ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μητσοτάκειο Watergate

Το μητσοτάκειο Watergate, Δημήτρης Μανζτουράνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών με κάθε μέσο. Καθυστερεί να συγκαλέσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς και την Ολομέλεια, για να κερδίσει χρόνο και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Οι δε χειρισμοί της υπόθεσης από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δημιουργούν πρόσθετα ερωτηματικά.

Αρχικά ο Ισίδωρος Ντογιάκος διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστώσει πώς διέρρευσαν πληροφορίες για τις επίμαχες παράνομες παρακολουθήσεις, οι οποίες ως παραβίαση της προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων,είναι κακούργημα και ως παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών είναι πλημμέλημα.

Με άλλα λόγια, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναζητεί να βρει όσους πληροφόρησαν την κοινή γνώμη για την διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων σε βάρος συγκεκριμένων πολιτών, αλλά δεν ψάχνει να εντοπίσει και να διώξει ποινικά τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, δηλαδή τα πρόσωπα, που διέπραξαν τα ως άνω εγκλήματα. Εν ολίγοις, ψάχνει να βρει ποιοι αποκάλυψαν και όχι ποιοι διέπραξαν τα εγκλήματα!

Και, ω του θαύματος, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου βρίσκει σωσίβιο σε ένα Tweet του Τάσου Τέλλογλου για δήθεν παρακολούθηση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2018, έτσι ώστε η –ούτως ή άλλως μονομερής– εισαγγελική έρευνα να ανοίξει διάπλατα το δρόμο του συμψηφισμού των υποκλοπών, της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ωστόσο, όλη αυτή η προσπάθεια σκόνταψε και ανετράπη με τις δημόσιες δηλώσεις του ίδιου του Τέλλογλου, ο οποίος μετά την χτεσινή ένορκη κατάθεση του, ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε δήλωσε, ή έστω υπαινίχθηκε, παρακολούθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018. Απλώς  αναφέρθηκε στην διαχρονική έλλειψη ασφάλειας των επικοινωνιών στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο κ. Τέλλογλου επεσήμανε ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν πρόκειται να διαλευκανθεί, εάν δεν καταργηθεί η ψηφισθείσα στις 31/3/2021 τροπολογία που δεν επιτρέπει στην ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) να δίνει πληροφορίες στους θιγόμενους πολίτες μετά την παύση της παρακολούθησης, ανεξάρτητα εάν είχε διαταχθεί με εισαγγελική εντολή για λόγους εθνικής ασφάλειας, ή με δικαστικό βούλευμα για την διερεύνηση ποινικών αδικημάτων. Μία τροπολογία που να σημειωθεί πως τότε είχε ψηφίσει και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Για εκείνη την επιλογή σήμερα στελέχη του κάνουν δημοσίως αυτοκριτική.

Τα συμπεράσματα από το σκάνδαλο

Το σκάνδαλο της παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων του επικεφαλής ενός κοινοβουλευτικού κόμματος (ουσιαστικά μιας ολόκληρης παράταξης, όπως ανέφερε εμφατικά ο Νίκος Ανδρουλάκης) και ενός δημοσιογράφου που διερευνούσε σκανδαλώδεις υποθέσεις (και ποιος ξέρει ποιων άλλων), αλλά και οι χειρισμοί της Δικαιοσύνης που ακολούθησαν, οδηγούν σε δύο βασικά συμπεράσματα:

  • Η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι ένα διαρκές διακύβευμα αγώνων των δημοκρατικών πολιτών και των δημοκρατικών κομμάτων, δηλαδή πάντοτε είναι ένα διαρκές ζητούμενο και όχι ένα αδιαμφισβήτητο δεδομένο.
  • Η δυσώδης και ερεβώδης υπόθεση των υποκλοπών πλήττει το σκληρό πυρήνα του δημοκρατικού κράτους δικαίου, σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλαδή την ιδιωτικότητα ως προϋπόθεση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που θωρακίζεται με το απαραβίαστο της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.
  Αντιδράσεις για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ελληνικό Watergate

Σήμερα, η Ελλάδα, με τα κατορθώματα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, διασύρεται διεθνώς από τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά δίκτυα και μέσα – Reuters, Al Jazeera, Associated Press, Politico, France 24, Le Monde, Liberation, Gardian και φυσικά την εμβληματική Washington Post, που γράφει για το ελληνικό Watergate, καθώς και από την ναυαρχίδα του φιλελεύθερου αμερικανικού κατεστημένου New York Times. ¨ολα τα παραπάνω ΜΜΕ στέλνουν δημοσιογράφους στην Ελλάδα για να ερευνήσουν το θέμα των υποκλοπών.

Να υπενθυμίσουμε πως στις 8 Αυγούστου 1974 παραιτήθηκε ο Νίξον εξαιτίας του Watergate, δηλαδή της παράνομης παρακολούθησης των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος με κοριούς. Στις 8 Αυγούστου 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε, με ένα θλιβερό απολογητικό διάγγελμα, να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό από το επίδικο ζήτημα των υποκλοπών. Η επιχειρηματολογία του υποτιμά την νοημοσύνη και προσβάλλει στοιχειώδεις κανόνες της κοινής λογικής.

Οι Έλληνες πολίτες στις επόμενες εκλογές θα τιμωρήσουν τους αλαζόνες, που περιφρονούν το λαό. Το σκάνδαλο των υποκλοπών θα φωτισθεί πλήρως μετά την πολιτική αλλαγή, μετά την απομάκρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εξουσία και τη δημοκρατικά αντικατάσταση της κυβέρνησής του από μία προοδευτική. δηλαδή μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η δημοκρατία στην πατρίδα μας δεν κινείται στο σκοτάδι, δεν αποπροσανατολίζεται, και δεν εκβιάζεται.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι