Το τελευταίο χαρτί του Τσίπρα

Βαγγέλης Σαρακινός
3223
Το τελευταίο χαρτί του Τσίπρα, Βαγγέλης Σαρακινός

Την έναρξη και τυπικά της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 7ης Ιουλιου θα σηματοδοτήσει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το απόγευμα. Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας στην Βουλή.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Παυλόπουλο γίνεται άλλωστε στον απόηχο του αλαλούμ που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή. Μέσα σε μια κατάσταση που έμοιαζε με πανικό, βουλευτές της συμπολίτευσης μετέτρεπαν σε τροπολογία όποια «υποχρέωση» είχαν, αναγκάζοντας το Μαξίμου να παρέμβει και να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνονται δεκτές τροπολογίες βουλευτών.

Ακολούθησε ο «τυφώνας Τασία» για τις νόμιμες, αλλά μεμπτές πολιτικά και ηθικά μετατάξεις υπαλλήλων της Βουλής, όπου και πάλι χρειάστηκε η παρέμβαση του Μαξίμου, και μάλιστα του ίδιου του πρωθυπουργού, για να σταματήσουν οι διαδικασίες. Με δεδομένα αυτά, η σημερινή διάλυση της Βουλής, μοιάζει λίγο σαν λύτρωση για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα φερόταν μετανιωμένος που δεν προχώρησε άμεσα, το βράδυ των ευρωεκλογών τις διαδικασίες για την  πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η δεξιά παλιννόστηση

Σήμερα, με την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιχειρήσει την αντιστροφή του κλίματος, επενδύοντας κυρίως στα αντιδεξιά ανακλαστικά της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που, όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές, μεγάλο μέρος της απέχει και σωπαίνει μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις. Παραδεχόμενος λάθη και εστιάζοντας στην δύσκολη διαδρομή που είχαν να διανύσουν οι κυβερνήσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει και πάλι στους πολίτες τα διλήμματα «ποιος και με ποιο πρόγραμμα θέλουν να κυβερνήσει την χώρα τα επόμενα χρόνια».

Αν και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκάλεσε μούδιασμα στο κυβερνών κόμμα, στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησαν, ιδιαίτερα μέσα στο Σαββατοκύριακο, να περάσουν με δηλώσεις τους το μήνυμα ότι η ανατροπή είναι μεν δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Το μήνυμα αυτό επιχείρησε να στείλει και ο ίδιος ο Τσίπρας με την δήλωσή του «κι όμως γυρίζει», η κοινωνία ωστόσο, ειδικά στην περιφέρεια, στέλνει άλλα σήματα.

Απέναντι σε αυτό το κλίμα, Κουμουνδούρου και Τσίπρας γνωρίζουν καλά ότι ο κίνδυνος της δεξιάς παλιννόστησης  είναι το τελευταίο τους χαρτί. Παίρνοντας μάλιστα αφορμή και από ρεβανσιστικές κορώνες κάποιων στελεχών της Πειραιώς θα το αξιοποιήσουν μέχρι το τέλος, κάνοντας παραλλήλως προσωπικές επιθέσεις στον Μητσοτάκη. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενεργοποιήσει εκείνους τους πολίτες που στήριξαν το 2015 την επιλογή του «Όχι» και στην συνέχεια την κυβέρνηση Τσίπρα. Καλοβλέπει όμως και τις δεξαμενές ψήφων μικρών κομμάτων της Αριστεράς, ακόμη και του ΚΚΕ, απ’ όπου τα στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι μπορούν να αντλήσουν ψήφους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τσίπρας επιχειρεί και μια προγραμματική αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη, κάτι που ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει, καθώς, μετά τις ευρωεκλογές, έχει αλλάξει στρατηγική. Θεωρώντας ότι το παιχνίδι των γενικών εντυπώσεων έχει κριθεί, ο Μητσοτάκης προχωρά πλέον σε στοχευμένες εμφανίσεις και παρεμβάσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη κοινωνικών ομάδων και κατηγοριών πολιτών. Έχει άλλωστε ένα πλεονέκτημα σε αυτήν την τακτική: Ως αντιπολίτευση το μόνο που χρειάζεται είναι να τάξει, ενώ ο Τσίπρας, ως απερχόμενος πρωθυπουργός, θα πρέπει να κάνει απολογισμό.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.