ΣΧΟΛΙΟ

Το πέναλτι που απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση!

Το πέναλτι που απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση! Γιώργος Λυκοκάπης

Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που ένα αμφισβητούμενο πέναλτι στο ’90 κρίνει ένα ντέρμπι (στην περίπτωση μας το ντέρμπι των “αιωνίων”) και συχνά ακόμα το Πρωτάθλημα. Ούτε βέβαια και οι αντιδράσεις των “αδικημένων” παραγόντων και προέδρων ΠΑΕ που έχουν μιλήσει κατά καιρούς για “παράγκες” και “συμμορίες” που (κατ’ αυτούς) ελέγχουν την διαιτησία και γενικότερα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σήμερα ο παλιός ορισμός “παράγκα” αντικαθίσταται από έναν ορισμό, πιο αμιγώς πολιτικό: Το “ποδοσφαιρικό παρακράτος”.

Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά στην νεότερη πολιτική ιστορία, που ένα αμφισβητούμενο πέναλτι ενδέχεται να προκαλέσει… ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις!  Αυτό είδαν χτες όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι θεατές, μετά την οργισμένη αντίδραση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννη Βρέντζου, έπειτα από το αμφισβητούμενο πέναλτι που έφερε το “Χ” με τον Παναθηναϊκό: Συσχέτισε το «φασιστικό παρακράτος που διοικεί το ελληνικό ποδόσφαιρο», με το «καθεστώς παρανομίας που λειτούργησε στην κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Γρηγόρη Δημητριάδη»!

Η δήλωση Βρέντζου προκάλεσε σίγουρα αμηχανία στο Μαξίμου, καθώς εκλήφθηκε ως “κήρυξη πολέμου” της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς την ίδια την κυβέρνηση. Η οποία κυβέρνηση,  είναι κοινό μυστικό πως είναι ήδη “στα μαχαίρια” με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, την λαοφιλέστερη ομάδα της Μακεδονίας. Ως γνωστόν, στους συνδέσμους των “Δικεφάλων του Βορρά” είναι πάρα πολύ δημοφιλή το υβριστικά συνθήματα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού:

Αν και στις μετέπειτα δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έκανε αναφορά στον… Δημητριάδη και στο Μαξίμου (περιορίστηκε στην ρητορική περί “καραστημένης διαιτησίας” και “ποδοσφαιρικού παρακράτους”) η αναφορά του «έχω μάθει να αλλάζω τις καταστάσεις, όταν πρέπει να αλλάξουν», προσφέρθηκε για πολλές… ερμηνείες!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ίσως η πρώτη σκληρή σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα, μετά την εκλογή του πρώτου στην πρωθυπουργία, ήταν ακριβώς για το… ποδόσφαιρο: «Προτιμώ να περνάω δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο, παρά για αχρείαστα δημοψηφίσματα», είχε απαντήσει στις τότε κατηγορίες του Τσίπρα για “υποχωρητικότητα” έναντι των ισχυρών παραγόντων του ποδοσφαίρου. Ήταν τότε, στις αρχές του 2020 συγκεκριμένα, που ο πρωθυπουργός είχε προχωρήσει στην πρώτη διαγραφή του: Είχε διαγράψει από ευρωβουλευτή τον Θοδωρή Ζαγοράκη, όταν ο τελευταίος απείλησε με ανεξαρτητοποίηση, σε περίπτωση αποβολής του ΠΑΟΚ από το Πρωτάθλημα!

Μέτωπο και με τον Ολυμπιακό!

Πάντως, εν όψει και των επικείμενων εκλογών, δεν είναι η καλύτερη στιγμή για μια κυβέρνηση να περνά “δύσκολες ώρες και για το ποδόσφαιρο”, όταν την μία φτάνει να απολογείται για τις έκνομες δραστηριότητες του βουλευτή Πάτση, την άλλη για τις υποκλοπές και στο αν ήταν στόχος παρακολούθησης ο Νίκος Δένδιας, ο Αντώνης Σαμαράς ή η… Τζένη Μπαλατσινού!
Επιπλέον, δεν έχει την πολυτέλεια για έναν “πόλεμο” με την πιο λαοφιλή ομάδα της Ελλάδας (που “κηρύχθηκε” ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών από τον κ. Βρέντζο) και έναν πανίσχυρο επιχειρηματικό παράγοντα, ιδιοκτήτη ορισμένων εκ των σημαντικότερων ελληνικών ΜΜΕ. ΜΜΕ, που, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, δεν μπορούν να κατηγορηθούν πως ήταν και “εχθρικά” προς την κυβέρνηση.

Αν και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα το πρωτοσέλιδο του “Documento” που αναφέρονταν σε “παρακράτος παρακολουθήσεων,” μιλώντας για «λάσπη και βούρκο» της Κουμουνδούρου, δεν σχολίασε το γεγονός πως οι υποκλοπές επανήλθαν στο προσκήνιο, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Κώστα Βαξεβάνη, αλλά από τα πρωτοσέλιδα των “Νέων” και του “Βήματος”. Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, που αναφέρονταν στο δίκτυο παρακολουθήσεων που είχε στήσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης με το παράνομο λογισμικό Predator, υπογράφονταν από τον έγκυρο αστυνομικό συντάκτη, Βασίλη Λαμπρόπουλο. Τα τότε δημοσιεύματα φωτογράφιζαν ως θύματα παρακολούθησης τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αλλά και τον Βαγγέλη Μαρινάκη!

Να σημειωθεί ο πρόεδρος του Ολυμπιακού (που έχει στενή προσωπική σχέση και οικογενειακή σχέση με την Ντόρα Μπακογιάννη) είχε ασκήσει σκληρή πολεμική στην κυβέρνηση Σαμαρά και προσωπικά με στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό. Αυτό είχε υπενθυμίσει χαρακτηριστικά στην σκληρή αντιπαράθεση του με τον υπουργό Αθλητισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Βασιλειάδη, ο διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστας Καραπαπάς: «Για τα συμφέροντα του Συλλόγου ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ πήγαμε κόντρα στον Γερουλάνο και την κυβέρνηση Παπανδρέου-ΠΑΣΟΚ, κόντρα στον Ανδριανό και την κυβέρνηση Σαμαρά-Νέας Δημοκρατίας»!

Ήταν επιλογή του κ. Μαρινάκη να κατεβάσει υποψήφιο για την δημαρχία του Πειραιά τον τότε  αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού και σημερινό δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, κίνηση που στέρησε τον Δήμο από τον “Γαλάζιο” Βασίλη Μιχαλολιάκο, έναν ομολογουμένως επιτυχημένο δήμαρχο της ΝΔ. Η “τυχαία” συνάντηση του κ. Μαρινάκη με την τότε υποψήφια Περιφερειάρχη Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ είχε βάλει “φωτιά” στο παραπολιτικό ρεπορτάζ, το οποίο έβριθε δημοσιευμάτων για “πειραιώτικη” στήριξη της Ρένας Δούρου στον δεύτερο γύρο των τότε αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο ίδιος ο κ. Μαρινάκης είχε δηλώσει πως θα ψήφιζε τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν ήταν υποψήφιος ο Γιάννης Μώραλης! Μέχρι που ακολούθησε ο “πόλεμος” που κήρυξε ο όμιλος Μαρινάκη στην κυβέρνηση Τσίπρα…

Αναμφισβήτητα δεν τιμά το πολιτικό σύστημα η εικόνα του να θεωρούνται οι δηλώσεις ενός ποδοσφαιρικού παράγοντα, ως θρυαλλίδα… πολιτικών εξελίξεων. Αρκεί να δούμε το κλίμα στα social media που επικρατούσε μετά την δήλωση Βρέντζου και πριν την δήλωση του κ. Μαρινάκη. Βέβαια, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει χρόνιες και διαχρονικές παθογένειες, για τις οποίες βαρύτατη ευθύνη έχει και η ελληνική Πολιτεία. Και βεβαίως έχει αποδειχθεί ότι το ποδόσφαιρο έχει και ισχυρότατο πολιτικό αποτύπωμα. Αρκεί να θυμηθούμε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον πρώην πρόεδρο της Μίλαν, που μεσουρανούσε για χρόνια στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας με το κόμμα “Φόρτσα Ιτάλια”, που πήρε το όνομα του από ένα αγαπημένο σύνθημα των Ιταλών φιλάθλων. Σίγουρα οι πρώτοι που ανησυχούν από τις εξελίξεις και δικαίως εν όψει των εκλογών, είναι οι “Γαλάζιοι” του Πειραιά…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι