ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας μεταγραφής…

Λοβέρδος

Η προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη ΝΔ δεν αποτελεί απλώς μια προσωπική πολιτική επιλογή ή μια μεμονωμένη μεταγραφή. Πρόκειται για μια κίνηση με σαφές πολιτικό βάθος, διακριτό στρατηγικό στόχο και ευδιάκριτο επικοινωνιακό περιεχόμενο. Και κυρίως αντανακλά το σχέδιο και το πλάνο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, με τελικό στάδιο τις κάλπες του 2027.

Η πολιτική σύγκλιση του Ανδρέα Λοβέρδου με τη ΝΔ δεν ήρθε ως αιφνιδιασμός. Αντιθέτως, είχε χτιστεί σταδιακά και μεθοδικά μέσα από προσωπικές σχέσεις, κοινές θέσεις και πολιτικές συγκυρίες. Το όνομά του είχε συζητηθεί έντονα σε κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου σε αρκετούς ανασχηματισμούς, με φήμες που τον ήθελαν να αξιοποιείται σε υπουργική θέση ως εξωκομματική επιλογή υψηλού πολιτικού εκτοπίσματος.

Παράλληλα, υπήρξε “ρεπορταζιακή” κινητικότητα γύρω από την πιθανή ένταξή του στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2024, κάτι που τελικά δεν προχώρησε, όχι επειδή αποκλείστηκε, αλλά επειδή το κατάλληλο timing, τότε, δεν είχε ωριμάσει.

Από τη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, στο σήμερα

Η πολιτική “χημεία” του Ανδρέα Λοβέρδου με στελέχη της κυβερνητικής παράταξης ήταν δεδομένη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχει επανειλημμένως εκφραστεί με θετικότατα σχόλια για τον πρώην υπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν από τους πιο σοβαρούς και θεσμικούς πολιτικούς της μεταπολίτευσης.

Η περίπτωση Λοβέρδου άλλωστε δεν είναι μεμονωμένη. Ανήκει σε εκείνο το ρεύμα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που, ήδη από την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά–Βενιζέλου (2012–2015), ανέπτυξαν στενή συνεργασία και εν τέλει πολιτική οικειότητα με τη ΝΔ.

Η αλήθεια είναι ότι, μετά την αποτυχία του στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2021 και τη σταδιακή περιθωριοποίησή του από την ηγεσία Ανδρουλάκη, ο Ανδρέας Λοβέρδος έδειχνε να κινείται προς μια νέα πολιτική “στέγη”. Η ίδρυση του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατών» λειτούργησε περισσότερο ως γέφυρα προς ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο, παρά ως ανεξάρτητο εγχείρημα εξουσίας. Ήταν θέμα χρόνου να δρομολογηθεί η επανείσοδός του στο προσκήνιο, μέσω ενός ισχυρού πολιτικού φορέα και η ΝΔ προσέφερε αυτήν ακριβώς την προοπτική.

Το σκεπτικό Μητσοτάκη πίσω από τη μεταγραφή Λοβέρδου

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η προσχώρηση Λοβέρδου δεν είναι απλώς μία μεταγραφή. Είναι μια κίνηση με σαφή συστατικά στρατηγικής. Πρώτον, ενισχύει την προσπάθεια της ΝΔ να εμφανιστεί ως “κεντρομόλος δύναμη”, ικανή να ενσωματώνει πολιτικά πρόσωπα και ιδέες από τον ευρύτερο χώρο του Κέντρου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι δημοφιλής σε ψηφοφόρους που κινούνται στον χώρο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά αποστρέφονται τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, λειτουργεί ως επικοινωνιακό πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εδώ και καιρό προσπαθεί να εμφανιστεί ως αυτόνομος τρίτος πόλος. Επομένως, η μεταγραφή Λοβέρδου ενισχύει το αφήγημα ότι η παράταξη του Νίκου Ανδρουλάκη αδυνατεί να συγκρατήσει τα ιστορικά της στελέχη και δεν μπορεί να εκφράσει αποτελεσματικά το Κέντρο.

Τρίτον, και ίσως πιο ουσιαστικό, η επιλογή αυτή δίνει μια καθαρή ιδεολογική “γραμμή” στον αντι-ΣΥΡΙΖΑ χώρο, όπου ο Ανδρέας Λοβέρδος διατηρεί σημαντική απήχηση. Είναι ένα πρόσωπο που στοχοποιήθηκε έντονα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, κυρίως μέσω της εμπλοκής του στην υπόθεση Novartis. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η επίσημη ανακοίνωση της μεταγραφής του στην Πειραιώς ήρθε μόλις 24 ώρες μετά την καταδίκη των λεγόμενων “προστατευόμενων μαρτύρων” για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση.

Εύλογα λοιπόν διακρίνεται ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Η ΝΔ κάνει ότι μπορεί για να επανεργοποιήσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με τρόπο συμβολικό και ουσιαστικό, ακριβώς τη στιγμή που η πιθανότητα δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα παραμένει ανοιχτή και πολιτικά απρόβλεπτη. Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ότι στοχεύει στις τάσεις στον χώρο του Κέντρου και των «παραδοσιακών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ», χτίζοντας μια ενισχυμένη πολιτική άμυνα απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Είτε του παρόντος, είτε του μέλλοντος…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

5 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Περιφερόμενα πολιτικά πτώματα.
Καμία διεξοδο για την κοινωνία.
Εν ελλείψει νέων ιδεών(ανθρώπων), υπάρχει επανάληψη.

Τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα οι ίδιες και οι ίδιες φάτσες. Με ιστορικό πρόσφατο και αρκετά ακανθώδες. Και μετά απορούμε που τα παιδιά μας φεύγουν και δεν θέλουν καν να γυρίσουν πίσω.

Είναι τόσο κωμικό πλέον όλο αυτό που γίνεται στη ΝΔ επί Μητσοτάκη που δεν περιγράφεται.
Αυτός ο αστείος περιφερόμενος κλοουν που η ιστορία θα τον καταγράψει με ειρωνικούς τίτλους στο κεφάλαιο της πολιτικής για την περίοδο που ζούμε, είχε κατεβεί για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
Ναι, τόσο αστείο.

Γιατί δεν ενώνονται τα 2 κόμματα σε ένα επιτέλους: ΠΑΣΟΚοΝουΔούλα.

Ιδεολογικές διαφορές δεν υπάρχουν (δεν υπήρξαν ποτέ), αντίθετα, τους ενώνει ο κοινός μεγα-σκοπός: η ρεμούλα!

Πάντα αλήθειες εκεί στην ΠΑΟΚοΝουΔούλα: “Στις 13 Φεβρουαρίου σε ερώτηση του Documento για το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο της ένταξης του Ανδρέα Λοβέρδου στη Νέα Δημοκρατία ή την κυβέρνηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «το ακούω από εσάς, δεν γνωρίζω τίποτα και θεωρώ ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».”… Διαβάστε περισσότερα »

5
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx