ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αντίδραση Δραγασάκη-Χαρίτση στη δήλωση Κασσελάκη για το “μνημονιακό μαξιλάρι” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Γεύμα στην Καστέλλα για Κασσελάκη-Κοτζιά - Θέμα χρόνου η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των αποχωρήσαντων

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του ίδιου και της Ομπρέλας από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για πρώτη φορά αφήνοντας αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ στο Live News του Νίκου Ευαγγελάτου.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, στέλεχος σήμερα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αντέδρασε στην δήλωση Κασσελάκη για το “μνημονιακό μαξιλάρι” στην οικονομία, εγκαλώντας, μεταξύ άλλων, τον νυν πρόεδρο του κόμματος, για «υπονόμευση του συλλογικού άθλου του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 υπό την καθοδήγηση και την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα».

Στην αιχμηρή ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιάννης Δραγασάκης… συμβουλεύει επίσης τον Στέφανο Κασσελάκη να μην εκτίθεται και να μην δίνει λαβή στη ΝΔ. Αναλυτικά, έγραψε ο κ. Δραγασάκης: «Πρόεδρε, σήμερα είπες “Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου”. Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις: Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ. Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν “μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή” που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.

Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.
Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν’ αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον». Στο ίδιο μήκος και η αντίδραση του Αλέξη Χαρίτση, που ανήκει στην ομάδα Αχτσιόγλου που υπερασπίστηκε την θέση του Δραγασάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έκανε την συγκεκριμένη δήλωση στην πρώτη του συνέντευξη μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ στο Live News του Νίκου Ευαγγελάτου. Χαρακτήρισε ως «πιο μνημονιακή απόφαση δεν έχει γίνει από το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου»,  ενώ αποκάλυψε πως ο Νίκος Φίλης τού είπε να μην λέει για «πατριωτική Αριστερά». Ταυτόχρονα στο ερώτημα«Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης θέλουν να είναι στην προσπάθεια δίπλα σας;» απάντησε «Πιστεύω ότι θα το ήθελαν» απάντησε, «και από μεριάς μου θα είναι μεγάλη μου τιμή να παραμείνουν και να συνεργαστούμε πραγματικά».

Τί είπε για Τσακαλώτο

Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενος στις εσωκομματικές εξελίξεις ότι «δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος που αυτοαποκαλείται αριστερός αντιδρά στην άμεση δημοκρατία», ενώ για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αρνούνται να επιστρέψουν τις έδρες τους είπε: «Κώδικα δεοντολογίας δεν είχαν συμφωνήσει; Το καταστατικό λέει ότι πρέπει να παραδώσουν την έδρα τους. Προφανώς το καταστατικό ισχύει μόνο όταν βολεύει τον καθένα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ακόμα ότι «χάθηκαν 600.000 ψήφοι στην αποχή και αυτό κάποιοι πρέπει να το πάρουν χαμπάρι». «Εγώ θέλω μια κυβερνητική σύγχρονη αριστερά», είπε ακόμα. Για τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και πως θα είναι από εδώ και πέρα είπε: «Βεβαίως και είμαστε υπέρ της έπαρσης της σημαίας. Θέλουμε στιβαρή άμυνα. Να μην αποστρατιωτικοποιούνται τα νησιά μας». Τόνισε ακόμα: «Υπάρχει ανάγκη από τον λαό να μιλάμε με απλά λόγια και να δίνουμε λύσεις. Το κόμμα μας με κοινωνικά ερείσματα θα γίνει κυβέρνηση. Δεν γίνεται ένα άτομο σε δυο μήνες να το κάνει κυβερνώσα παράταξη. Θέλει υπομονή γιατί γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος».

Είπε ακόμα ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έχει ενσυναίσθηση και πως αν ήταν πρωθυπουργός θα του είχε ζητήσει την παραίτησή του. Για το τηλεφώνημα στην Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι την πήρε τηλέφωνο για να τείνει χείρα φιλίας. Είπε ακόμα ότι πρέπει να στρωθεί στη δουλειά για να φτιάξει πρόγραμμα και να μπορέσει να κυβερνήσει.

Συνεχίζοντας, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι “θέλω να έχω στην ομάδα μου καλά παιδιά. Καλούς ανθρώπους. Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Ελάτε να δουλέψουμε… Προφανώς το κόμμα είχε παθογένειες”, ενώ με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, σχολίασε ότι “πρέπει αυτοί οι αγώνες, αυτή η αντίσταση, να είναι η πυξίδα της πολιτικής μας”. Αμέσως μετά τόνισε πως “πρέπει να έχουμε μεγάλες επενδύσεις σε στέγη, σε περιβάλλον, στο θέμα της φτώχειας και εννοείται και στα δικαιώματα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι ανάγκες του ελληνικού λαού. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία στυγνή δεξιά κυβέρνηση. Η αριστερή πολιτική μου είναι ξεκάθαρη. Δεν θέλω ο Έλληνας να χρειάζεται μια λαμογιά για να πάει μπροστά”.

Επίθεση από Τσακαλώτο

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση να αποχωρήσουμε. Κατανοούμε ότι η έγνοια του κόσμου είναι η επόμενη ημέρα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος στο Attica TV. «Δεν θα κάνουμε το λάθος που έγινε σε άλλες διασπάσεις, να κάνουμε επιθέσεις στο κόμμα από το οποίο φύγαμε και στον ηγέτη του», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι έχει αποφασίσει να μιλήσει για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. «Αν μείνεις στον “αντιμητσοτακισμό”, δεν μπορείς να προχωρήσεις», συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει πολιτική χωρίς ιδεολογία», απάντησε στη συνέχεια σε ερώτηση αν υπάρχει σήμερα χώρος για την ανανεωτική, ριζοσπαστική Αριστερά. Αναφερόμενος στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εμπειρία της κυβέρνησης σταμάτησε να είναι φορέας παραγωγής πολιτικής. Τελικά, δεν έκανα αρκετή κριτική στο κόμμα μου».

Σχολιάζοντας τα όσα εκφράζει ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε ότι «οι αναλύσεις ποτέ δεν θα είναι ξεπερασμένες. Το θέμα είναι τι ανάλυση κάνεις, τι παραγωγή πολιτικής κάνεις και πώς αυτά τα επικοινωνείς. Αν πας ανάποδα και λείπουν τα δύο προηγούμενα στάδια, δεν μπορείς να πας μπροστά.

«Από την πρώτη στιγμή, φάνηκε ότι ο κ. Κασσελάκης ήθελε ένα άλλο κόμμα. Το κυρίαρχο είναι ότι έχει ένα μοντέλο διακυβέρνησης του κόμματος που δεν ταιριάζει με την Αριστερά. Οταν είχε πει ότι θέλει μια αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό, σήμαινε ότι η Κ.Ε. πρέπει να συμφωνήσει μαζί του, ειδάλλως εκείνος θα προσέφευγε στον δικό του “στρατό”», υποστήριξε και ξεκαθάρισε ότι εκείνος «ποτέ δεν έθεσε θέμα νομιμοποίησης της εκλογής του κ. Κασσελάκη».

Ο Τσίπρας έπρεπε να κάνει δήλωση ουδετερότητας

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο, «χωρίς να έχει τα χαρίσματα του Αλέξη Τσίπρα». Οσον αφορά τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ότι οι δυο τους δεν είχαν καμία επικοινωνία το τελευταίο διάστημα και συμπλήρωσε πως «οι άνθρωποι που υποστήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη είχαν μια ρητορική αισχρή και προβληματική. Ελεγαν ότι ο Κασσελάκης είναι η επιλογή του Τσίπρα και οι άλλοι οι υπονομευτές του. Για αυτόν τον λόγο είχα πει ότι ο κ. Τσίπρας έπρεπε να κάνει μια δήλωση ουδετερότητας».

Κληθείς να απαντήσει για την επόμενη ημέρα, ο πρώην υπ. Οικονομικών εξήγησε ότι «το να κάνεις κριτική στον κυβερνητισμό δεν σημαίνει ότι δεν θέλεις την κυβέρνηση». «Αυτό που λέμε είναι ότι η Αριστερά δεν πρέπει να λέει ό,τι να ’ναι, για να είναι αρεστή και να κυβερνήσει».

Τέλος σχετικά με το ενδεχόμενο πιθανών συνεργασιών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέκλεισε συζητήσεις ακόμα και με το ΠΑΣΟΚ. «Δεν θα αρχίσουμε πόλεμο: “τι κακός που είναι ο Κασσελάκης και τα στελέχη του”», ανέφερε χαρακτηριστικά για τη στάση των στελεχών που αποχώρησαν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε ότι, αν αποχωρήσει η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου από το κόμμα, «ασφαλώς και θα συζητήσει και μαζί τους».

Σενάρια νέων αποχωρήσεων

Εντωμεταξύ την ώρα που δεν έχει καθίσει η σκόνη από την αποχώρηση της «Ομπρέλας» δεν αποκλείεται να υπάρχουν και νέες αποχωρήσεις το επόμενο διάστημα. Σε περίπτωση που η γενιά των 40αρηδων – ομάδα Αχτσιόγλου – βρεθεί στην πόρτα της εξόδου τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αριθμεί 38 βουλευτές. Μάλιστα εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τον ίδιο δρόμο πρόκειται να ακολουθήσουν τουλάχιστον έξι ακόμα βουλευτές με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται πολύ κοντά στον αριθμό 32, όσους δηλαδή έχει και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Βίτσας: Και η ρηχότητα είναι πολιτική άποψη

«Δεν είναι προσβλητικό για την Αριστερά να λέει κάποιος ότι δεν θα ντρέπεται η Αριστερά για την έπαρση της σημαίας. Η Αριστερά έδωσε το αίμα της για την πατρίδα. Αποκαλύπτει μια δεξιά αντίληψη και μια αντίληψη ότι πολιτική είναι να μιλάς για χονδροειδή πράγματα. Ένα παιδί επτά ετών να βάλεις θα το λέει, πολύ περισσότερο ένας μεγαλύτερος και πιο ώριμος. Και η ρηχότητα είναι πολιτική άποψη», δήλωσε το πρωί της Τρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Δημήτρης Βίτσας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μου δεν ανήκει στη ριζοσπαστική αριστερά με βάση την πολιτική του. Οι δημοσκοπήσεις τον κατατάσσουν τον Κασσελάκη σε κεντροδεξιό στην καλύτερη, αλλά και η εκφώνηση του πολιτικού του λόγου είναι πολύ προβληματική», σημείωσε επίσης.

Ερωτηθείς ποιος είναι κερδισμένος και ποιος χαμένος τελικά, απάντησε: «Θα φανεί σε ένα χρονικό διάστημα με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές. Εκείνο που είναι πραγματικά σοβαρό είναι ποιος θα βάζει ατζέντα στην κοινωνική δραστηριότητα. Αυτή τη στιγμή όπως και να το κάνουμε είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Ποιος εμπόδισε ποιον να είναι εξωστρεφής. Τα περί καμαρίλας είναι στην περιοχή του γελοίου. Ένας άνθρωπος που δεν ήταν στην Ελλάδα, δεν ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρουμε αν το 2015 ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται και μας μιλάει για πράγματα που έγιναν στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τα ξέρει», πρόσθεσε ακόμη το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με στην ιστορία με την εσωστρέφεια και τα περί «καμαρίλας και κομματίλας».

Ακόμη εκτίμησε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «θα μείνει με μια μικρή ομάδα με λειψές έως και καθόλου οργανώσεις, σε σχέση με ό,τι είχε χτιστεί, και με μια λογική κόμματος που ανήκει στον 19ο αιώνα και όχι στον 21ο αιώνα. Στον 19ο αιώνα υπήρχαν προσωποπαγή κόμματα αρχηγικά που δεν είχαν δομή, αλλά έναν αρχηγό».

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα όσων αποχώρησαν ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι «αυτό που μας απασχολεί είναι το πώς θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο για νέο πολιτικό φορέα και θα το βάλουμε σε εφαρμογή» ενώ στην ερώτηση αν θα υπάρξει «συνάντηση» με την Έφη Αχτσιόγλου απάντησε «αυτό είναι ευχή μου».

«Αυτός που μετακινήθηκε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλος ήταν ως το 2015, άλλος το 2019 και άλλος το 2023. Είναι κάτι διαφορετικό, κέρδισε τις εσωτερικές εκλογές; Είναι νόμιμος πρόεδρος; Βεβαίως. Αλλά πρέπει να υποταχθώ σε αυτό;», είπε τέλος.

Παπαδημούλης: Διχαστικός ο Κασσελάκης

«Για να νικήσουμε τον Μητσοτάκη πρέπει να ασκηθούμε στις πράξεις της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού και όχι της αφαίρεσης και της διαίρεσης. Αν θέλουμε να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη, και όχι να κινδυνεύσουμε να χάσουμε από τον Ανδρουλάκη, χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας Star Κεντρικής Ελλάδος.

Αναφερόμενος στην στάση του προέδρου του κόμματος είπε: «Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη αδιαμφισβήτητα πρόεδρος του κόμματος. Αλλά εξελέγη πρόεδρος ενός δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς. Δεν είναι αυτοκράτορας, που σημαίνει ότι πρέπει να σέβεται το καταστατικό. Πρέπει να σέβεται τη συλλογικότητα, το πρόγραμμα του κόμματος, και να εισηγείται αλλαγές».

«Ο νόμιμα εκλεγμένος και αδιαμφισβήτητος πρόεδρος του κόμματός μας πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει, να συνθέτει και όχι να αποσυνθέτει. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ήταν μια ομιλία που ήταν έντονα διχαστική και σε ορισμένα σημεία εμπρηστική και έριξε λάδι στη φωτιά», τόνισε. Απαντώντας στην ερώτηση για σενάρια δημιουργίας νέου κόμματος είπε «Ναι, δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx