Το ναυάγιο των σοσιαλφιλελεύθερων

Το ναυάγιο των σοσιαλφιλελεύθερων

του Μένιου Τασιόπουλου  – 

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των παραταξιακών εκλογών στην Κεντροαριστερά σχεδόν προεξοφλεί το αποτέλεσμα και του δεύτερου. Η σχετικά μεγάλη συμμετοχή δείχνει ότι η εκλογική βάση της Κεντροαριστεράς, που δεν έχει μεταναστεύσει τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά, ουσιαστικά είναι οι ψηφοφόροι που έχουν παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ. Ελάχιστα είναι τα παραπάνω.

Οι άλλες ερμηνείες αποδείχθηκαν λάθος. Οι πάνω από 200.000 πολίτες που πήγαν στις κάλπες επέλεξαν με μεγάλη διαφορά για τον τελικό ουσιαστικά δύο γενιές ΠΑΣΟΚ: την κ. Γεννήματα και τον κ. Ανδρουλάκη. Η “νεοταξική” προσέγγιση που υπηρετήθηκε από τις υποψηφιότητες των κ.κ. Καμίνη και Θεοδωράκη δεν έπεισαν και γι’ αυτό δεν βρήκαν σημαντική ανταπόκριση.

Το ίδιο ισχύει και για τις υποψηφιότητες πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτές των κ.κ. Μανιάτη και Ραγκούση. Πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι και τα νέα πρόσωπα που διεκδίκησαν την προεδρία του νέου φορέα δεν είχαν καμία τύχη. Ευτελή τα ποσοστά του  κ. Γάτσιου, του κ. Πόντα και του κ. Τζιώτη.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η παραπλανητική φιλολογία τελείωσε. Οι ψηφοφόροι που ενδιαφέρονται για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς όχι μόνον προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως δεν ενδιαφέρονται για άλλα πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ. Σε λίγο θα τεθεί το ζήτημα του νέου φορέα. Πόσο διαφορετικό θα είναι το κόμμα της κ. Γεννηματά που λογικά θα επικρατήσει του κ. Ανδρουλάκη;  Όχι πολύ διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα.

Η σοσιαλφιλελεύθερη απόπειρα

Οι παραταξιακές εκλογές, ωστόσο, δεν ήταν χωρίς ουσία. Τελειώνει –τουλάχιστον για τους ρεαλιστές– το εγχείρημα των σοσιαλφιλελευθέρων. Αυτό δεν ενδιέφερε μόνο τους πολιτικούς εκφραστές του, τον κ. Καμίνη και τον κ. Θεοδωράκη. Ούτε μόνο τον εξέχοντα καθηγητή κ. Αλιβιζάτο. Ενδιέφερε και τον “μάγιστρο” του “εκσυγχρονισμού” πρώην πρωθυπουργό κ. Σημίτη, όπως επίσης και την ηγεσία της Κεντροδεξιάς.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι το Ποτάμι ουσιαστικά αποτελεί παρελθόν. Η Κεντροαριστερά είναι ΠΑΣΟΚ. Όπως η Κεντροδεξιά είναι ΝΔ. Στον ενδιάμεσο χώρο θα παραμείνει ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ, όπως και αν μετονομασθεί. Τα άλλα κομματικά σχήματα στον ενδιάμεσο χώρο του Κέντρου θα εξαφανισθούν και τα στελέχη τους θα απορροφηθούν ένθεν και ένθεν.

Το κομβικό σημείο σ’ όλα αυτά  είναι ότι η Κεντροαριστερά πλέον δυνάμει λογίζεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη ΝΔ. Κι αυτό, παρά το όχι φιλικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στις μεταξύ τους σχέσεις. Το μειονέκτημα της ΝΔ είναι ότι δεν διαθέτει κάποιο δυνάμει συμμαχικό κόμμα δεξιά της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποχρεωμένη να δώσει πολλά και μεγάλα πολιτικά ανταλλάγματα για να προσελκύσει το μετεξελιγμένο ΠΑΣΟΚ, εάν και εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι