ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σαφές μήνυμα για τον Αναστασιάδη, ιστορικό βήμα για τον Τατάρ

Το κυπριακό διαβατήριο του Τατάρ – Μια απάντηση στον Αναστασιάδη που γίνεται μπούμερανγκ ,slpress

Με διαμετρικά αντίθετες θέσεις πήγαν στην Πενταμερή στη Γενεύη οι δύο αντιπροσωπείες και έφυγαν από αυτήν με αμβλυμμένες τις διαφορές, αλλά και με ακόμα μεγαλύτερη αντίθεση στις εκτιμήσεις τους, σχετικά με τα αποτελέσματα. Το μόνο που δεν άλλαξε είναι η προκλητική ρητορική των Τούρκων, στην οποία επιδόθηκε για άλλη μία φορά ο Τσαβούσογλου, μετά το τέλος των άτυπων συζητήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για συνέχιση των προσπαθειών, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι αποτελεί ένα σαφές μήνυμα «προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, ότι λύση δυο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή». Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε παραλλήλως την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια, παρά την πιεστική «εμμονή της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς».

Ο Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε επίσης ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιασδήποτε νέα πρόκληση και επισήμανε με νόημα ότι «ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων (σε ξηρά ή θάλασσα), θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ, εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας». Ευχαρίστησε τέλος την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα άψογη» τη συμπαράσταση και τη στήριξη του Νίκου Δένδια. Τις ίδιες ευχαριστίες εξέφρασε και για τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ράαμπ, σημειώνοντας ότι «σε καμία από τις τοποθετήσεις τους, οι Βρετανοί δεν ξέφευγαν από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη λύση του Κυπριακού».

Αλλιώς το είδε ο Τατάρ 

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε ότι Αθήνα και Λευκωσία πήγαν στην Διάσκεψη και υποστήριξαν το συμφωνημένο πλαίσιο. Αυτό δηλαδή που καθορίζεται ρητά από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως επισήμανε, και αφορά την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο «μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Αναφερόμενος δε στην ανακοίνωση του Γκουτέρες ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια, τόνισε ότι η ελληνική και κυπριακή πλευρά κατέστησαν σαφές πως αυτό «πρέπει να γίνει εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του».

Την ώρα πάντως που ο Νίκος Αναστασιάδης μιλούσε για σαφές μήνυμα  προς την Άγκυρα  και το ψευδοκράτος, ο Ερσίν Τατάρ, αποτιμώντας τα αποτελέσματα της Πενταμερούς, έκανε λόγο για «ένα ιστορικό βήμα». Ειδικά δε για την πρότασή του, με την οποία αμφισβητεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και ζητά την αναγνώριση δύο κρατών, τόνισε ότι στην Πενταμερή καταγράφηκε η «πιθανότητα μόνιμης και σταθερής συμφωνίας με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Επιμένοντας δε στις γνωστές θέσεις του ίδιου και της Άγκυρας, επανέλαβε ότι «δεν έχει νόημα να καθίσουμε στο τραπέζι χωρίς να έχουμε διεθνή αναγνώριση». Αποκάλυψε μάλιστα, ότι είχε επικοινωνήσει ήδη με τον Ερντογάν και τον ενημέρωσε για τα όσα έγιναν στην Γενεύη. Δεν παρέλειψε  βέβαια να ευχαριστήσει τον Τσαβούλογλου, αποκαλώντας τον «ο υπουργός μας», ενώ σε ότι αφορά την βρετανική στάση είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ασκήσει πιέσεις στο Λονδίνο, προκειμένου να στηρίξει τη λύση των δύο κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο.

Με πρόβλημα …ακοής ο Τσαβούσογλου

Αυτός που “ξέφυγε” όμως εντελώς ήταν, για άλλη μία φορά, ο Τσαβούσογλου, ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την ελληνική πλευρά, ότι συμπεριφέρεται ως «μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού» και τον Νίκο Αναστασιάδη ότι δεν είναι ειλικρινής. Ελλείψει δε επιχειρημάτων και προφανώς, επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά επέμεινε στο συμφωνημένο πλαίσιο, είπε για τον Αναστασιάδη ότι δεν έφερε κάποιο «καινούργιο όραμα» στη συνάντηση και ότι όσα είπε ήταν «σαν να έπαιζε χαλασμένος δίσκος».

Το χούι όμως δεν ξεχνιέται και ο Τσαβούλογλου, αφού κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ως υπεύθυνη για το ναυάγιο, αντιστρέφοντας και πάλι τα γεγονότα, είπε ότι η Τουρκία είχε στόχο σε αυτές τις συνομιλίες να αναζητηθεί «νέο κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις». Με αυτό το «νέο» εννοούσε όμως προφανώς, ότι η προσδοκία του ήταν να παραιτηθούν η ελληνική πλευρά και η διεθνής κοινότητα από το διαπραγματευτικό κεκτημένο και φυσικά από το θεσμοθετημένο πλαίσιο.

Να αποδεχθούν δηλαδή τα όσα αναφέρει προκλητικά στην πρότασή του ο Ερσίν Τατάρ. Μια πρόταση, για την διαρροή της οποίας, ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε και πάλι την ελληνική πλευρά, υποστηρίζοντας ότι η Λευκωσία έδωσε το έγγραφο στη δημοσιότητα για να δικαιολογήσει την άρνησή της και να παρουσιάσει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, ότι είναι εκείνοι που δεν θέλουν τη λύση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι