ΑΠΟΨΗ

Το τελευταίο ρίσκο του Μακρόν – Θα σπάσει η “απομόνωση” της Λεπέν;

Το τελευταίο ρίσκο του Μακρόν – Θα σπάσει η "απομόνωση" της Λεπέν; Γιώργος Βενέτης

Ο πρόεδρος Μακρόν προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές πίστευε ότι θα μπορούσε να νικήσει το κόμμα Εθνική Συσπείρωση, αλλά η πορεία των γεγονότων δεν φαίνεται να τον δικαιώνει. Λίγο μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος αστειεύτηκε για την απόφασή του: «Είμαι ενθουσιασμένος. Τους πέταξα την χειροβομβίδα μου στα πόδια. Τώρα θα δούμε πώς θα τα πάνε».

Η κίνηση του Μακρόν, όμως, φαίνεται πως θα πληγώσει τον ίδιο. Σχεδόν από την αρχή της πρώτης προεδρικής του θητείας, ο Μακρόν ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν ούτε δεξιός ούτε αριστερός. Υπό τον φόβο της Λεπέν, όμως, μετατόπιζε την πολιτική του προς τα δεξιά, προσεγγίζοντας τις δικές της θέσεις. Αυτό, όπως αποδείχθηκε, νομιμοποίησε τις ιδέες της αντιπάλου του, καταλήγοντας στο να ενισχύσει τη δημοτικότητά της, καθώς στα μάτια των Γάλλων είναι πιο γνήσια εκφραστής της δεξιάς ατζέντας. Τώρα, η Γαλλία ενδεχομένως να αποκτήσει την πρώτη από το 1945, ακροδεξιά κυβέρνηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος, θέλοντας να αιφνιδιάσει, ενήργησε γρήγορα μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, προκηρύσσοντας βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μόνο το 40% των βουλευτών του κόμματος του Μακρόν, θα συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να προκριθεί στον δεύτερο γύρο. Προσδοκία του Μακρόν ήταν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα αλληλεγγύης που θα εμπνεόταν από φόβο για την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση είχε προϋποθέσεις αποτυχίας, λαμβάνοντας υπόψη, ότι η αποδοχή του Μακρόν είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5,5 ετών. Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους και στα πιο μετριοπαθή πολιτικά κόμματα, τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά του, να μην υποκύψουν στον «πυρετό των άκρων», αλλά η στρατηγική του δεν φαίνεται ότι θα στεφθεί με επιτυχία. Επιδίωξή του είναι πρωτίστως η σπορά του φόβου, με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μαιρ να προβλέπει ότι η Γαλλία και η Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν κρίση χρέους εάν η Εθνική Συσπείρωση έρθει στην εξουσία.

Μακρόν: Ο “πρόεδρος των πλουσίων”

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Γάλλος πρόεδρος πήρε αντιδημοφιλείς αποφάσεις, κερδίζοντας το προσωνύμιο ο “πρόεδρος των πλουσίων”. Μεταξύ άλλων αποφάσισε την κατάργηση των φόρων μεγάλης περιουσίας, την καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου στο εισόδημα κεφαλαίου, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες, τον περιορισμό της πρόσβασης σε επιδόματα ανεργίας, την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και τη μείωση των επιδομάτων στέγασης για τους φτωχούς. Επί πλέον, οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του Μακρόν στο ζήτημα της Ουκρανίας, ειδικά οι δηλώσεις του για αποστολή γαλλικών στρατευμάτων εκεί, έχουν πολιτικό κόστος Οι δηλώσεις του προκάλεσαν κριτική από τους πολιτικούς του αντιπάλους με τη Λεπέν να δηλώνει ότι «ο πρόεδρος παίζει τον πολέμαρχο, αλλά μιλάει απρόσεκτα για τις ζωές των παιδιών μας».

Επί του προκειμένου, ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγετικό στέλεχος του κόμματος Εθνική Συσπείρωση, δήλωσε ότι είναι κατά της αποστολής στρατού στην Ουκρανία. «Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που έχει περάσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά δεν θα τις περάσω αύριο ως πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας». σχολίασε σε ομιλία του. Πρόσθεσε επίσης ότι: «Αυτό μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες και δεν θέλω η Γαλλία να εμπλακεί άμεσα σε μια σύγκρουση με μια πυρηνική δύναμη, η οποία θα αποτελούσε κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας μας».

Ο Μπαρντελά εστιάζει σε μία σειρά από προβλήματα που ταλανίζουν τους Γάλλους πολίτες: ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, μεταναστευτικό, ασφάλεια, στήριξη αγροτών, Ουκρανία. Αυτά είναι ζητήματα που πλήγωσαν τους Γάλλους, αλλά παραμελήθηκαν από τον Μακρόν, που προσπάθησε αποτυχημένα να παρουσιάσει τον εαυτό του σαν Ναπολέοντα του 21ου αιώνα. Οι πολιτικές του αποφάσεις, είχαν αποτέλεσμα να τεθούν οι βάσεις ώστε η Εθνική Συσπείρωση να ενισχύσει την εκλογική επιρροή της.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και η νίκη της Ακροδεξιάς φαίνεται όλο και πιο πιθανή. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν και οι σύμμαχοί της φαίνεται να κερδίζουν το 36% των ψήφων, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη υποστήριξη για την ευρωσκεπτικιστική, αντιμεταναστευτική ατζέντα του κόμματος. Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο εν τω μεταξύ, βρίσκεται πίσω με 27%, ενώ το κόμμα της Αναγέννησης του προέδρου Μακρόν προβλέπεται να συγκεντρώσει το 20%.

Η προβλεπόμενη απομάκρυνση από την κεντρώα πολιτική έχει τρομάξει τους επενδυτές και τους αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν για συνέπειες που κυμαίνονται από πολιτική παράλυση έως άμεση οικονομική κρίση, σύμφωνα με το αμερικανικό κανάλι επιχειρηματικών ειδήσεων CNBC. Να σημειωθεί, ότι η πρόβλεψη του αποτελέσματος της τελικής ψηφοφορίας της Γαλλίας στις 7 Ιουλίου είναι ασαφής, δεδομένης της πολυπλοκότητας του συστήματος ψηφοφορίας της Γαλλίας.

Οι δημοσκοπήσεις δεν προβλέπουν αριθμό εδρών για την επόμενη Εθνοσυνέλευση εξαιτίας του απλού πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος δύο γύρων, που πιθανόν να προκαλέσει σημαντικές διαφορές στην κατανομή των εδρών σε σχέση με τη λαϊκή ψήφο. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές βλέπουν 30% έως 40% πιθανότητες να κερδίσει η Εθνική Συσπείρωση τις 289 έδρες που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.

Σύμφωνα με το σύστημα ψηφοφορίας δύο γύρων της Γαλλίας, όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές που λαμβάνουν τουλάχιστον το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προχωρούν στον δεύτερο γύρο – κάτι που είναι πιθανό να επιτύχει η Εθνική Συσπείρωση σε μεγάλο αριθμό εκλογικών περιφερειών. Η προσέλευση των ψηφοφόρων για τις εθνικές εκλογές αναμένεται επίσης να είναι μεγαλύτερη –επομένως πιο αντιπροσωπευτική– από το 51% που ψήφισε στις ευρωεκλογές.

Μοντέλο Μελόνι

Ο διευθύνων σύμβουλος του Euronext, του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού ομίλου της Ευρώπης με έδρα το Παρίσι, προσπάθησε να καταπνίξει τις ανησυχίες των επενδυτών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας στους Financial Times ότι ούτε η Αριστερά ούτε η Δεξιά θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τις πιο ακραίες πολιτικές τους εν μέσω ελέγχων και ισορροπιών από τον πρόεδρο, τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΕ.

Προς επίρρωση αυτής της εκτίμησης, ήδη ο Ζορντάν Μπαρντελά (ο 28χρονος προστατευόμενος της Λεπέν) ο οποίος θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός, έδειξε να υποχωρεί από ορισμένα ακραία μέτρα. Αναμενόμενο επίσης είναι η Λεπέν να γίνει πιο μετριοπαθής εάν επικρατήσει στις εκλογές, υιοθετώντας το μοντέλο της Μελόνι, προκειμένου να εξασφαλίσει το απόλυτο έπαθλο: τη γαλλική προεδρία του 2027.

Το τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας θα γίνει γνωστό μετά τον δεύτερο γύρο και είναι δύσκολο να προβλεφθεί στην παρούσα φάση, καθώς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πως θα λειτουργήσουν στην πράξη οι εκλογικές συμμαχίες των κομμάτων στον δεύτερο γύρο με σημαία την πρόθεσή τους να ανακόψουν την πορεία της Ακροδεξιάς. Θα ευθυγραμμιστούν οι ψηφοφόροι στο αντι-Λεπέν κάλεσμα;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι