Τα θυρανοίξια της Παναγίας των Παρισίων – Ζελένσκι: Τραμπ-Μακρόν θέλουν δίκαιη ειρήνη
07/12/2024Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντάλλαξαν χειραψία στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου των Ηλυσίων στο Παρίσι μετά την τριμερή συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν. Η ιστορική αυτή χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών, τους οποίους συνόδευσε ο Γάλλος πρόεδρος, πραγματοποιήθηκε μετά την τριμερή συνάντηση που διήρκησε περίπου 35 λεπτά.
Στη συνέχεια, οι αυτοκινητοπομπές του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ και του ομόλογο του Ζελένσκι κατευθύνθηκαν η μια μετά την άλλη προς την Παναγία των Παρισίων, για να παραστούν οι δύο ηγέτες στην επιβλητική τελετή επαναλειτουργίας του καθεδρικού ναού.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε “μια καλή και παραγωγική” συνάντηση με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σήμερα στο Παρίσι, και ότι οι τρεις ηγέτες θέλουν μια “δίκαιη” ειρήνη στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία.
“Είχα μια καλή και παραγωγική τριμερή συνάντηση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων”, έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. “Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό και με δίκαιο τρόπο. Μιλήσαμε για τον λαό μας, την κατάσταση επί του εδάφους και μια δίκαιη ειρήνη”, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι οι τρείς ηγέτες “συμφώνησαν να συνεχίζουν να εργάζονται από κοινού”.
Προηγουμένως ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε στο Ελιζέ με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τον καλωσόρισε λέγοντάς του ότι «είναι μεγάλη τιμή για το γαλλικό λαό να σας υποδέχεται». Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε «είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ» υπογραμμίζοντας τις «εξαιρετικές σχέσεις» που διατηρεί με το Γάλλο πρόεδρο. «Είχαμε μεγάλες επιτυχίες εργαζόμενοι μαζί», είπε ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ σημειώνοντας ότι «ο κόσμος δείχνει να έχει λίγο τρελαθεί αυτή τη στιγμή».
Κατά την άφιξή του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε θερμή χειραψία με τον Εμανουέλ Μακρόν, στα σκαλιά του προεδρικού μεγάρου μπροστά από τη Ρεπουμπλικανική Φρουρά. Να σημειωθεί πως ο Τραμπ έφτασε στην Γαλλία με καθυστέρηση σχεδόν 45 λεπτών και σε ανάρτηση του κάλεσε τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν στην Συρία.
Τί λένε σύμβουλοι του Τραμπ
Σύμβουλοι του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διατυπώνουν δημόσια και ιδιωτικά προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, βάσει των οποίων μεγάλα τμήματα της χώρας θα παραχωρηθούν στη Ρωσία για το προβλεπτό μέλλον. Οι προτάσεις τριών βασικών συμβούλων, περιλαμβανομένου του προσώπου που πρόκειται να γίνει ο απεσταλμένος του Τραμπ για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, του απόστρατου αντιστράτηγου Κιθ Κέλογκ, έχουν μερικά στοιχεία κοινά, ανάμεσα στα οποία το να φύγει από το τραπέζι η ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οι σύμβουλοι του Τραμπ θα προσπαθήσουν να ωθήσουν τη Μόσχα και το Κίεβο σε διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας ανταμοιβές και τιμωρίες, μεταξύ άλλων σταματώντας τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, αν το τελευταίο δεν συμφωνήσει σε συνομιλίες, αλλά και αυξάνοντας τη βοήθεια, αν αρνηθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Τραμπ έχει δεσμευθεί επανειλημμένα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του να βάλει τέλος στη σύγκρουση, που διαρκεί ήδη σχεδόν τρία χρόνια, μέσα σε 24 ώρες από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, αν όχι πριν απ’ αυτή, αλλά δεν έχει ακόμα πει πώς θα τα καταφέρει. Αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι της εθνικής ασφαλείας εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες ότι ο Τραμπ θα μπορέσει να εκπληρώσει μια τέτοια υπόσχεση λόγω της πολυπλοκότητας της σύγκρουσης.
Συνολικά ωστόσο οι δηλώσεις των συμβούλων του υποδεικνύουν το περίγραμμα που θα μπορούσε εν δυνάμει να έχει ένα ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αντιμετωπίζει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και αυξανόμενες απώλειες εδαφών, έχει αναφέρει ότι θα μπορούσε να είναι ανοικτός σε διαπραγματεύσεις.
Ο Πούτιν, λέει ο Γιουτζίν Ράμερ, ένας Αμερικανός πρώην κορυφαίος αναλυτής πληροφοριών για τη Ρωσία ο οποίος βρίσκεται τώρα στη δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for International Peace, είναι πιθανό να τηρήσει στάση αναμονής, να καταλάβει περισσότερα εδάφη και να περιμένει για να δει ποιες παραχωρήσεις θα κάνει, αν κάνει, ο Τραμπ για να τον προσελκύσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το Ρόιτερς μετέδωσε το Μάιο ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο με μια κατάπαυση του πυρός έπειτα από διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο της οποίας θα αναγνωρισθούν οι σημερινές γραμμές του μετώπου, αλλά είναι έτοιμος και να συνεχίσει τον πόλεμο, αν το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκριθούν.
Η Ρωσία ελέγχει ήδη ολόκληρη την Κριμαία, καθώς την απέσπασε μονομερώς το 2014 από την Ουκρανία και έχει έκτοτε καταλάβει σχεδόν το 80% του Ντονμπάς -που περιλαμβάνει το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ- καθώς και πάνω από το 70% της Ζαπορίζια και της Χερσώνας και μικρά τμήματα των περιφερειών του Μικολάιφ και του Χαρκόβου.