Τον αδύναμο κρίκο Μενδώνη “πυροβολεί” ο ΣΥΡΙΖΑ για να φτάσει στο Μητσοτάκη

Τον αδύναμο κρίκο Μενδώνη "πυροβολεί" ο ΣΥΡΙΖΑ για να φτάσει στο Μητσοτάκη, Σπύρος Γκουτζάνης

Σε κινούμενη άμμο τείνει να μετατραπεί για την κυβέρνηση η υπόθεση Λιγνάδη-Μενδώνη καθώς κάθε κίνηση που κάνει την βουλιάζει πιο βαθιά. Σε μία προσπάθεια να περάσει στην αντεπίθεση η κυβέρνηση προανήγγειλε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή την προσεχή Πέμπτη, για τα θέματα της επικαιρότητας εστιάζοντας στην ποιότητα του δημόσιου διαλόγου που προκαλεί η υπόθεση Λιγνάδη.

Δίνοντας το στίγμα της η κυβέρνηση ζήτησε, διά της αναπληρώτριας εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, ειδικά από τον Αλέξη Τσίπρα και ακολούθως από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν, για το αν συμφωνούν με το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου που διεξάγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μοιάζει με έκκληση του πρωθυπουργού προς τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να σταματήσουν να προβάλλουν το θέμα και να ρίξουν τους τόνους, ώστε να κάνει τον κύκλο του και να αποσυρθεί από την επικαιρότητα. Από μόνη της η έκκληση δείχνει την αδυναμία στην οποία έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο η επιλογή να πάει στην Βουλή ώστε να ζητήσει να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και παράλληλα την καταδίκη του “διαδικτυακού μπούλινγκ” που εκδηλώνεται επί δικαίων και αδίκων, δεν είναι η πλέον πρόσφορη. Κατ αρχήν η προοπτική της συζήτησης στο κορυφαίο επίπεδο από μόνη της, συντηρεί το θέμα στην επικαιρότητα και δίνει παράταση στον γενικότερο διάλογο μέχρι την Πέμπτη και το Σαββατοκύριακο.

Είναι δε πιθανό ο πρωθυπουργός να βρεθεί στη δύσκολη θέση να απολογείται για το αν γνώριζε ή όχι τον Δημήτρη Λιγνάδη και να δίνει εξηγήσεις ποιος και με ποια κριτήρια τον επέλεξε για διευθυντή του Εθνικού. Όσο κι αν προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών τον πρωθυπουργό, οι μέχρι τώρα ατυχείς χειρισμοί τον εμπλέκουν έστω και εν αγνοία του.

Η στάση της Μενδώνη

Το κρίσιμο στην όλη υπόθεση είναι η στάση της Λίνας Μενδώνη. Η υπουργός Πολιτισμού δέχθηκε παραίνεση, από το γραφείο του πρωθυπουργού, να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου όπου να ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Ωστόσο τα έκανε χειρότερα για τον πρωθυπουργό. Η κ. Μενδώνη είπε ότι «μας εξαπάτησε», διευκρίνισε ότι δικός της φίλος δεν ήταν ποτέ.

Ποιους όμως αφορά το «μας» και εάν δεν ήταν δικός της φίλος, τότε ποιος αποφάσισε να τον διορίσει με την περίεργη, τουλάχιστον, διαδικασία με κατάργηση του νομικού πλαισίου που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη υπουργός. Παράλληλα η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι δεν τον γνώριζε ο πρωθυπουργός. Ορισμένοι εκτιμούν ότι «έτσι παγίδευσε τον πρωθυπουργό». Το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να κινηθεί σε αυτή την γραμμή με καθυστέρηση, την Παρασκευή το βράδυ, με επίσημη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «ο κ. Λιγνάδης δεν ήταν φίλος του πρωθυπουργού».

Μέχρι τότε το θέμα της σχέσης του Δημήτρη Λιγνάδη με τον πρωθυπουργό “σερνόταν” στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίχως διάψευση, παρότι το είχε θέσει και ο Αλέξης Τσίπρας. Μόλις σήμερα ο Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε ότι «ο κ. Λιγνάδης δεν έκανε μαθήματα ορθοφωνίας στον πρωθυπουργό».

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την συνέντευξη με την οποία ενέπλεξε περισσότερο τον πρωθυπουργό, υπήρξε η εισήγηση, από τους Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο, να εξωθηθεί σε παραίτηση. Ωστόσο τελικά δεν επικράτησαν, με το σκεπτικό ότι θα μεγιστοποιούσε το πολιτικό κόστος. Στα πολιτικά παρασκήνια κυκλοφορούν φήμες ότι η υπόθεση μπορεί να έχει απρόβλεπτη εξέλιξη, εάν υπάρξουν φωτογραφίες.

Ερωτήματα 

Ορισμένοι τοποθετούν σε αυτό το πλαίσιο το δημοσίευμα του in.gr με το μοντάζ της κατασκευασμένης φωτογραφίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Δημήτρη Λιγνάδη, που δεν υπήρξε ποτέ. Το ότι ο ιδιοκτήτης του in.gr που είναι στα δικαστήρια με τον Αλέξη Τσίπρα παρενέβη με τόσο άκομψο τρόπο (αυτόκλητα άραγε;) είναι μία επιπλέον διάσταση της υπόθεσης. Τόσο η κ. Μενδώνη όσο και ο κ. Λιγνάδης είναι φίλοι πολιτικού παράγοντα και πρώην υπουργού που φέρεται να τους στηρίζει.

Ο κ. Λιγνάδης ήταν φίλος και με τον ηθοποιό κ. Μαρκουλάκη ο οποίος είχε κάνει εντυπωσιακή παρουσία στο συνέδριο της ΝΔ, όταν είχε καταφερθεί κατά του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δημιουργούνται ερωτήματα για το αν η απόφαση να παραμείνει η κ. Μενδώνη στο υπουργείο, ελήφθη μόνο με βάση τους υπολογισμούς για το πολιτικό κόστος.

Επιπλέον υπάρχει εξέλιξη, με παρέμβαση εισαγγελέα, στην υπόθεση των ανήλικων προσφύγων που η ΜΚΟ έστελνε να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις στο Εθνικό. Εν ολίγοις στήνεται ένας καμβάς όπου ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να βρεθεί μπλεγμένος εν αγνοία του και δίχως να έχει ανάμειξη, αλλά κατά τρόπο που να δημιουργούνται πολιτικές εντυπώσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx