Το τελευταίο Υπουργικό και μια παραίτηση πριν τον ανασχηματισμό

Σαρακινός Βαγγέλης
2378

Πλούσια ήταν η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία είναι η τελευταία πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και ενδεχομένως πριν τον ανασχηματισμό. Η συνεδρίαση συνέπεσε, άλλωστε, με την παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Κράνη, η οποία είναι η δεύτερη παραίτηση υφυπουργού μέσα σε μία εβδομάδα και, παραλλήλως, ένα γεγονός που φέρνει πιο κοντά τις όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Κράνης, επικαλείται προσωπικούς λόγους και «ανειλημμένες από μακρού χρόνου επιστημονικές (συγγραφικές) υποχρεώσεις», τις οποίες μάλιστα ανάγει στην εποχή πριν την έξοδό του από το Δικαστικό Σώμα. Ο υφυπουργός αναφέρεται επίσης στο σημαντικό έργο που παρήχθη από τον Ιούλιο του 2019, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη νομοθετική πρωτοβουλία του γραφείου του «για τη θεσμοθέτηση διαδικασίας επιλογής υποψηφίων δικαστών για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)».

Σε αυτό το σημείο διατυπώνεται όμως και η αιχμή, καθώς ο κ. Κράνης επισημαίνει, ότι αυτή η διαδικασία «παρά την αναγκαιότητά της, εκκρεμεί». Εξάλλου, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών (Parapolitika.gr) εδώ και αρκετό καιρό δεν υπήρχε καμία απολύτως επαφή ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον τέως, πλέον, υφυπουργό Δικαιοσύνης. Τα ίδια δημοσιεύματα ανέφεραν επίσης, ότι ο κ. Κράνης «ήταν από τα πρόσωπα που δεν υπολόγιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης» στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα και ίσως αυτός να είναι και άλλος ένας λόγος που η παραίτηση υποβλήθηκε πριν τον φημολογούμενο ανασχηματισμό.

Σχόλια και αντιδράσεις 

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Κράνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι αυτή έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρώην υφυπουργό του για τη συνεργασία. Έγινε επίσης γνωστό, ότι τις αρμοδιότητες του κ. Κράνη θα ασκεί πλέον ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Την παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «μάλλον θα είναι "τυχαίο" πως ο κ. Κράνης υπέβαλε τελικά την παραίτησή του μετά από σωρεία επιθέσεων από συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα και αφού είδε ότι κάποιοι δεν επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να πραγματοποιήσει τον τρεις φορές προαναγγελθέντα ανασχηματισμό». Προσθέτει μάλιστα, ότι «αν περιμένει λίγο ακόμα ο κ. Μητσοτάκης, ο ανασχηματισμός θα ολοκληρωθεί. Όχι από τον ίδιο, αλλά από τα συμφέροντα που του επιβάλλουν τις ασκούμενες πολιτικές».

Η παραίτηση Κράνη είναι η δεύτερη παραίτηση υφυπουργού μέσα σε μία εβδομάδα, αφού είχε προηγηθεί εκείνη του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Γεράσιμος Θωμάς παραιτήθηκε βέβαια για εντελώς διαφορετικούς λόγους, καθώς επελέγη ως Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια θέση, η οποία είναι η ανώτερη που μπορεί να καταλάβει στέλεχος της Κομισιόν.

Ωστόσο, και η παραίτηση του Γεράσιμου Θωμά είχε δώσει τροφή στα σενάρια για φημολογούμενο ανασχηματισμό, τον οποίο ο πρωθυπουργός βάφτισε «διορθώσεις», κατά τη επιστροφή του από την επίσκεψη στο Ισραήλ, πριν τον παραπέμψει σε βάθος χρόνου. Η φράση μάλιστα του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, ότι αναλαμβάνει «προσωρινά» τις αρμοδιότητες του «άξιου συνεργάτη» του είχε συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπουργικό πριν τον ανασχηματισμό 

Στα σενάρια περί ανασχηματισμού αναφέρθηκε την Τετάρτη και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνοντας λόγο για μικρές αλλαγές που δεν απέκλεισε να γίνουν και εντός του Αυγούστου. «Την Παρασκευή έχουμε Υπουργικό, οπότε δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα αλλαγής της σύνθεσης της κυβέρνησης» είπε, επαναλαμβάνοντας όμως, ότι θα υπάρξουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις που «θα έχουν να κάνουν πρωτίστως με τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης».

Σήμερα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είναι το τελευταίο πριν τις θερινές διακοπές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις βασικές κατευθύνσεις για το Σχέδιο Ανάκαμψης, όπως αυτές περιγράφονται στο “προσχέδιο Πισσαρίδη” που, όπως είπε, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα. Προανήγγειλε επίσης την συγκρότηση ενός ευέλικτου σχήματος, το οποίο θα επεξεργάζεται και θα εξειδικεύει τις προτάσεις της Επιτροπής, ανά τομέα κυβερνητικής ευθύνης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στη συγκρότηση πενταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής στη γραμματεία της κυβέρνησης, την οποία θα στελεχώνουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο γγ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του, Αλέξης Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού. Είπε επίσης ότι «θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας», μία για κάθε μεγάλη θεματική ενότητα.

Έτσι, «τα ζητήματα που αφορούν την "πράσινη" ανάπτυξη τίθενται υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα ζητήματα που αφορούν την απασχόληση υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, τα  ζητήματα που αφορούν τις υποδομές υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και τέλος τα ζητήματα που αφορούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης». Τόνισε βεβαίως ότι «το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και το χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση. Επανέλαβε τέλος την δέσμευσή του το σχέδιο αυτό να συζητηθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία, για να μπορεί να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.