Τρέχει το “πιστοποιητικό εμβολιασμού” η Κομισιόν – Πότε εγκρίνεται
05/03/2021Στην τελική ευθεία μπαίνει το “πιστοποιητικό εμβολιασμού”, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν, σε επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, προαναγγέλλει την υιοθέτηση νομοθετικής πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για την πρόταση που υπέβαλε αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία στηρίχθηκε από της Επιτροπή και τελικά έγινε δεκτή από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψή τους, παρά τις αντιρρήσεις που προέβαλαν η Μέρκελ και κυρίως ο Μακρόν.
Στην επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνει ότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των Ευρωπαϊκών πολιτών και αναφέρεται στην συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη, της 24ης Φεβρουαρίου, κατά την οποία τέθηκε προς συζήτηση η πρόταση Μητσοτάκη. «Συμφωνήσαμε σε μια κοινή προσέγγιση με στόχο να διευκολύνουμε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της ΕΕ» υπογραμμίζει η πρόεδρος της Επιτροπής, συμπληρώνοντας ότι «η πρόταση τίθεται προς υλοποίηση τους επόμενους μήνες».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει λόγο για ένα «τυποποιημένο, διαλειτουργικό και κοινώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού», το οποίο θα πιστοποιεί την κατάσταση του κατόχου του σε σχέση με την Covid-19. Συγκεκριμένα θα αναφέρει, εάν έχει εμβολιαστεί, εάν έχει προσκομίσει αρνητικό τεστ ή εάν έχει αναρρώσει ήδη. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν βάση για τη θέσπιση αυτού του διαλειτουργικού συστήματος είναι η εμπιστοσύνη.
Η Κομισιόν για το “πιστοποιητικό εμβολιασμού”
Η ίδια αναφέρεται στην επιστολή της και στο θέμα των διασφαλίσεων που απαιτούνται από κάθε κράτος-μέλος σε ό,τι αφορά την αυθεντικότητα των πληροφοριών στο πιστοποιητικό. «Θα πρέπει να καταρτιστούν και να δημοσιοποιηθούν εθνικές λίστες πιστοποιημένων εκδοτικών αρχών και εθνικών μητρώων με τις πιστοποιημένες εκδοτικές αρχές» υπογραμμίζει, επισημαίνοντας παραλλήλως ότι οι εργασίες αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Σημειώνει επίσης ότι θα καταβληθεί «κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτραπούν διακρίσεις εις βάρος, όσων δεν δύνανται να εμβολιαστούν, πιθανότατα για ιατρικούς λόγους ή λόγω του ότι ανήκουν σε ηλικιακή κατηγορία που ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί». Η πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει πάντως, ότι προϋπόθεση για να καταστεί αποτελεσματικό αυτό το ευρωπαϊκό σύστημα είναι «οι αποφάσεις να μεταφραστούν σε δράσεις σε εθνικό επίπεδο». Πετάει τέλος το μπαλάκι στους ηγέτες, υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να συμφωνηθούν τα επιμέρους στοιχεία και να υιοθετηθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο», στις 17 Μαρτίου.
Το θέμα, όπως και εκείνα του εμβολιαστικού προγράμματος και του μεταναστευτικού, βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά. «Όταν βγήκαμε πρώτοι να θέσουμε το ζήτημα αυτό ήμασταν σίγουροι, ότι θα καταλήγαμε τελικά σε μία τέτοια λύση και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Επιτροπή στηρίζει ανοιχτά αυτήν την πρωτοβουλία» είπε κατά τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στην Κομισιόν και την πρόεδρο της.
Το παρασκήνιο
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά αντίθετοι στο πιστοποιητικό εμβολιασμού ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Φεβρουαρίου, η Μέρκελ πείστηκε πάντως, ειδικά μετά τους φόβους που εκφράστηκαν, ότι αν δεν πάρει η ΕΕ αυτήν την πρωτοβουλία, τελικά θα αναληφθεί από κάποιον άλλον. Τη θέση αυτή υποστήριξε τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μάλιστα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες συζητήσεις που είχε η Google με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας.
Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο και ιδιαίτερα στη διάσταση του «πόσο προβληματικό θα ήταν να δοθούν σε αυτές τις εταιρείες τα προσωπικά υγειονομικά δεδομένα των Ευρωπαίων» η Μέρκελ υποχώρησε από τις αντιστάσεις της και έπεισε μάλλον μερικώς και τον Μακρόν, ανακοινώνοντας η ίδια την επίτευξη της συμφωνίας να δοθεί στην Κομισιόν η πολιτική εντολή, προκειμένου να δράσει. Ο Μακρόν έχει βέβαια ακόμα τις ενστάσεις του, κυρίως για τον κίνδυνο διακρίσεων, προγραμμάτισε, ωστόσο συναντήσεις με υπουργούς του προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. Στη Γαλλία βέβαια, κάνει λόγο για τη θέσπιση ενός «πάσο», αποφεύγοντας τον όρο διαβατήριο.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στην τηλεδιάσκεψη του Φεβρουαρίου την πρόταση Μητσοτάκη στήριξε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ, καθώς και οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, για τις οικονομίες των οποίων ο Τουρισμός αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο. Σχετικές αναφορές, χωρίς να παρακάμπτει το θέμα των διακρίσεων, είχε κάνει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υπερτονίζοντας τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει το σχετικό μέτρο στις εξαρτώμενες από τον Τουρισμό οικονομίες κρατών-μελων της ΕΕ.