Τρία κόμματα διαλύουν οι Πρέσπες, βράζει και το ΚΙΝΑΛ μετά τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι

Τρία κόμματα διαλύουν οι Πρέσπες, βράζει και το ΚΙΝΑΛ μετά τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι

Σε δοκιμασία μπαίνει και η συνοχή του ΚΙΝΑΛ, μετά τις αντικρουόμενες τοποθετήσεις στελεχών του για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν και το βασικό ζήτημα δείχνει να είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ και το «ναι»που προτίθεται να πει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, δεν λείπουν οι  προβληματισμοί και για άλλα στελέχη, ανάμεσά τους ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε, με ψήφους 11 υπέρ και 5 κατά, να θέσει προς ψήφιση στην ΚΕ του κόμματος την υπερψήφιση της Συμφωνίας. Λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εισηγήθηκε αυτήν την πρόταση, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που τον θέλουν να έχει προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αφού επέκρινε την κυβέρνηση και την ΝΔ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ψήφιση της Συμφωνίας είναι πατριωτικό καθήκον. Κάνοντας μάλιστα αναφορές ακόμη και στον Λεωνίδα Κύρκο, υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σε θετική κατεύθυνση, καθώς βγάζει την Ελλάδα από ένα τέλμα δεκαετιών. Είπε επίσης ότι την «ξεκάθαρη θέση» του υπέρ της Συμφωνίας την είχε εκθέσει και στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ και επικαλέστηκε την ανάλογη στάση που τηρούν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ήταν στραβό το κλήμα…

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απάντησε εμμέσως πλην σαφώς και στη Φώφη Γεννηματά, η οποία ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι όποιος διαφοροποιηθεί από το ΚΙΝΑΛ θα έχει συνέπειες. Την ώρα όμως που ο Θεοχαρόπουλος τόνιζε ότι «δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται σεβαστές οι θέσεις των κομμάτων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής», η Φώφη Γεννηματά διεμήνυε ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διχάσει τους Έλληνες» και ότι το κόμμα της καταψηφίζει τις Πρέσπες.

Η αντιπολίτευση εντός της ΔΗΜΑΡ εκφράστηκε από τον Θεόδωρο Μαργαρίτη, ο οποίος πρότεινε ότι η επιλογή θα πρέπει να είναι «Παρών ή Αποχή», καθώς αυτή η στάση «εξασφαλίζει την ενότητα της ΔΗΜΑΡ και τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής». Ο ίδιος τάχθηκε κατά της υπερψήφισης που πρότεινε ο Θεοχαρόπουλος, επικαλούμενος και προηγούμενη θέση της ΔΗΜΑΡ που συσχέτιζε τη στάση του κόμματος με τον χρόνο των εκλογών. Επέμεινε τέλος στον προσανατολισμό της ΔΗΜΑΡ προς το ΠΑΣΟΚ και την παραμονή του εντός του ΚΙΝΑΛ.

Την ίδια ώρα πάντως η Χαριλάου Τρικούπη φέρεται να έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις της. Αν και περιμένει την τυπική ολοκλήρωση των διαδικασιών στη ΔΗΜΑΡ, οι πληροφορίες την θέλουν να έχει βρει ήδη τον αντικαταστάτη του Θεοχαρόπουλου στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής στο πρόσωπο του Κώστα Σκανδαλίδη.

Την άποψη αυτή επιβεβαίωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος απείλησε τον Θεοχαρόπουλο με διαγραφή και επιβεβαίωσε την πρόθεση αντικατάστασής του με τον Σκανδαλίδη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “οι 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είμαστε κατά της συμφωνίας” και ότι “όλες οι αναστατώσεις ενός ή δύο ανθρώπων θα εξαφανιστούν”, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν δίνει “τόση σημασία” σε αυτά που λένε όσοι δεν είναι βουλευτές. Ένα “διαζύγιο” όμως της ΔΗΜΑΡ συρρικνώνει ακόμη περισσότερο το ΚΙΝΑΛ, το οποίο έχει ήδη απομακρυνθεί από τις αρχικές επιδιώξεις του, μετά την αποχώρηση του Ποταμιού.

Είναι και ο Γιώργος

Τα προβλήματα στο ΚΙΝΑΛ δεν τελειώνουν ωστόσο με τη ΔΗΜΑΡ και τον Θεοχαρόπουλο, τους οποίους οι πληροφορίες θέλουν να έχουν έρθει ήδη σε συμφωνία με το Μαξίμου για τη συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόβλημα στο Κίνημα και τη Φώφη Γεννηματά προκαλούν και οι δηλώσεις Παπανδρέου στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Αν και ο πρώην πρωθυπουργός δεν είπε καινούργια πράγματα, καθώς επανέλαβε παλαιότερες θέσεις του, αυτό που ενόχλησε τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ και φυσικά και την πρόεδρό του, ήταν η χρονική συγκυρία που δόθηκε η συνέντευξη. Λίγα εικοσιτετράωρα δηλαδή πριν την αναμενόμενη έντονη συζήτηση στη Βουλή και την κρίσιμη ψηφοφορία επί της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στις δηλώσεις Παπανδρέου αντέδρασε έντονα ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν ανήκουμε στον ίδιο χώρο όταν δεν σεβόμαστε τις απόψεις της πλειοψηφίας». Στους ίδιους τόνους ήταν η αντίδρασή του και για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο για τον οποίο είπε ότι θα έχει ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση αν δεν ακολουθήσει τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ.

Θέμα στην παράταξη υπήρξε όμως και με τις δηλώσεις Κρεμαστινού για προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που δεν υπάρχει πλέον Καμμένος στην κυβέρνηση. Ο πρώην υπουργός δέχθηκε μάλιστα σκληρή επίθεση από τον βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο με εκφράσεις που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδρασή του και τις οποίες χαρακτήρισε «πολιτική αθλιότητα».

Θολό Ποτάμι      

Την ώρα πάντως που οι εξελίξεις αναμένονται πλέον στην ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΝΑΛ, το Ποτάμι έχει θολώσει για τα καλά μετά την διαγραφή Δανέλλη και τη διαφοροποίηση Λυκούδη. Η απόφαση δε του Σταύρου Θεοδωράκη και του του Γιώργου Μαυρωτά να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας έφερε στο προσκήνιο τις διαφορές με το κόμμα που έχουν εδώ και καιρό ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Οι δύο βουλευτές του Ποταμιού, οι οποίοι φέρονται εδώ και καιρό να έχουν κάνει βήματα προσέγγισης με τη ΝΔ, σε κοινή ανακοίνωσή τους χθες, μέσω facebook, προανήγγειλαν ουσιαστικά τη διάλυση του κόμματος και την αποχώρησή τους.

Καταγγέλλοντας «ασκήσεις Ισαποστακισμού» και ενδείξεις σύμπλευσης με «τους  ΤσιπροΠολάκηδες» συμπέραναν ότι «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ δεν επιλέγει μια καθαρή στάση και διαλύεται». Κράτησαν ωστόσο το δικαίωμα του «αυτοπροσδιορισμού» τους και του «επαναπροσδιορισμού της σχέσης» τους με το κόμμα.

Τέλος σε ό,τι αφορά τον Καμμένο, ο οποίος είναι και ο πρώτος παθών της υπόθεσης, έχει περάσει πλέον για τα καλά στην αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και αποστασία βουλευτών. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και με όχημα πλέον το εθνικό θέμα, δείχνει να συγκεντρώνει όχι μόνον την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τη Συμφωνία, αλλά και πρόθυμος να ενσωματώσει στελέχη άλλων κομμάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι