Το Μαξίμου μεταξύ κακοκαιρίας και Φουρθιώτη
25/01/2022Μεταξύ των συνεπειών της κακοκαιρίας και των απειλών του Μένιου Φουρθιώτη, βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και κατ’ επέκταση προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι αυτό, ενώ τα σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών εμφανίστηκαν πριν καν απεγκλωβιστούν οι οδηγοί από την Αττική Οδό. Η μεν κακοκαιρία έδωσε την χαριστική βολή στο επιτελικό κράτος ή ότι είχε απομείνει από αυτό μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Ακόμη και οι οπαδοί της ΝΔ στα social media δυσκολεύονται να υποστηρίξουν το αφήγημα του επιτελικού κράτους και την διαχειριστική υπεροχή της κυβέρνησης έναντι των προηγούμενων. Τα 2.000 ευρώ που έταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης –κατόπιν συνεννόησης με τον παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού– μοιάζουν με φτηνή προσπάθεια εξαγοράς της αγανάκτησης των πολιτών και απομείωσης του πολιτικού κόστους.
Η αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος της διαχειριστικής αποτελεσματικότητας ήλθε να προστεθεί στην διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια από τις καθημερινές εκατόμβες της πανδημίας –όσο και αν “θάβουν” τις σχετικές ειδήσεις τα συστημικά μέσα ενημέρωσης– στους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και στην ακρίβεια των καταναλωτικών προϊόντων.
Τα μηνύματα του Γιώργου Γεραπετρίτη προς τον Μένιο Φουρθιώτη, ο οποίος απειλεί και προειδοποιεί, είναι ένα πλήγμα στον σκληρό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου σε ένα άλλο επίπεδο, αλλά διόλου ασήμαντο. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης παραμένει υπουργός Επικρατείας κι ας μοιράζεται τις αρμοδιότητες μετά την αντίστοιχη αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου από υφυπουργό σε υπουργό.
Δεν καταπίνεται εύκολα και από τους νεοδημοκράτες το γεγονός ότι η “φιλελεύθερη και εκσυγχρονιστική ΝΔ” του Κυριάκου Μητσοτάκη συναναστρέφεται και κάνει εκδουλεύσεις σε κάποιον ο οποίος δήλωνε ατζέντης μοντέλων και είναι υπόδικος για ποινικές υποθέσεις και συμβόλαια θανάτου; Ειρήσθω εν παρόδω, τα “ενσωματωμένα” Μίντια λειτούργησαν με εξαρτημένα αντανακλαστικά: μόλις ακούστηκε το καμπανάκι κινδύνου από τα tweet του Μένιου Φουρθιώτη αποσιώπησαν το θέμα.
Μόνο που ο Μένιος Φουρθιώτης επιμένει βγάζοντας στην δημοσιότητα μηνύματα και κλήσεις που εκθέτουν το Μέγαρο Μαξίμου. Προφανώς έχει και τους λόγους του κι αν τον πιστέψουμε έχει και άλλα βέλη στη φαρέτρα του. Μοιάζει σαν να λέει με πράξεις στους άλλοτε συνομιλητές του ότι εάν δεν του δώσουν κάτι που προφανώς τους ζητάει, είναι αποφασισμένος να το τραβήξει στα άκρα.
Το Μαξίμου και οι δύο υπουργοί
Δύο πρόσωπα βρίσκονται αυτή τη συγκυρία στη “σέντρα”: ο Κύπριος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Και οι δύο είναι δύσκολες περιπτώσεις για τον πρωθυπουργό. Τον μεν Χρήστο Στυλιανίδη τον έφερε μετά βαΐων και κλάδων σαν πολιτική μεταγραφή ο Κυριάκος Μητσοτάκης – έστω κι αν πιστέψουμε κυβερνητικές πηγές ότι τον έφερε κατόπιν υπόδειξης του επίτροπου Μαργαρίτη Σχοινά.
Οι πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν δυσαρεστημένος με τον Χρήστο Στυλιανίδη και πριν τον χιονιά, με αποτέλεσμα η επικοινωνία μεταξύ τους να ήταν περιορισμένη. Το να τον απομακρύνει, όμως, αναγνωρίζοντας ότι η μεταγραφή ήταν λάθος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παρομοίως δεν του είναι εύκολο να απομακρύνει τον Γιώργο Γεραπετρίτη από την κυβέρνηση. Θα είναι σαν –έστω και μεταχρονολογημένα– να αναγνωρίζει την εμπλοκή του στενού περιβάλλοντός του σε μία δύσοσμη υπόθεση.
Ωστόσο, μία ακόμη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα μοιάζει μονόδρομος, όσο και αν το απέρριψε στην τελευταία του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρομοίως επανακάμπτουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Καθώς η ΝΔ πέφτει στις δημοσκοπήσεις (την δείχνουν με αναγωγή γύρω στο 34%), το ερώτημα δεν είναι αν διατηρεί την ευχέρεια ο πρωθυπουργός να επιλέξει το ευνοϊκό τάιμινγκ, αλλά εάν θα προλάβει να τις προκηρύξει όσο διατηρεί ακόμη σημαντικό προβάδισμα.
Εισηγήσεις για εκλογές
Οι πληροφορίες ότι συζητείται αλλαγή εκλογικού νόμου (ώστε να δίνει αυτοδυναμία με 35%, αντί για το 38,5% που απαιτείται με τον εκλογικό νόμο που επέβαλε στην αρχή της θητείας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης), είναι ενδεικτικές του προβληματισμού και της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει. Εάν προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση –εξαιρετικά δύσκολο από πολιτικής απόψεως– θα ήταν σαν να ομολογεί ότι κόβει και ράβει το εκλογικό σύστημα με βάση τις περιστασιακές ανάγκες του.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ΄, υποδεικνύοντας ως μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος, όμως, δεν φαίνεται και πολύ διατεθειμένος να παίξει έναν τέτοιο ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει δεδομένος κυβερνητικός εταίρος, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία. Φυσικά η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που επί του παρόντος προορίζεται για εταίρος όποιου κόμματος έρθει πρώτο.
Πληροφορίες από το Μαξίμου και πριν την κακοκαιρία και τις αναρτήσεις του Μένιου Φουρθιώτη, ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες και συνομιλητές του –μεταξύ των οποίων και η Ντόρα Μπακογιάννη– να πάει σε εκλογές όσο το δυνατόν νωρίτερα, ακόμη και μέσα στον Μάρτιο. Ωστόσο, οι πιο πιθανές ημερομηνίες είναι ο Μάιος και ο Σεπτέμβριος. Ο Σεπτέμβριος έχει το πλεονέκτημα της χαλαρότητας που φέρνει το καλοκαίρι και των εσόδων από τον τουρισμό. Από την άλλη, όμως, ο χιονιάς μίας ημέρας έδειξε πόσο ευάλωτος είναι ο κρατικός μηχανισμός απέναντι στις πυρκαγιές.
Το πιο πιθανό είναι να επιλέξει ο πρωθυπουργός τον Μάιο με ή δίχως αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν μπει η οικονομία στους νέους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έρχονται από την Ευρωζώνη. Το ερώτημα είναι εάν θα προλάβει, γιατί ένα ακόμη γεγονός, παρόμοιο με την κακοκαιρία, θα προσδώσει στη φυσιολογική πολιτική φθορά της κυβέρνησης την μορφή χιονοστιβάδας.