Το Μακεδονικό και η μπαλκονόπορτα του δεξιού λαϊκισμού

Μάκης Ανδρονόπουλος
6

του Μάκη Ανδρονόπουλου  - 

Η απουσία θετικής στρατηγικής στα εθνικά ζητήματα (οικονομία, ΕΕ, εθνικά κλπ) από τη δεξιά παράταξη της οποίας ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την έχει ωθήσει να διολισθήσει σε μία καιροσκοπική αντιπολιτευτική τακτική, χωρίς πολιτικό και κοινωνικό έρμα. Απόγειο είναι το Σκοπιανό, στο οποίο άνοιξε τη μπαλκονόπορτα του ακραίου λαϊκισμού.

Το «ορφανό» συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου, οι απειλές για δημιουργία κόμματος τύπου «Λέγκα του Βορρά» από νεοδημοκρατικά στελέχη, ο ρωσικός δάκτυλος και άλλα αφελή πυροδοτήθηκαν από την αβάσταχτη ελαφρότητα της αντιπολιτευτικής αμηχανίας. Κατά διαβολική σύμπτωση ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για μεγάλη περιοδεία στη Μακεδονία, είτε για να προλάβει κάποια διάσπαση που ο ίδιος μόχλευσε, είτε γιατί τον υποχρέωσαν οι σκληροί της δεξιάς πτέρυγας.

Είναι δυσάρεστο, καθώς τελειώνει η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και μετά την δραματική εμπειρία του εκτροχιασμού της χώρας, ένα από τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν στα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης, να μοχλεύει τον εθνικισμό, να περιφρονεί τους αυτονόητους κανόνες της διπλωματικής διαχείρισης ενός εθνικού θέματος και να παρεμποδίζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς, σε ένα ζήτημα που χρονίζει εφτά δεκαετίες. Αν η δεξιά πατριδοκαπηλία ακυρώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να λύσει το Σκοπιανό, απλά θα έχει καεί μια καλή ευκαιρία. Η ΝΔ θα έχει επιβεβαιώσει για πολλοστή φορά την φοβική αντίληψη που χαρακτηρίζει την συντηρητική παράταξη.

Οι γεωπολιτικές συνθήκες αλλάζουν για τα δυτικά Βαλκάνια, καθώς ενεργοποιείται τώρα η ένταξη των υπόλοιπων χωρών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Σημειωτέον ότι ήταν η Ελλάδα που είχε από το 2003 δρομολογήσει την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Η ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβούνιου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να λυθούν: ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός, οι βουλγαρικές φιλοδοξίες, αλλά και η ρωσική μόχλευση και εμπλοκή που δεν έχει ωφελήσει καμία χώρα μέχρι τώρα. Φυσικά, είναι και τα τουρκικά παιχνίδια και οι θύλακοι φανατικών ισλαμιστών.

Η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ αποτελεί τμήμα του δυτικού σχεδιασμού που είναι προς όφελος της Ελλάδας. Εννοείται πως η επίλυση της ονομασίας αυτού του κράτους είναι το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για την απάλειψη του αλυτρωτισμού. Προφανώς ο Νίκος Κοτζιάς δεν είναι αφελής και ξέρει καλό σκάκι. Φτάνει οι άσχετοι πατριδοκάπηλοι να μην του χαλάνε την παρτίδα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.