Το “φίδι” του φασισμού μπορούν να το σκοτώσουν μόνο οι πολίτες

Το "φίδι" του φασισμού μπορούν να το σκοτώσουν μόνο οι πολίτες, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι ναζί στη φυλακή! Ο φασισμός πρέπει να εκριζωθεί από τις κοινωνίες. Οι κοινωνικές συνθήκες, οι ανισότητες και το χάσμα μεταξύ των τάξεων οδηγούν μερικές φορές τους πολίτες σε παράκρουση. Για αυτό και παρακολουθήσαμε ακροδεξιά, φασιστικά και νεοναζιστικά μορφώματα, να εξασφαλίζουν εκλογικό εκτόπισμα. Το είδαμε στην Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο.

Κι αυτό, δυστυχώς, επιτυγχάνεται όταν τα μορφώματα αυτά αξιοποιούν κοινωνικές κρίσεις και δομικά προβλήματα του πολιτικού, ενίοτε και του πολιτειακού συστήματος. Αξιοποιούν, δηλαδή, τα προβλήματα του συστήματος, τη διαπλοκή, τη διαφθορά, όπως και τα μνημόνια. Αυτά τα ζητήματα παραμένουν ανοικτά και μπορούν να αντιμετωπισθούν με διορθωτικές κινήσεις, ανατροπές. Η συντήρηση των διάφορων παθογενειών και των στρεβλώσεων επιτρέπει στο φασισμό να αξιοποιεί τα κενά και να δραστηριοποιείται.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν βιώσει το φασισμό, υπέφεραν και ζουν μέχρι σήμερα τις επιπτώσεις των πολιτικών του, των εγκλημάτων του. Ο 20ος αιώνας σημαδεύτηκε με τέτοιες δράσεις. Θλιβερές στιγμές, οι πολιτικές διώξεις στην Ελλάδα (εξορίες, ξερονήσια), η επταετία των συνταγματαρχών το 1967, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ στην Κύπρο, που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή.

Η απόφαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, αποτελεί μια άκρως θετική εξέλιξη, πολιτική, κοινωνική και δικαστική. Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε πως η Χρυσή Αυγή, ενδεδυμένη με πολιτικό μανδύα συγκάλυψης, λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση. Αυτοί οι εγκληματίες μπήκαν στη Βουλή, πρόβαλλαν τα δήθεν “καθαρά χέρια”, τα οποία αποδεδειγμένα έχουν λερώσει με αίμα. Είναι εγκληματίες και δολοφόνοι, όπως αποφάνθηκε και η δικαιοσύνη.

Ο ναζισμός, ο φασισμός είναι έγκλημα κι αυτό αποτελεί μια ιστορική αλήθεια, η οποία αποδείχθηκε και από τη δράση της συμμορίας της Χρυσής Αυγής, που είχε καταδικαστεί από την κοινωνία, τώρα όμως πλέον και από την δικαιοσύνη. Δεν τελειώνουν, ωστόσο, όλα με τη δικαστική απόφαση. Η εκρίζωση του φασισμού από την κοινωνία είναι υπόθεση των πολιτών. Είναι υπόθεση όλων, στην Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και σε όλες τις άλλες χώρες.

Οι “αποστάσεις” του ΕΛΑΜ

Το παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, το ΕΛΑΜ, κρατά τώρα αποστάσεις από τους αρχηγούς τους. Στο παρελθόν παρουσιάζονταν ως τα πρωτοπαλίκαρα του Μιχαλολιάκου, τώρα δηλώνουν πως έχουν διακόψει προ πολλού σχέσεις. Ούτε για τις πράξεις και τις σχέσεις τους έχουν το θάρρος να κάνουν παραδοχές. Ευθυνόφοβοι! Αυτό δεν τους καθιστά του “γλυκού νερού”, ούτε πρέπει να υποβαθμίζονται οι δράσεις τους. Η ιδεολογία τους παραμένει επικίνδυνη για τη δημοκρατία.

  Γιατί η λύση είναι στα πρόσωπα – Ανομολόγητα σενάρια

Οι πολίτες έχουν υποχρέωση να πολεμήσουν τον νεοναζισμό, τον φασισμό, τον ρατσισμό και την ακροδεξιά, γιατί πάντα θα είναι η “λούμπεν” κατάσταση που θα ποδηγετεί πολίτες και θα στήνει παγίδες σε βάρος της δημοκρατίας. Κάποιους στο πολιτικό σύστημα και πέραν αυτού, μπορεί να εξυπηρετεί η παρουσία και οι δράσεις ακροδεξιών, φασιστικών οργανώσεων.

Σε κάποιες φάσεις της ιστορίας και της πολύ-πολύ πρόσφατης, οι φασιστικές οργανώσεις χρησιμοποιούνται από μερίδα του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Κυρίως για να λειτουργούν με τρόπο που αυτό το κατεστημένο δεν μπορεί να εκφραστεί και να δράσει. Όσο εκτρέφεται το φίδι του φασισμού θα το βρίσκουμε μπροστά μας. Ακόμη κι όταν το ανέχονται κάποιοι.

Στις δημοκρατίες τέτοια κινήματα δεν μπορούν να αποτελούν μέρος της. Είναι ξένα και άκρως επικίνδυνα. Σημειώνουμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας καλώς θα εξετάσει τη διασύνδεση Χρυσής Αυγής και ΕΛΑΜ. Στοιχεία έχουν κατατεθεί από τον Άντρο Κυπριανού το 2013, συνοδευόμενα με φωτογραφικό υλικό.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι