρτα" στον Βρούτση, Βαγγέλης Σαρακινός

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μιλήσαν εξαρχής για εμπαιγμό, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε σκάνδαλο, ο αρμόδιος υπουργός επέμενε, ωστόσο, ότι η τελεκατάρτιση ήταν το “καταλληλότερο” μέτρο για να ενισχυθούν δικηγόροι και μηχανικοί που πλήττονται από την πανδημία. Τελικά χρειάστηκε ένα πάρτι διαρκείας στα social media, με τα όχι και λίγα “μαργαριτάρια” του προγράμματος, για να πάρει και αυτό το θέμα πάνω του ο Μητσοτάκης και να βρεθεί λύση.

“Οι αστοχίες πρέπει να διορθώνονται” ήταν το μήνυμα που έστειλε το, δυσαρεστημένο με την τροπή της υπόθεσης, Μαξίμου προς το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας ουσιαστικά την κατάργηση του προγράμματος και την απευθείας χορήγηση των 600 ευρώ στους επιστήμονες. Ένα μήνυμα που έκανε σαφές, ότι ο κόμπος είχε φτάσει πλέον στο χτένι σε ό, τι αφορά τους χειρισμούς του Γιάννη Βρούτση, κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση υπήρχαν και άλλες διαφωνίες σχετικά με τις πολιτικές του υπουργού Εργασίας και μάλιστα κάποιοι υπενθύμιζαν, τις τελευταίες ημέρες, ότι το μέτρο για την επιδότηση των μακροχρόνια ανέργων, με 400 ευρώ, το ανακοίνωσε συμπληρωματικά ο πρωθυπουργός και όχι ο Γιάννης Βρούτσης. Το ποτήρι ξεχείλισε πάντως, όταν στο διαδίκτυο άρχισε να γελάει ο “κάθε πικραμένος” με τα ευτράπελα έως τραγικά σημεία του προγράμματος. Το κλίμα για τον υπουργό έγινε ακόμα πιο βαρύ, όταν έσπευσε να υποστηρίξει την επιλογή του και να απαξιώσει τους επικριτές του, χαρακτηρίζοντας τα “μαργαριτάρια” του προγράμματος ως «απλά ορθογραφικά λάθη»!

Με εντολή Μητσοτάκη

Το κακό είναι ότι σε αυτή του την προσπάθεια ο Γιάννης Βρούτσης είχε τη στήριξη και άλλων υπουργών. Μια στήριξη που σε κάποιες περιπτώσεις εκφραζόταν ανοιχτά και σε κάποιες άλλες με την απόδοση του “φιάσκου” στην έλλειψη του απαραίτητου χρόνου και στο επείγον του πράγματος. Τελικά, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την κατάργηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση, διευκρινίζοντας ότι οι επιστήμονες, τους οποίους αφορούσε, θα λάβουν κανονικά, και χωρίς προϋποθέσεις, την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον Απρίλιο.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Βρούτσης  αναφέρει ότι στόχος του προγράμματος δεν ήταν μόνον η ενίσχυση των έξι επιστημονικών κλάδων, αλλά και «η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων»! Για το απαράδεκτο,ωστόσο, περιεχόμενο του προγράμματος περιορίζεται απλώς στη δήλωση ότι «δυστυχώς,  σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ξεκάθαρα βεβαίως ότι η κατάργηση του προγράμματος γίνεται με απόφαση του πρωθυπουργού, όπως επίσης και ότι με εντολή του ίδιου (του Κυριάκου Μητσοτάκη) ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, που θα αφορά τον ενδελεχή έλεγχο «της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού».

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση, παρά την κατάργηση του προγράμματος που ως ενέργεια δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτουν τις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο για «σκάνδαλο» σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης στα οποία ανατέθηκε το πρόγραμμα. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν μάλιστα ότι η πιστοποίηση αυτών των ΚΕΚ έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζουν ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο στη δήλωση του κ. Βρούτση γίνεται αναφορά στην εντολή του πρωθυπουργού να γίνει «αξιολόγηση».

Επιμένει ο Τσίπρας

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κράτησε ψηλά την αντιπαράθεση για το θέμα όλο αυτό το διάστημα, (ο Τσίπρας κατέθεσε και σχετική ερώτηση), δεν καλύπτεται με την κατάργηση του προγράμματος, επιμένει στην ύπαρξη σκανδάλου και ζητά την απομάκρυνση του Γιάννη Βρούτση. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει την απόφαση «ομολογία αποτυχίας και ενοχής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη» και κάνει λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, συνδέονται ευθέως με το ίδιο το κόμμα της ΝΔ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί μάλιστα τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κρύβεται και «να έρθει στη Βουλή να απολογηθεί για το οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που επιχείρησε να στήσει εν μέσω πανδημίας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του επιστημονικού κόσμου της χώρας». Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει επίσης, ότι «η απόσυρση μετά τη κατακραυγή δεν λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ενώ αναφέρεται και σε υπουργούς της κυβέρνησης που «εκθείαζαν νυχθημερόν από τα ΜΜΕ το πρόγραμμα-φιάσκο» και έβαλαν εναντίον των επιστημόνων.

Νωρίτερα και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε με ανακοίνωσή του την απομάκρυνση του Γιάννη Βρούτση από την κυβέρνηση. Επικαλούνταν, παραλλήλως, τα δημοσιεύματα για «εκλεκτικές συγγένειες» της ΝΔ με τους πέντε ιδιοκτήτες πλατφορμών «καταρτίσεων» που είχαν αναλάβει το πρόγραμμα (Εφημερίδα των Συντακτών) και για «συγγενική σχέση» συμβούλου του κ. Βρούτση και της γ.γ. του υπουργείου Εργασίας με τους ιδιοκτήτες εταιρίας ΚΕΚ (Documento). Μαλιστά αναρωτιόταν, τι άλλο περιμένει ο κ. Μητσοτάκης να αποκαλυφθεί, για να στείλει τον υπουργό εργασίας “στο σπίτι του”. Την παραίτηση του Γιάννη Βρούτση ζήτησε με δήλωσή της και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι