ΑΠΟΨΗ

Τραμπ εναντίον Μπάιντεν – Μια πολιτική σύγκριση

Η τέχνη της πολιτικής

Στον “Καλύτερο” (Barry Levinson, 1984), ο πρωταγωνιστής Ρόμπερτ Ρέντφορντ, υποδυόμενος τον μυθιστορηματικό ροπαλοφόρο παίκτη του μπέϊζμπολ Ρόϊ Χομπς – πραγματικό όνομα Edward Waitkus (The Natural) – επανερχόμενος κατόπιν ενδιαμέσου αποστασιοποιήσεως, μετέχει του εξής διαλόγου.

«Θα μπορούσα να τα είχα πάει καλύτερα. Θα μπορούσα να σπάσω κάθε ρεκόρ».
«Και μετά;»
«Και μετά; Και μετά θα περπατούσα στον δρόμο και ο κόσμος θα κοιτούσε και θα έλεγε: “Να! Ο Ρόϊ Χομπς, ο καλύτερος που υπήρξε ποτέ σ’αυτό το παιχνίδι!”»

Εν τέλει, ο Ρόϊ Χομπς εξεπλήρωσε το αμερικανικό του όνειρο, καταστάς ο καλύτερος!

Έτσι έγινε πραγματικότης και το όνειρο του Ντόναλντ Τραμπ ως επιχειρηματία, εξ ου και το βιβλίο του “Η Τέχνη της Συμφωνίας” (The Art of the Deal, 1987). Τον ρώτησαν δε τότε, δοθέντων των συχνών σχολίων του επί των κοινών, εάν προτίθετο να διεκδικήσει την προεδρία, και απήντησε σαφώς: «Δε θέλω να γίνω πρόεδρος». Είπε, δε, κατόπιν, εν έτει 1994 (6:50), «θα ήθελα να αποτύχω, ώστε να φανούν οι φίλοι μου».

Πράγματι, επτώχευσε, αλλά πείσμων ων επανήλθε δριμύτερος. Και ιδού, που την 16η Ιουνίου του 2015 ανακοινώνει και την υποψηφιότητά του, εκλεγείς, την 8η Νοεμβρίου του 2016, ως 45ος πρόεδρος των Η.Π.Α., καταρρίπτοντας πάσα προσδοκία. Σύνθημά του ν’ανακτήσουν οι Η.Π.Α. την αίγλη τους (“Make America Great Again”).

Οι επιτυχίες της κυβέρνησης Τραμπ

Διαρκούσης της θητείας του επετεύχθησαν μεταξύ άλλων τα εξής και κυρίως:

1. Πρωτοφανής οικονομική ανάπτυξη. Προ Covid-19, δημιουργήθηκαν στις Η.Π.Α. 7 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, το οικογενειακό (μηνιαίο) εισόδημα της μεσαίας τάξεως αυξήθηκε στα $6.000, ήτοι 5 φορές μεγαλύτερο της προηγουμένης Διοικήσεως, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 3,5%, το χαμηλότερο εντός 50ετίας, τα δε ποσοστά ανεργίας των Αφροαμερικανών, Ισπανοφώνων, Ασιατών, γηγενών Αμερικανών, Βετεράνων, Α.Μ.Ε.Α. και των Αναλφάβητων (άνευ σχολικών πτυχίων) άγγιξε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, η ανεργία των γυναικών αγγιξε τα χαμηλότερα ποσοστά εντός 70ετίας, 7 εκατομμύρια πολιτών έπαψαν να βασίζονται σε κουπόνια κ.α.

Επεστράφησαν εργοστάσια, βιομηχανίες και θέσεις εργασίες από την αλλοδαπή στις Η.Π.Α., ήτοι 1,2 εκατ. θέσεις στην μεταποίηση και την οικοδόμηση κ.α. Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης DOW έκλεισε για πρώτη φορά στις 20.000 μονάδες το 2017, με αποκορύφωμα τις 30.000 το 2020 κ.α.

Το χρέος είχε αυξηθεί μόνον κατά 16% περίπου, ήτοι πολύ ολιγότερο από ό,τι επί Ομπάμα (70%) και ακόμη δε επί υιού Μπούς (105%). Όταν, βεβαίως, έλαβε χώρα το lockdown, το εθνικό χρέος αυξήθηκε κατά 15,10% επί πλέον (παρά τις διαφορές μεταξύ μελετών, οι αναλογίες έχουν ως ανωτέρω).

Μεταρρυθμίσεις του Τράμπ και αποτελέσματα

2. Υιοθέτησε φοροαπαλλαγές άνω των $3,2 τρισ. επ’ωφελεία της μεσαίας τάξεως και μεταρρύθμισε το Φορολογικό Κώδικα δια του Νόμου”Tax Cuts and Jobs”, ήτοι της μεγαλυτέρας φορολογικής μεταρρυθμίσεως στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών., επαναπάτρισε $1,5 τρισ. (από την αλλοδαπή), ενώ άνω των 400 εταιρειών δήλωσαν bonus, αυξήσεις μισθών, νέες προσλήψεις και νέες επενδύσεις στις Η.Π.Α., εξάλειψε τον εξουθενωτικό φόρο ακινήτου περιουσίας (Estate ή Death Tax), σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες εργασίας και επενδύσεων, δημιούργησε 9.000 Ζώνες Ευκαιρίας (Opportunity Zones), όπου τα κέρδη κεφαλαίων επί μακροχρόνιων επενδύσεων απέκτησαν μηδενική φορολόγηση, προς απορρόφηση 1 εκατ. Αμερικανών από την ένδεια κ.α.

3. Κατήργησε τη μαζική υιοθέτηση ρυθμίσεων (Regulations), αφαιρώντας 25.000 του Ομοσπονδιακού Μητρώου (Federal Register), ήτοι περισσότερο από κάθε άλλον πρόεδρο των Η.Π.Α., αντικαθιστώντας με μία ρύθμιση οκτώ, απελευθερώνοντας δια κάθε νοικοκυριό $3.100 ετησίως, μειώνοντας την γραφειοκρατία και εξοικονομώντας μεγαλύτερη ρευστότητα δια τις τσέπες των πολιτών κ.α.

4. Εσύναψε ιστορικές δια τις Η.Π.Α. εμπορικές συμφωνίες, ήτοι αντί της N.A.F.T.A. μετά του Καναδά, την U.S.M.C.A., περιλαμβάνουσα το Μεξικό, σε υπεράσπιση των εργοστασιαρχών, κατασκευαστών αυτοκινήτων, γεωργών, παραγωγών γαλακτοκομικών και εργαζομένων, αναμενόμενη ν’ αυξήσει την οικονομική δραστηριότητα στα $68 δισ. και τις θέσεις εργασίες στις 550.000 τα επόμενα 10 έτη, δίνοντας προτεραιότητα στ’ αμερικανικά προϊόντα και τους Αμερικανούς εργαζομένους από της αλλοδαπής, συνάπτοντας ανάλογες συμφωνίες και μετά της Ιαπωνίας, της Κορέας, της Κίνας, της Ε.Ε., σε καταπολέμηση αδίκων εμπορικών πρακτικών σε βάρος των Η.Π.Α. κ.α.

5. Κατέστησε τις Η.Π.Α. ενεργειακά αυτάρκεις, έως Νο 1 εξαγωγέα ενεργείας -πετρέλαιο, φυσικό αέριο- δια πρώτη φορά εντός 70ετίας κ.α.

6. Δια την αντιμετώπιση του Κορονοϊού-19 εξαπέλυσε την επιχείρηση Warp Speed, προς παρασκευή και διανομή αποτελεσματικών εμβολίων έως τον Ιανουάριο του 2021 (της χώρας διατηρούσας έως τότε τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητος παγκοσμίως), με τις Pfizer και Moderna ν’αναλαμβάνουν την εντός 9μήνου παρασκευή τέτοιων εμβολίων, ήτοι 5 φορές ταχύτερα από της προηγουμένης αναπτύξεως εμβολίων στις Η.Π.Α., ενώ, χάριν της επιχειρήσεως αυτής μπόρεσε και η Johnson & Johnson να φθάσει στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών, ως και η Astra Zeneca κ.α.

Μάλιστα, κατά έγκυρες πηγές, εκεί όπου ειδικοί ανάμεναν την οικονομία (Α.Ε.Π.) να συσταλλεί κατά 6-10%, εν τέλει υπεχώρησε μόνον κατά 3,5%, ενώ στην Ευρώπη κατά 6,9%. Μάλιστα, περί το τέλος του 2020, το Α.Ε.Π. αυξήθηκε κατά 4%, ενώ στην Ευρώπη μόνον κατά 1,3%. Το δε ποσοστό της ανεργίας, εκεί που αναμενόταν να υπερβεί δια το 2020 το 10%, παρέμεινε στο 6,4%, ενώ στην Ευρώπη στο 8,3%. Και ενώ η χρηματιστηριακή κίνηση στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 10%, στις Η.Π.Α. σημείωσε άνοδο κατά 20%.

7. Ενίσχυσε πέραν παντός άλλου τα σύνορα των Η.Π.Α., κατασκευάζων το πλέον ισχυρό μεθοριακό τείχος μήκους 400 μιλίων («Οι καλοί φράχτες κάνουν τους καλούς γείτονες»), μειώνοντας τις παρανόμους εισόδους μεταναστών κατά 87% στα σημεία αυτά, μεταθέτοντας επί πλέον 5.000 στρατιώτες στη νότια μεθόριο, ενώ το Μεξικό εξαπέλυσε δεκάδες χιλιάδες δικών του, σε διασφάλιση της δικής του πλευράς της μεθορίου, της κυβερνήσεως Τραμπ εφαρμόζοντας πλήρως, εν αντιθέσει προς την ενταύθα ανομία της κυβερνήσεως Τζο Μπάϊντεν, την κειμένη νομοθεσία κ.α.

Σημαντικά νομοθετήματα της κυβέρνησης Τραμπ

8. Διεσφάλισε από μέρους των λοιπών Συμμάχων του Ν.Α.Τ.Ο. αύξηση των αμυντικών δαπανών τούτων κατά $400 δισ. έως το 2024, λαμβάνων περί αυτού εύσημα υπό του Γ.Γ. του Jens Stoltenberg, έφερε πίσω στην χώρα 56 ομήρους από πλέον των 24 χωρών, χωρίς να καταβάλλει δεκάρα, επέβαλλε επαχθή μέτρα στο Ιράν αντί της μονοπλεύρου Πυρηνικής Συμφωνίας, εκμηδενίζοντας τις πετρελαϊκές εξαγωγές αυτού, υπήρξε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που συναντήθηκε μετά του ομολόγου του της Βορείου Κορέας, διασχίζοντας και την ζώνη αποστρατιωτικοποιήσεως προς Νότιο Κορέα, επιβάλλων στην πρώτη ισχυρές κυρώσεις εν’όψει του πυρηνικού αφοπλισμού αυτής, υπέγραψε συμφωνία περί την αυτονόμηση του Χονγκ-Κονγκ, έθεσε τα θεμέλια και σε εκκίνηση τις πρώτες διμερείς Συμφωνίες Αβραάμ, μεταξύ Ισραήλ και λοιπών αραβικών Κρατών κ.α.

9. Επαναδόμησε ολοσχερώς τις Ένοπλες Δυνάμεις, δαπανώντας εν’όψει του σκοπού τούτου $2,2 τρισ., αυξάνοντας τρεις (3) φορές τους μισθούς των μονίμων τούτων και των οικογενειών τους -η μεγαλυτέρα αύξηση εντός 10ετίας- (!), δημιούργησε νέο κλάδο για πρώτη φορά από του 1947, την Δύναμη Διαστήματος (Space Force), ανέλαβε δις (2) αποφασιστική στρατιωτική δράση κατά της χρήσεως χημικών επί αμάχων υπό του συριακού καθεστώτος Ασάντ, επιβάλλων κυρώσεις σε οιεσδήποτε παρ’αυτού χρησιμοποιούσαν τέτοια όπλα κ.α.

10. Επανένταξε 40.000 αστέγους βετεράνους στην αγορά εργασίας και άλλους 600.000 δια του Αμερικανικού Κέντρου Απασχολήσεως κ.α.

11. Υπέγραψε τον περίφημο Νόμο περί Επανεντάξεως (First Step Act), ορόσημο στην ποινική δικαιοσύνη (!), προς μείωση της υποτροπής εγκληματιών-φυλακισμένων και παροχή βοηθείας στην επιτυχή κοινωνική επανένταξη αυτών, όπερ ωφέλησε κυρίως τους έγχρωμους και δη Αφροαμερικανούς, δίδων δεύτερες ευκαιρίες προσλήψεως αυτών, εδραίωσε την Επιχείρηση Θρύλος προς καταπολέμηση της βιαίας εγκληματικότητος στις πόλεις, κατά την οποία συνελήφθησαν 5.500 δράστες, οπότε η εγκληματική βία εμειώθη από του 2016 άνω του 5% και οι φόνοι κατά 7%, διέθεσε στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στις τοπικές αστυνομικές Αρχές κ.α.

12. Υπέγραψε τον Νόμο περί Στηρίξεως Ασθενών και Κοινοτήτων, το σημαντικότερο νομοθέτημα στην ιστορία των Η.Π.Α. (!) περί αντιμετωπίσεως των ναρκωτικών ουσιών, διασφαλίζων $6 δισ. δια την καταπολέμηση της επιδημίας οπιοειδών, ανακηρύττων αυτήν επείγουσα πανεθνική κρίση υγείας, καταπολεμών την περί αυτών προσφορά και ζήτηση κ.α.

13. Κατετρόπωσε κατά 100% το περιφερειακό χαλιφάτο του I.S.I.S. στο Ιράκ και την Συρία, απελευθερώνοντας 8 εκατ. αμάχους εκ του αιμοσταγούς ελέγχου τούτου, τη Μοσούλη, τη Ράκκα και την τελευταία βάση του I.S.I.S. στην Μπαγκούζ, θανατώσας και τον αρχηγό αυτού Abu Bakr al-Baghdadi κ.α. δράσεις κατά της τρομοκρατίας.

Και τώρα ο Τραμπ υποψήφιος

Υποψήφιος πάλι στις (από 03.11.2020) εκλογές, έχασε. Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν πιστεύουν, ότι ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κέρδισε 81 εκατ. ψήφους, ο δε τελευταίος προεκάλεσε διαρκούσης της θητείας του ακριβώς τ’αντίθετα του προκατόχου του, αισθητά ήδη από έτους :

1. Κρίση στα νότια σύνορα, με σήμερα άνω των 10 εκατ. εισελθόντων παρανόμως μεταναστών.

2. Τιμές καυσίμων εκτός ελέγχου.

3. Πληθωρισμό, όπου, εν’όψει του φετινού Πάσχα (Bureau of Labor Statistics), η τιμή της σοκολάτας ηυξήθη κατά 295%, των αυγών 49%, του μόσχου 29%, των μπισκότων 26%, της καραμέλας 24%, των κέικ 24%, της σαλάτας 18%, των αλλαντικών 17% κ.ο.κ.

4. Εγκληματικότητα. Μόλις προσφάτως εφονεύθη από δράστη ο αστυφύλαξ Jonathan Diller, στην κηδεία του οποίου παρέστη μόνον ο πρόεδρος Τραμπ, ενώ ο νυν πρόεδρος Μπάιντεν, συνοδευόμενος υπό των πρώην προέδρων Ομπάμα και Κλίντον, ήταν παρών σε προεκλογική καμπάνια.

5. Εκπρόθεσμη από 15.08.2021 αποχώρηση από του Αφγανιστάν, περιφρονήσαντος την επί προεδρίας Τραμπ 01.05.2021 συμφωνηθείσα ταύτη, όπερ προκάλεσε την κρίση, μετά 13 Αμερικανών στρατιωτών φονευθέντων

6. Ενθάρρυνση του πολέμου στην Ουκρανία.

7. Άρση κυρώσεων κατά του Ιράν, όπερ προεκάλεσε τις υπό της Χαμάς ωμότητες της 7ης Οκτωβρίου, μετά του επίσης αρξαμένου πολέμου στην Παλαιστίνη, Χούθι περιλαμβανομένων. Ορθώς, λοιπόν, η Wall Street Journal έγραψε, ότι η καλύτερη εξωτερική πολιτική του προέδρου Τραμπ ήταν η μη έναρξη πολέμων.  Ήδη δε σε συνέντευξή του εν έτει 2007 στον έγκριτο δημοσιογράφο Wolf Blitzer, ο Τραμπ δήλωνε και απεκάλυπτε περί της δευτέρας επιθέσεως των Η.Π.Α. στο Ιράκ επί ημερών προεδρίας Μπους υιού (2003), τα εξής (σημείο 3:15): «Ουδείς ομιλεί περί των στρατιωτών που επιστρέφουν άνευ άνω και κάτω άκρων. Έθεσα να επισκέπτονται την οικεία μου στο Μαρ-α-Λάγκο [Φλόριντα] δις (2) εκάστη εβδομάδα στρατιώτες του Ιράκ, [όπου τούς αντίκριζα] εκείνοι με δάκρυα, όλοι όμορφοι αλλά ακρωτηριασμένοι, χιλιάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες, [στο Ιράκ] Ιρακινών  περιλαμβανομένων (…) Αυτός ο πόλεμος είναι κάτι το τρομερό. Ο πρόεδρος Μπους λέγει πως είναι θρήσκος, ωστόσο, 400.000, κατά την εκτίμησή μου, απεβίωσαν και εκατομμύρια έχουν ακρωτηριασθεί και σοβαρώς τραυματισθεί, (…) Μα τί συμβαίνει, τί συμβαίνει (…) », ενώ, σήμερα

8. ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν φέρεται εμπλεκόμενος σε πλήθος σκανδάλων, δοθέντος πως δεν είναι γνωστό το αντίτιμο των συναλλαγών.

Παραλλήλως προς τ’ανωτέρω, εξαπελύθη κατά του υποψηφίου και δια τις επικείμενες εκλογές της 5ης Νοεμβρίου προέδρου Τραμπ ένας αδίστακτος, ασύδοτος και ανελέητος δικαστικός πόλεμος, προς παρεμπόδιση τούτου να διεξάγει ομαλώς την προεκλογική του καμπάνια, βαθμηδόν καταρριπτόμενος στο κενό, όπως και επί των διαρκούσης της θητείας του δύο διώξεων τούτου, όπου ηθωώθη υπό της Γερουσίας. Όπως και επί των ημερών της επιχειρηματικής του ανόδου επανήλθε δριμύτερος, έτσι εκτιμούμε πως και εν’όψει των επικειμένων εκλογών, διδαχθείς εκ του βάθους της πολιτικής εν εκτελέσει, καθ’ότι μη καριερίστας πολιτικός, είναι πλέον έτι επί πλέον εξοπλισμένος προς περάτωση του έργου του να επαναφέρει τις ΗΠΑ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι