Το Κέντρο και η παράδοση ζωτικού χώρου στον ΣΥΡΙΖΑ

Το Κέντρο και η παράδοση ζωτικού χώρου στον ΣΥΡΙΖΑ

του Ελευθέριου Τζιόλα –

Μια από τις κρίσιμες προϋποθέσεις για το ξεμπλοκάρισμα του νέου φορέα από «κεντρώα» αφηγήματα και το ξεδίπλωμα απελευθερωτικής δυναμικής είναι η τοποθέτηση του όλου εγχειρήματος στο έδαφος του σύγχρονου δημοκρατικού σοσιαλισμού, όπως  επανακαθορίζεται παντού στην Ευρώπη. Αν η «Κεντροαριστερά» και το κατά Γεννηματά-Θεοδωράκη «Κίνημα Αλλαγής», είναι στην πραγματικότητα Κέντρο, τότε παραδίδεται στον Τσίπρα όλος ο πολιτικός χώρος στα αριστερά.

Η εθελούσια μετατόπιση στο Κέντρο αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρύτερη Αριστερά. Σχεδόν το σύνολο του άλλοτε ριζοσπαστικού και μαχητικά προοδευτικού χώρου του ΠΑΣΟΚ, αυτού που ονομαζόταν «κοινωνική Αριστερά» εγκαταλείπεται, αφήνεται ακάλυπτος, παραδίδεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, έμμεσα αλλά με σαφήνεια, αποτελεί και την παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον εκφραστής και εκπρόσωπος αυτού του χώρου, της ούτως ειπείν Αριστεράς. Μεγαλύτερο λάθος στρατηγικής τοποθέτησης, όταν μάλιστα διεκδικείς να ηγεμονεύσεις και πάλι στον ευρύ αυτό χώρο, δεν θα μπορούσε να γίνει.

Αντί να οργανωθεί και να εξελιχθεί μια πολυμέτωπη ιδεολογική, αξιακή και πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό την έξωσή του από την «καταπάτηση» χώρου που ποτέ δεν κάλυπτε πολιτικά, γίνεται εμμέσως πλην σαφώς η αποδοχή της «καταπάτησης» και η απόσυρση από τη «διεκδίκηση».

Στην κοίτη του νέου εγχειρήματος, του νέου Κινήματος, πρέπει να ξαναβρεθούν άνθρωποι που οι δρόμοι τους είχαν χωρίσει. Το νέο Κίνημα πρέπει να κινηθεί με ανοιχτό, δημιουργικό, αλλά και συνθετικό πνεύμα, έχοντας σταθερό τον προσανατολισμό των σοσιαλιστικών αξιών. Ο πλούτος ιδεών, προτάσεων και πρακτικών, ας έρθει στο φως κι ας συντεθεί σε πολιτικό ρεύμα αλλαγής.

Ο νέος φορέας θα είναι ένα πεδίο δοκιμασίας, αλλά και ανάδειξης νέων δυνάμεων με πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, με πολιτικές  ανάπτυξης, καινοτομίας και απασχόλησης, με διάσταση πατριωτική, με κοινωνική ευαισθησία, με θεσμούς πραγματικής δημοκρατίας. Μόνο έτσι το νέο  Κίνημα θα έχει τη δυνατότητα να συγκροτήσει και να εκφράσει πολιτικά μία νέα προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι