ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τρέχει και δεν φθάνει η κυβέρνηση για το ρεύμα – Επίκεινται μέτρα

Τρέχει και δεν φθάνει η κυβέρνηση για το ρεύμα – Επίκεινται μέτρα, Σπύρος Γκουτζάνης

Τρέχει και δεν φθάνει η κυβέρνηση για να μαζέψει το πολιτικό κόστος από τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, που ψαλιδίζουν τις τελευταίες μονάδες της διαφοράς της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό προαναγγέλλει συνεχώς τα νέα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα, αν και είναι αμφίβολο ότι θα θεραπεύσουν τις πληγές που άνοιξαν στο κοινωνικό σώμα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, ενδεχομένως μέσα στην εβδομάδα για να προσλάβουν πανηγυρική μορφή στο Συνέδριο της ΝΔ. Αν και η κυβέρνηση είχε πει ότι θα περιμένει την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο τέλος Μαΐου, τελικά, καθώς τα πολιτικά περιθώρια στενεύουν, δείχνει να επισπεύδει τις ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα θα προσφέρουν στήριξη για τις καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες, καθώς και η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ισχύουσα επιδότηση είχε αποδώσει σε μικρότερες καταναλώσεις.

Όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «η ισχύουσα επιδότηση είχε ως αποτέλεσμα 2.321.980 νοικοκυριά να δουν μικρές αυξήσεις στους λογαριασμούς τους, ενώ σημαντική στήριξη από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο έλαβαν ή θα λάβουν μόλις πάρουν τους λογαριασμούς και αρκετά επαγγελματικά τιμολόγια».

Τί φοβάται η κυβέρνηση

Τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αφήνει ακάλυπτο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, που μάλιστα ανήκει στη μεσαία τάξη που εκτιμά ότι είναι το προνομιακό κοινό της. Αντίθετα με την επιδότηση σε καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες ενισχύονται: Νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα, μεταξύ των οποίων και πολλοί συνταξιούχοι, οικογένειες με παιδιά ή μεγαλύτερο αριθμό μελών που καίνε περισσότερο και επιχειρήσεις που έχουν ψυγεία.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η αλήθεια είναι ότι στις μεγαλύτερες καταναλώσεις η επιβάρυνση για τους πολίτες ήταν πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με την παρέμβαση που σχεδιάζουμε και θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξει πολύ ουσιαστική στήριξη και σε αυτές τις καταναλώσεις, οριζόντια και με ευρύ χρονικό ορίζοντα».

Συμπερασματικά το “οριζόντιο” απευθύνεται στα μεσαία στρώματα, ενώ “ο ευρύς χρονικός ορίζοντας” μπορεί να είναι εξάμηνο και σίγουρα μέχρι τον Σεπτέμβριο που είναι πιθανός χρόνος εκλογών. Μέχρι στιγμή οι πληροφορίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα να έχουν αναδρομικότητα, δηλαδή η έκπτωση να φανεί από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν μέσα στον Ιούνιο και θα αφορούν προγενέστερες καταναλώσεις.

Η κυβέρνηση αφενός φοβάται ένα κίνημα “δεν πληρώνω γιατί δεν έχω”, όπως και τις συλλογικές αγωγές για την ρήτρα αναπροσαρμογής (προειδοποιεί ότι εφόσον η Δικαιοσύνη δεν ακυρώσει την ρήτρα αναπροσαρμογής, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένες οφειλές) αφετέρου δεν θέλει να αντιμετωπίσει μαζικές διακοπές ρεύματος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι