ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τί λέει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής για την τροπολογία για τον Κασιδιάρη

Τί λέει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής για την τροπολογία για τον Κασιδιάρη
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται σύγκλιση και ευρύτερη συναίνεση στην κυβερνητική τροπολογία για “ανάχωμα” στο κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη. Η ρύθμιση, εφόσον ψηφιστεί, θα ισχύσει από τις ερχόμενες εκλογές θέτει ως βασικό κριτήριο αποκλεισμού ενός κόμματος από την εκλογική διαδικασία την «πραγματική ηγεσία» όταν αυτή ασκείται από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί – ακόμα και πρωτόδικα – για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η αναφορά σε ιδεολογίες, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται ο αποκλεισμός όχι μόνο του κόμματος Κασιδιάρη αλλά και πιθανών μορφωμάτων που θα στήσουν “αχυράνθρωποί” του. Το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει ανοικτό το παράθυρο αλλαγών με βάση τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς κεντρικός στόχος είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής πλειοψηφίας, παρά το γεγονός ότι για την ψήφιση της τροπολογίας αρκούν 151 θετικές ψήφοι.

Η ψηφοφορία επί της ρύθμισης θα γίνει και την Τετάρτη και πιθανότατα κατά την διάρκεια της συζήτησης της στην ολομέλεια να λάβουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί. Πάντως η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, έκρινε συνταγματική την σχετική πρωτοβουλία αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Το κρίσιµο στοιχείο, εν προκειµένω, δεν είναι η προσωπική απαξία όσων έχουν διαπράξει τα ως άνω εγκλήµατα και έχουν καταδικασθεί για αυτά, αλλά το ότι πολιτικά κόµµατα καταρτίζουν διά των εν λόγω προσώπων ή περιλαµβάνουν στους συνδυασµούς τους πρόσωπα που καλούνται, εκλεγόµενα, ενώ έχουν καταδικασθεί για εγκλήµατα µε πολιτειακή απαξία, να συµπράξουν στη λειτουργία του πολιτεύµατος. Επομένως η καταδίκη τους για αδικήµατα µε πολιτειακή απαξία, και στις ως άνω ποινές, θεµελιώνει ενδεχόµενη κρίση του Δικαστηρίου περί εναντίωσης πολιτικού κόµµατος στην ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος».

Την ίδια στιγμή, εξώδικο στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα έστειλε ο Ηλίας Κασιδιάρης στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία που έχει καταθέσει η κυβέρνηση είναι αντισυνταγματική, με τον πρόεδρο της Βουλής να έχει ήδη διαβιβάσει το πολυσέλιδο εξώδικο για ενημέρωση σε όλα τα κόμματα της Βουλής. Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν πως επιβεβαιώνει ότι είναι ο πραγματικός επικεφαλής του “Εθνικού Κόμματος-Ελληνες”.

Όχι από ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα την τροπολογία εκτός από την ΝΔ αναμένεται να στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ. Η Ελληνική Λύση δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση της ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν για διαφορετικούς λόγους το κάθε κόμμα.

  Μέτωπο Λοβέρδου-ΠΑΣΟΚ – Η αναφορά που ενόχλησε την Χαριλάου Τρικούπη

Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει πως επιθυμεί τον αποκλεισμό των καταδικασμένων Χρυσαυγιτών και νεοναζί από την Βουλή και τον δημόσιο βίο, θεωρεί ωστόσο ότι αυτό επιτυγχάνεται με την δική της τροπολογία, ενώ σε κάθε περίπτωση εμφανίζεται αρνητική να στηρίξει την κυβερνητική ρύθμιση.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι είναι αντισυνταγματική και επικίνδυνη η λογική της κυβερνητικής τροπολογίας ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα του θα την καταψηφίσει. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η διάμετρός της ενδέχεται να αποκλείσει μελλοντικά και άλλα κόμματα. Για τον λόγο αυτό ζητούν να προστεθεί η ναζιστική – φασιστική ιδεολογία στους λόγους αποκλεισμού.

Πάντως η Κουμουνδούρου δηλώνει ανοιχτή σε διάλογο για το θέμα. Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ζάππειο Μέγαρο είπε πως θα μπορούσε να συζητήσει εναλλακτικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου.

Τα υπόλοιπα κόμματα

«Η τροπολογία της κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές -μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες κι αδικήματα-, κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να ”στεγαστεί” η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων, που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει το φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση» αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα στηρίξει καμία από τις προτεινόμενες τροπολογίες.

«Αντίστοιχα, επικίνδυνους δρόμους ανοίγει και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται τον απαράδεκτο “τρομονόμο” και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, με βάση το οποίο σε μια σειρά χώρες της ΕΕ απαγορεύονται ήδη κομμουνιστικά κόμματα, νεολαίες, σύμβολα. Αποδεικνύεται ότι ο φασισμός και οι διάφορες παραφυάδες του δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιες επικίνδυνες διατάξεις, όταν μάλιστα οι ίδιοι που τις εισηγούνται δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις ανοχή απέναντι στη δράση τέτοιων ομάδων» αναφέρει επίσης το ΚΚΕ.

«Η τροπολογία που έφερε η Κυβέρνηση δήθεν για τον αποκλεισμό των νεοναζί από τις εκλογές, επιβεβαιώνει δυστυχώς τα όσα εξ αρχής επισημάναμε: δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις την δημοκρατία για να την διασώσεις δήθεν, από αυτούς που θέλουν να την ακρωτηριάσουν, γιατί αυτό είναι νίκη του Κασιδιάρη από τα δικά σου χέρια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 και προσθέτει:

  ΠΑΣΟΚ: "Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή" – Ο Ανδρουλάκης και ο "άγνωστος Χ"

«Ως ΜέΡΑ25, δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί που θα επιτύχει η απαγόρευση που μεθοδεύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  στην απατηλή πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί η απαγόρευση να «φωτογραφίσει» αποκλειστικά ναζιστικά κόμματα χωρίς να αποτελέσει προοίμιο για ένα ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση – δεδομένου, μάλιστα, ότι είμαστε μέλη μιας ανιστόρητης Ευρωπαϊκής Ένωσης που, κάθε 23η Αυγούστου, τσουβαλιάζει τον φασισμό με τον κομμουνισμό».

Στον αγώνα εναντίον του ναζισμού και του φασισμού, οι δημοκράτες ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια Νέα Δημοκρατία που συστηματικά εντάσσει ναζί και φασίστες στην Αστυνομία και σε άλλους θεσμούς του κράτους και της κοινωνίας. Καταγγέλλουμε λοιπόν ως επικίνδυνα υποκριτική την μεθόδευση της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έκρινε αντισυνταγματική την κυβερνητική τροπολογία αν και όπως είπε «Τα όργανα του κόμματος συνεδριάζουν τη Δευτέρα. θα δούμε τα περί συνταγματικότητας της κυβερνητικής διάταξης και θα αποφασίσουμε συλλογικά. Άλλο να διαφωνώ με τους Ναζί και να θέλω να εξαφανιστούν από προσώπου γης και άλλο να στερώ το δικαίωμα από τον Ελληνικό λαό να επιλέξει».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι