ΣΧΟΛΙΟ

Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα στη Γαλλία

Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα στη Γαλλία
epa11432371 French left-wing La France Insoumise (LFI) party leader Jean-Luc Melenchon delivers a speech during an electoral meeting of New Popular Front in Montpellier, southern France, 23 June 2024. The French president announced on 09 June the dissolution of the National Assembly and called for new elections on 30 June and 07 July. EPA/Guillaume Horcajuelo

Ο συνασπισμός της αριστεράς – οι νεοsans-culottes (*) πήραν την πλειοψηφία στη Γαλλική εθνοσυνέλευση, με το συνασπισμό του Μακρόν να έρχεται στη δεύτερη θέση. Ως αποτέλεσμα, το μόνο ενιαίο κόμμα, αυτό του Πατριωτικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, περιορίστηκε στην τρίτη θέση.

Από το σημείο αυτό αρχίζουν τα προβλήματα διακυβέρνησης στη Γαλλία και εμμέσως στην “ενωμένη” Ευρώπη – κάτι που έδειξε αμέσως η τιμή του ευρώ στις αγορές χρήματος της Ασίας, που υποχώρησε στο 1.08 ανά δολάριο. Διότι, η συγκατοίκηση Μακρόν – Μελανσόν είναι δύσκολη όπως και η συνεύρεση ύλης και αντιύλης – κατά τη φυσική.

Αβεβαιότητα στη Γαλλία

Η απουσία καθαρής πλειοψηφίας προκαλεί αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της Γαλλικής πολιτικής: Αύξηση των δημοσίων δαπανών και διεύρυνση του κρατικού ελλείμματος. Μετά τη Βρετανία και η Γαλλία στρέφεται προς τ’ αριστερά αλλά ενώ Στάρμερ και Μακρόν είναι υπέρ της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, δεν είναι βέβαιον εάν ο Μελανσόν θα τους ακολουθήσει.

Η υπόλοιπη Ευρώπη κινείται προς την Κεντροδεξιά αλλά η Αμερική μάλλον θα βγάλει Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο το Νοέμβριο, με αντιευρωπαϊκές ιδέες και απαιτήσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών. Οι αντιφάσεις εντείνονται και οι αντιθέσεις δε φαίνεται να εξομαλύνονται. Μετά από μια διετία όμως, έρχονται οι προεδρικές εκλογές στην Γαλλία οι οποίες θα επηρεαστούν από την αμφισημία της χθεσινής εκλογής, που οφείλεται στη συμμαχία ετεροκλήτων πολιτικών δυνάμεων της τελευταίας στιγμής – απλώς για ν’ ανακόψει την πορεία της Λεπέν προς την εξουσία.

Η Λεπέν μάλλον θα ευνοηθεί απ’ τις ασυμφωνίες της εκτελεστικής εξουσίας και τότε θα έχει το προβάδισμα χωρίς να φοβάται πλέον το λαϊκό ή αστικό μέτωπο. Η μεταμέλεια όμως τότε δε θα συγχωρείται.


 

*Η τρίτη τάξη της Γαλλικής επανάστασης στην οποία οι “α-βράκωτοι” ήταν τα πιο ακραία στοιχεία με αποτέλεσμα μετ’ ού πολύ να γυρίσει η Γαλλία στο Ναπολέοντα Βοναπάρτη και μετά στους Βουρβώνους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι