Το ΚΙΝΑΛ και η «ολέθρια» Δεξιά…

Χρήστου Δημήτρης
1537

Μιλώντας πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Σταμάτης Μαλέλης ανέφερε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα συνεργαστεί με μια κυβέρνηση ΝΔ που «θα φέρει τον όλεθρο» και ότι δεν θα φοβηθεί δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική. Ο γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ αιτιολόγησε μάλιστα την άποψή του, ότι «εμείς», δηλαδή το ΚΙΝΑΛ, «σαφώς κινούμαστε στην προοδευτική κατεύθυνση. Θέλουμε προοδευτική διακυβέρνηση. Εάν δεν μπορούμε να προωθήσουμε τη δική μας ατζέντα, δεν έχει νόημα για εμάς οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία»!

Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε. Έσπασαν τα τηλέφωνα της Φώφης. Οργισμένοι οι αξιωματούχοι διέταξαν να μαζέψει τον «παλαιοπάσοκο» φίλο του Λαλιώτη. Ακούς εκεί, κινούμαστε σε προοδευτική κατεύθυνση και με δική μας ατζέντα! Ποια ατζέντα; Η ατζέντα μας είναι «ναι σε όλα» όσα λέει ο Κυριάκος. "Προσωπικές απόψεις" είπαν "που δεν εκπροσωπούν το κίνημα"! Και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της η κυρία Γεννηματά δήλωσε: «Το 2019 μπορεί να είναι η χρονιά της αλλαγής. Ας το κάνουμε πράξη».

Ποια αλλαγή; Όπου αλλαγή αυτή τη φορά, δεν είναι να φύγει η δεξιά αλλά το ακριβώς αντίθετο. Να επανέλθει η δεξιά. Και δεν μιλάμε για τη δεξιά του Καραμανλή και του Ράλλη. Μιλάμε για την ακροδεξιά του Κυριάκου, του Σαμαρά, του Άδωνη και του Βορίδη. Με αυτούς θέλουν να συγκυβερνήσουν οι Βενιζέλοι και οι Λοβέρδοι.

Στη μανία τους να διώξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν απολέσει την ικανότητα ψύχραιμης ανάλυσης των πραγμάτων. Πως δηλαδή με αυτά που λένε, μπορεί να μείνουν στο τέλος και εκτός Βουλής. Διότι όσοι έχουν συμφέρον και επιθυμούν την παλινόρθωση της δεξιάς στην εξουσία, το ευκολότερο είναι να ψηφίσουν απ ευθείας τη ΝΔ. Ποιο λόγο έχουν να το κάνουν δια μέσου μιας συνεταιριστικής ΕΠΕ;

Όταν πολύ περισσότερο η πολιτική πόλωση και ο στόχος της πρωτιάς, που δίνει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, η επιλογή του ΚΙΝΑΛ θα είναι στην τελική ευθεία επικίνδυνη πολυτέλεια. Θα μπορούσαν ακόμα να αφήσουν τη δήλωση Μαλέλη να ψαρεύει στα θολά νερά, παλαιούς αντιδεξιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε αυτό τόλμησαν να κάνουν. Τόσο φανατικοί και εκβιάσιμοι είναι.

Τσακωμός για τις έδρες

Προς το παρόν, τσακώνονται για τις πιθανές βουλευτικές έδρες σαν να είναι δεδομένες. Ποιος θα είναι για παράδειγμα πρώτος στο επικρατείας. Λες και είναι εύκολη η εκλογή όταν το ποσοστό του σχήματος, για να εκλέξει μια έδρα από το επικρατείας πρέπει νε αγγίζει το 5%. Και αυτό, έτσι όπως πολιτεύεται το ΚΙΝΑΛ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τα καταφέρει.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, για παράδειγμα, διαφωνεί σχεδόν με όλες τις επιλογές της Φώφης. Σιωπά όμως, για να εξασφαλίσει την έδρα της Αχαΐας όπου, ως πρώην πρωθυπουργός, δεν χρειάζεται σταυρούς για να εκλεγεί. Διαφωνεί και ο εταίρος ΔΗΜΑΡ αλλά αυτούς πλέον δεν τους υπολογίζουν, διότι ενοχλούν. Διαφωνεί και ο Καμίνης, αλλά μια πιθανή πλουσιοπάροχα αμειβόμενη θέση στην Ευρωβουλή, αξίζει τη σιωπή του. Διαφωνεί και ο Σκανδαλίδης, αλλά συνεχίζει να λουφάρει για έχει έναν καλό μισθό αράζοντας στο εντευκτήριο της Βουλής.

Όσο για τον τρόπο και τους όρους συμμετοχής τους σε μια κυβέρνηση υπό τον Μητσοτάκη, σιωπή. Τι να τους κάνουν τους όρους και το κυβερνητικό πρόγραμμα όταν γίνονται εμπόδια για την πρόσβαση στην εξουσία; Εξ άλλου όροι, που μάλιστα είχαν γίνει και γραπτό συμβόλαιο, υπήρχαν και στην προηγούμενη συγκυβέρνηση, αλλά όταν τους αναζήτησαν για να δουν αν το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν εντός ή εκτός συμφωνίας, όσο κα αν έψαξαν, δεν βρήκαν τίποτα! Είχαν γραφτεί στο χιόνι. Ο μοναδικός όρος που έχουν, είναι ο αριθμός των υπουργείων που δα ζητήσουν από τον Κυριάκο.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο τέλος. Στο τέλος αυτού που έχει απομείνει από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ, το μαύρο σήμερα πρόβατο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που τραυμάτισε θανάσιμα ο Σημίτης και διέλυσε ο καιροσκόπος Βενιζέλος. Στο ΠΑΣΟΚ που δεν έχει μούτρα να κατέβει στις εκλογές με την ιστορική του ταμπέλα και κρύβεται σε τυχοδιωκτικούς συνεταιρισμούς. Ακόμα και αν καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή, δύσκολα θα αντέξει τις ευθύνες για την «ιστορική αμαρτία» από σοσιαλιστικό κόμμα να γίνει τυφλός συνοδοιπόρος της ακροδεξιάς και ας ακολουθήσει ο «όλεθρος» όπως είπε και ο Μαλέλης.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.