ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Το τέλος της παντοκρατορίας Μητσοτάκη – Έκδηλη η αμφισβήτηση από βουλευτές

Το τέλος της παντοκρατορίας Μητσοτάκη – Έκδηλη η αμφισβήτηση από βουλευτές, Σπύρος Γκουτζάνης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, σε συνέχεια του αρνητικού αποτελέσματος του 28% των ευρωεκλογών, σηματοδοτεί το τέλος της απόλυτης κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό, αλλά και εσωκομματικό πεδίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε vertigo καθώς περίπου 30 βουλευτές – από τους 37 που πήραν τον λόγο – του ασκήσαν κριτική. Ήταν η πρώτη φορά που μία Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν εξαντλήθηκε σε χειροκροτήματα στον πρωθυπουργό, αλλά αντίθετα βρέθηκε αντιμέτωπος με την αμφισβήτηση των βουλευτών του, ένιοι εκ των οποίων ξεπέρασαν τα εσκαμμένα, υπαινισσόμενοι σχέσεις του με ισχυρά συμφέροντα και απομάκρυνση από την λαϊκή βάση.

Οι βουλευτές επέρριψαν ευθύνες για το μείζον θέμα της ακρίβειας, του επιτέθηκαν για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, του καταλόγισαν την ιδεολογική και πολιτική μετάλλαξη του κόμματος και την απομάκρυνση από τις αρχές της παράταξης που στοίχισε την μείωση των ποσοστών της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Επίσης του άσκησαν κριτική για την αλαζονεία του περιβάλλοντός του –εννοούσαν ουσιαστικά και του ιδίου – αλλά και των υπουργών και γενικών γραμματέων. Κυρίως όμως ανέδειξαν την αποτυχία του επιτελικού κράτους, υποδεικνύοντας μία συνολικά διαφορετική λειτουργία της κυβέρνησης και του κόμματος. Αρκετοί έθεσαν επιμέρους ζητήματα, όπως πχ τα εκτός σχεδίου δόμησης οικόπεδα, ή οι αποζημιώσεις στους αγρότες. Εν τελεί του δήλωσαν ότι η σιωπή τους έλαβε τέλος και ότι στο εξής θα μιλούν δημόσια.

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε απροετοίμαστος και αιφνιδιάστηκε. Πριν την συνεδρίαση έκανε ο ίδιος και οι συνεργάτες του μασάζ σε βουλευτές – με κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο Μαξίμου – και περίμενε ότι θα είναι μία από τα ίδια, δηλαδή ότι πέντε-έξι βουλευτές προσκείμενοι στον Αντώνη Σαμαρά, ή από την καραμανλική ομάδα θα “γκρινιάξουν” για τα ιδεολογικά ζητήματα και η παράσταση θα λάβει τέλος.

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την συνεδρίαση ο Μητσοτάκης κάλεσε τον υπεύθυνο για τις σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, Γιώργο Μυλωνάκη, ο οποίος “τα άκουσε” για το ότι δεν τον είχε προετοιμάσει! Πρόκειται για την γνωστή τακτική του πρωθυπουργού να απεκδύεται των ευθυνών του και να αναζητά το επόμενο εξιλαστήριο θύμα. Μόνο που αυτό δεν εκτονώνει τους βουλευτές. Άλλωστε οι περισσότεροι δεν ασχολούνταν καν με τον Μυλωνάκη, αλλά έδειχναν τον Άκη Σκέρτσο, ως το κομβικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Στους χαμένους είναι και ο Μάκης Βορίδης ο οποίος – σε πλήρη ταύτιση με τον Μητσοτάκη – προσπαθούσε πριν την συνεδρίαση να περάσει την γραμμή ότι δεν υπάρχει ζήτημα ιδεολογικού προσανατολισμού της ΝΔ. Τελικά οι 32 από τους 37 που μίλησαν έθεσαν το ιδεολογικό και ταυτοτικό ζήτημα για τη ΝΔ.

Οι ελιγμοί Μητσοτάκη

Πάντως, παρά τον αιφνιδιασμό του ο Μητσοτάκης δεν υποχώρησε. Δέχθηκε να κάνει αλλαγές μόνο σε επιμέρους διαχειριστικά και τεχνικά ζητήματα (πχ ότι θα μεσολαβεί το Μαξίμου στους γενικούς γραμματείς για να δέχονται τους βουλευτές για ρουσφέτια). Επέμεινε όμως ότι δεν αλλάζει τη συνολική πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση της κυβέρνησης, παρότι πολλοί βουλευτές του θεωρούν ότι μετατρέπει τη ΝΔ σε “γαλάζιο ποτάμι”. Είπε πχ ότι θα έφερνε ξανά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, κάτι που εκνεύρισε την πλειονότητα τους.

Σε έναν ελιγμό προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει συναντήσεις με βουλευτές σε ομάδες των 20 ατόμων, όπου δεν θα μπορούν να του ασκούν δημόσια κριτική, ενώ τους έριξε το καρότο του επόμενου ανασχηματισμού λέγοντας ότι “πρέπει να είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε θέση”. Είπε ακόμη ότι “ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά. Λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ”.

Με αυτά πάντως δεν έπεισε τους βουλευτές οι οποίοι, ναι μεν δεν αμφισβητούν ακόμη προσωπικά τον Μητσοτάκη – αφού είναι πρωθυπουργός – όμως και αυτό δε είναι θέμα χρόνου και συνθηκών. Η συνεδρίαση έδειξε ότι το ρήγμα που άνοιξε με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών τείνει να γίνει χάσμα μεταξύ των βουλευτών που προέρχονται από την σαμαρική και καραμανλική πτέρυγα και της ηγεσίας.

Εν αναμονή των Καραμανλή-Σαμαρά

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται με ενδιαφέρον η εκδήλωση της Δευτέρας, όπου θα κάνουν κοινή παρέμβαση ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα θέσουν το συνολικό πολιτικό πλαίσιο της αμφισβήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, οι ανέφελες μέρες της πολιτικής κυριαρχίας του Μητσοτάκη ανήκουν στο παρελθόν. Αντίθετα έχουν αρχίσει οι παρασκηνιακές και περιορισμένες προς το παρόν συζητήσεις, για την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης και της ΝΔ.

Οι βουλευτές θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος στις μέχρι τώρα επιλογές του, όπως και στον “αλαζονικό του χαρακτήρα” και αδυνατεί να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Όπως έλεγε βουλευτής του κόμματος “ξεπεράστηκε ο φόβος των βουλευτών που διατηρούσε το συνεχές bullying του Μεγάρου Μαξίμου. Και αυτό πριν μιλήσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί.

Εάν η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επαναληφθεί, τότε δεν θα είναι μόνο 30 που θα ασκήσουν κριτική, αλλά πολύ περισσότεροι. Φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι ισχυρός και να έχει την πολιτική πρωτοβουλία. Ωστόσο την επόμενη φορά που θα φέρει ένα αντίστοιχης σημασίας ζήτημα με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν θα έχει μόνο 50 διαρροές…