“Τρόμαξαν” οι Ευρωπαίοι με όσα τους έδειξε ο Δένδιας – Πλήρης στήριξη, αλλά κυρώσεις αργότερα!
14/08/2020Σοκ προκάλεσαν στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών τα στοιχεία που παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας στο έκτακτο Συμβούλιο. Την ίδια ώρα, το Oruc Reis άλλαξε και πάλι πορεία, ενώ Τούρκοι υπουργοί και ο ίδιος ο Ερντογάν εξακολουθούν να προκαλούν με δηλώσεις τους.
Κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της χώρας μας, μετά την έξοδο του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha, ο Νίκος Δένδιας έδειξε στους ομολόγους του ντοκουμέντα από το περιστατικό που συνέβη ανάμεσα στην τουρκική φρεγάτα “Kemal Reis” και την ελληνική φρεγάτα “Λήμνος”.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί σοκαρίστηκαν από τις εικόνες και ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε το περιστατικό ανεπίτρεπτο και δήλωσε ότι κάτι παρόμοιο δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Ωστόσο, οι όποιες κυρώσεις κατά της Τουρκίας μετατίθενται για το επόμενο τακτικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 28 Αυγούστου, αφού το σημερινό, ως έκτακτο, δεν μπορούσε να λάβει τέτοιες αποφάσεις.
Προϋπόθεση η αποχώρηση του Oruc Reis
Στην Σύνοδο, όπως και στην συνάντησή του με τον Πομπέο, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης και επισήμανε ότι οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Κατέστησε μάλιστα σαφές, ότι αυτό είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση για να υπάρξει αποκλιμάκωση, σημειώνοντας ότι αυτή η θέση επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο.
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που έχει ζητήσει το Συμβούλιο από τις υπηρεσίες της ΕΕ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο κατάλογος καταρτίζεται και τόνισε ότι το θέμα των κυρώσεων θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. Συμπλήρωσε επίσης ότι η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο, όχι όμως υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμών. Ένα διάλογο που επανέλαβε, θα είναι υπό τους κανόνες του Διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για την μόνη πραγματική διαφορά Ελλάδας-Τουρκίας.
Η συνάντηση με τον Πομπέο
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε στη Βιέννη συνάντηση και με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, στην οποία συζήτησαν την τουρκική προκλητικότητα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας είπε ότι ανέπτυξε στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι «η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία», κάτι για το οποίο ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του. Επισήμανε τέλος ότι «η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά, επιδιώκει την επιβολή τετελεσμένων και στρατιωτικοποιεί την κατάσταση», εκθέτοντας έτσι «με τον πιο προφανή τρόπο, την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της».
Σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρει ότι το Συμβούλιο εξέφρασε «απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο». Και προσθέτει: «Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο».
Η τουρκική προκλητικότητα κυριάρχησε και στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αυστριακό ομόλογό του. Οι κύριοι Δένδιας και Σάλενμπεργκ συμμετείχαν στη συνέχεια, από κοινού, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι θέσεις της κυβέρνησης Κουρτς για την Τουρκία είναι γνωστές και ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ τις επανέλαβε με δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η Αυστρία συνεχίζει να ζητά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» είπε, επικρίνοντας για άλλη μία φορά την τουρκική πολιτική στη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και την πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό, οι ενέργειες της Άγκυρας θα πρέπει να κινητοποιήσουν στην Ευρώπη μια αλλαγή σκέψης για την Τουρκία, την οποία ο ίδιος αποκάλεσε πρόσφατα «μη αξιόπιστο εταίρο της Ευρώπης». Ο Σάλενμπεργκ έχει τονίσει, άλλωστε, επανειλημμένως ότι η ΕΕ πρέπει να ασκεί απέναντι στην Τουρκία «μία ισχυρή πολιτική και να μιλά μία σαφή γλώσσα σε μία σταθερή βάση αξιών».
Με το βλέμμα στη Βιέννη
Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τις χαρακτήρισε «επικίνδυνες» και «ανησυχητικές». Ανησυχητική θεωρεί την κατάσταση στην περιοχή και η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος επιβεβαίωσε τις χθεσινές τηλεφωνικές συνομιλίες της Μέρκελ με τον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν. Ο Ζάιμπερτ επανέλαβε, παραλλήλως, την έκκληση του Βερολίνου για αποκλιμάκωση.
«Αυτές οι εντάσεις προκαλούν ανησυχία. Το σημαντικό είναι η αποκλιμάκωση και το να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω όξυνση. Σημαντικό είναι τα δύο κράτη να μπουν σε απευθείας συνομιλία, στην οποία θα συζητήσουν πράγματι μεταξύ τους τα διαφιλονικούμενα θέματά τους του Δικαίου της Θάλασσας. Και αυτή είναι η θέση την οποία η Καγκελάριος – είναι βεβαίως και η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης – υποστήριξε σε αυτές τις συνομιλίες» είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ουσιαστικά το Βερολίνο δείχνει να επιμένει στην πολιτική των ίσων αποστάσεων, αν και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να το σχολιάσει. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, στις οποίες γινόταν αντιδιαστολή της στάσης της Γερμανίας με αυτήν της Γαλλίας, η οποία έχει λάβει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας, ο κ. Ζάιμπερτ αρκέστηκε να πει ότι «η Καγκελάριος μίλησε και με τις δύο πλευρές».
Ο Μακρόν πάντως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ και αμέσως μετά έγραψε στο Twitter, ότι οι απόψεις του σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη είναι «συγκλίνουσες» με εκείνες του Αμερικανού ομολόγου του. «Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια εκεί είναι κοινό. Θα το κάνουμε να γίνει σεβαστό» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.
Απειλές και βόλτες με το Oruc Reis
Την ίδια ώρα πάντως, η Άγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί, επιρρίπτοντας στην Αθήνα τις αιτίες της έντασης και προβάλλοντας ένα διαλλακτικό προφίλ ότι δήθεν είναι υπέρ του διαλόγου. Αυτό έκανε σήμερα ο Τσαβούσογλου από την Γενεύη, όπου συναντήθηκε με τον Ελβετό ομόλογό του Ιγκνάσιο Κασίς. «Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση, αλλά η Ελλάδα θα έπρεπε να ενεργήσει με λογική» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Πρόσθεσε βέβαια ότι η Ελλάδα θα λάβει απάντηση αν προκαλέσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορουτς Ρέις. Σημειώνεται ότι η Ελβετία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στη διένεξη και ότι η Τουρκία συμφώνησε κατ’ αρχάς με αυτό, επιδιώκοντας ενδεχομένως και την δημιουργία ενός άλλου ευρωπαϊκού πόλου συζητήσεων, εκτός ΕΕ.
Τις ίδιες απειλές εκτόξευσε και ο Ερντογάν, ενώ το Oruc Reis άλλαξε πάλι πορεία. Αφού έφτασε στο δυτικότερο όριο της παράνομα ορισμένης ως ζώνη ερευνών περιοχής, στον 28 μεσημβρινό, έκανε στροφή σχεδόν 180 μοιρών και κατευθύνεται και πάλι προς την Κυπριακή ΑΟΖ.