Το ηττημένο φάντασμα της “17 Νοέμβρη”

Το ηττημένο φάντασμα της “17 Νοέμβρη”

του Μένιου Τασιόπουλου  – 

Με την ανέλιξή του στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε αντιμέτωπος με τον εαυτό του. Από τη μια πλευρά, έχει την ευθύνη της διαχείρισης του κράτους. Από την άλλη, έχει γονίδιο κόμματος διαμαρτυρίας και παρελθόν πολιτικής ανυπακοής. Παλαιότερα, στρεφόταν εναντίον των κατασταλτικών μηχανισμών. Σήμερα, είναι υπεύθυνος για το νόμο και την τάξη. Το γεγονός ότι η Αριστερά μοιάζει “διχασμένη”αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση.

Δεν έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από την εποχή που η “17 Νοέμβρη” δολοφονούσε. Για να αναπτυχθεί η τρομοκρατία, όμως, χρειάζεται τις κατάλληλες συνθήκες. Χρειάζεται ευνοϊκό ιδεολογικό-πολιτικό κλίμα και περιβάλλον για να στρατολογεί τα μέλη της και να πραγματοποιεί τις ένοπλες δολοφονικές επιθέσεις της. Το ευνοϊκό κλίμα το διαμορφώνει η οικονομική ασφυξία και η κρατική καταπίεση. Είναι επίτευγμα που η Ελλάδα τηςοξύτατης κρίσης, η Ελλάδα των νεόπτωχων και των ταπεινωμένων, δεν έχει διολισθήσει σε ένα τέτοιο κλίμα.

Είναι λάθος, λοιπόν, το κράτος και η κοινωνία να εκδηλώνει πανικό, επειδή ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρέθηκε για 48 ώρες έξω από το κελί του. Η οργή που εξέφρασε η οικογένεια Μητσοτάκη, η οποία έχει νεκρό από την τρομοκρατία της “17 Νοέμβρη”, είναι αποδεκτή και απολύτως δικαιολογημένη. Κατανοητή είναι και η δυσφορία που εξέφρασαν ξένες πρεσβείες χωρών που είχαν επίσης νεκρούς.

Η ηρεμία του νικητή

Το μήνυμα, όμως, δεν πρέπει να είναι ο φόβος, αλλά η ηρεμία του νικητή. Και νικητής είναι ο νόμος και η τάξη των πολλών. Η συντεταγμένη Πολιτεία νίκησε και επικράτησε έναντι της τρομοκρατίας, των εγκλημάτων της και του όποιου ηθικού μηδενισμού. Ο Κουφοντίνας και οι σύντροφοί του ηττήθηκαν. Τα όπλα τους σίγησαν. Ο ίδιος παρεδόθη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών λίγο πριν τη σύλληψη του.

Έχουμε απορρίψει ως Πολιτεία τη θανατική ποινή. Η Δικαιοσύνη καταδίκασε τα μέλη της “17 Νοέμβρη” σε βαρύτατες ποινές. Οι ολιγοήμερες άδειες προβλέπονται και για τους βαρυποινίτες. Δεν ταιριάζει, λοιπόν,στη δημοκρατική Πολιτεία μας ούτε ο φόβος ούτε και η υπερβολική αντίδραση, επειδή δόθηκε μία 48ωρη άδεια στον Κουφοντίνα μετά από δεκαπέντε χρόνια εγκλεισμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι