ΑΝΑΛΥΣΗ

Το βήμα Δένδια, η κίνηση Τράγκα και οι αντιθέσεις στο Μαξίμου

το βήμα δένδια, η κίνηση τράγκα και οι αντιθέσεις μαξίμου, Σπύρος Γκουτζάνης

Αν και λόγω Πάσχα τα εθνικά θέματα ήταν σε ύφεση, οι σαμαρικοί βρίσκονται εσωκομματικά σε στάση αναμονής εν όψει του επόμενου γύρου. Ήδη τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία καθυστερούν για να αποτραπεί “εσωτερική ανταρσία”, αφού από το σαμαρικό στρατόπεδο προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν διαρροές, ενώ στο παρασκήνιο ασκούν κριτική και για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Η ηγετική εμφάνιση Δένδια στην Άγκυρα, που επισημοποίησε τον πρώτο δελφίνο επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενεργοποίησε τα υποσυστήματα των καραμανλικών και των σαμαρικών. Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει στο Μαξίμου είναι το ότι, ενώ κοντεύει μήνας από την εμφάνισή του, εξακολουθούν να κάνουν διαρροές στα φιλικά τους Μέσα Ενημέρωσης του τύπου ότι «ο Δένδιας είναι ο υπουργός που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Για τους καραμανλικούς είναι το πρόσωπο που λείπει για να εκφράσει την πτέρυγα, όσο παραμένει αυτοβούλως εκτός παιχνιδιού ο Κώστας Καραμανλής.

Βεβαίως τα εθνικά δεν αρκούν. Το εάν ο Νίκος Δένδιας θα εκφράσει και μία διαφορετική στάση σχετικά με την οικονομία και το κοινωνικό κράτος, κάτι που θα τον καταστήσει επικεφαλής της καραμανλικής πτέρυγας, μένει να φανεί, αν και είναι αμφίβολο λόγω των (νεο)φιλελεύθερων καταβολών του. Πάντως αν ανοίξει περπατησιά, εκτός από το μητσοτακικό σύστημα θα βρει απέναντί του και τους σαμαρικούς. Η κίνησή του όμως ενεργοποίησε κι αυτό το στρατόπεδο, που προφανώς δεν θέλει να μείνει πίσω στις εξελίξεις. Είναι βέβαιο ότι στο προσεχές διάστημα δεν θα υπάρχει η μέχρι τώρα ομοφωνία και ομοψυχία. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει βουλευτές του για προσωπικό πολιτικό “μασάζ”.

Η κίνηση Τράγκα

Προς το παρόν το Μέγαρο Μαξίμου συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει απειλή. Η γραμμή που αποφασίστηκε είναι να αγνοηθεί η κίνηση Τράγκα και με την βοήθεια των φιλικών Μέσων Ενημέρωσης να εξαφανιστεί από την επικαιρότητα. Στην ερώτηση προς τους επιτελείς «τι βλέπετε με τον Τράγκα;», η απάντηση είναι «ποιος Τράγκας;». Προς το παρόν δείχνει αποτελεσματική, καθώς η κίνησή του δεν είχε τον αρχικό αντίκτυπο που κάποιοι επιθυμούσαν και άλλοι φοβούνταν. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν τους ανησυχεί, καθώς η δυσαρέσκεια, μακριά από την κεντρική ατζέντα, διαχέεται υπόγεια.

Το κόμμα του Τράγκα μπορεί να είναι ένας καλός υποδοχέας για τους δυσαρεστημένους δεξιούς, που φυσικά δεν θα ψήφιζαν ποτέ ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΙΝΑΛ. Η ΝΔ όμως δεν έχει περιθώριο για απώλειες από τα δεξιά εάν θέλει μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να είναι πρώτο κόμμα και να έχει τον έλεγχο των εξελίξεων για συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ. Πάντως οι εξελίξεις στην πανδημία και η αργή επαναφορά στην οικονομική κανονικότητα μεταθέτουν το εκλογικό εγχείρημα, εάν δεν το ματαιώνουν.

Στο στόχαστρο το κεντρικό επιτελείο

Στο στόχαστρο των επικρίσεων βρίσκεται τελευταία και το επιτελείο στο Μαξίμου, κυρίως ο επικεφαλής του Γιώργος Γεραπετρίτης, λόγω ατυχών δηλώσεών του. Η πρόσφατη μάλιστα, ότι «διατηρήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα sms για παιδαγωγικούς και συμβολικούς λόγους» προκάλεσε καθολική δυσαρέσκεια. Δεν έχει ξεχαστεί η διαχείριση που έκανε στην υπόθεση Λιγνάδη, η οποία οδήγησε στο να χάσει η κυβέρνηση τον εκπρόσωπό της, Χρήστο Ταραντίλη.

Παράλληλα ο έτερος ισχυρός άνδρας στο νεοκλασικό, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, του χρεώνει τον κακό χειρισμό στην υπόθεση Φουρθιώτη. Συνολικότερα, η κριτική που ασκείται είναι ότι δεν υπάρχει ομάδα διαχείρισης κρίσεων με αποτέλεσμα οι διάφορες υποθέσεις που σκάνε να κακοφορμίζουν και να προκαλούν δυσανάλογα μεγάλη ζημιά. Παρά την ευνοϊκή αντιμετώπιση που έχουν από τα Μέσα Ενημέρωσης, είναι εμφανές ότι τόσο ο υφυπουργός Άκης Σκέρτσος όσο και η Αριστοτελία Πελώνη δεν καλύπτουν το επικοινωνιακό κενό.

Οι “γαλάζιοι” βουλευτές δεν χάνουν ευκαιρία να υπενθυμίζουν ότι κανένα από τα στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου δεν προέρχεται από τη ΝΔ. Όπως είναι γνωστό, προέρχονται από τον ευρύτερο εκσυγχρονιστικό-σημιτικό χώρο. Αυτού του είδους η γκρίνια προκάλεσε και φήμες για ενδεχόμενο ανασχηματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Φημολογείται, μάλιστα, ότι θα υπάρξει “ενίσχυση” από κάποιο πρόσωπο «που να είναι περισσότερο πολιτικός και λιγότερο τεχνοκράτης». Τα γεγονότα, πάντως, δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μάλλον επίμονος αναφορικά με τις επιλογές του, με την έννοια ότι εμφανίζει πολιτική δυσκαμψία, ακόμα κι όταν τα γεγονότα τον καλούν με ένταση να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx