Τσίπρας: Προεξοφλεί εκλογική νίκη, προαναγγέλλει κυβέρνηση συνεργασίας
19/09/2021Την απάντησή του στο πολιτικό-εκλογικό δίλημμα που έβαλε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το ίδιο βήμα της ΔΕΘ. Στο δίλημμα που έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοδυναμία ή επαναληπτικές εκλογές ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση από την επόμενη ημέρα ή νέες εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί».
Βεβαίως μένει πλέον να διευκρινίσει, κάτι που προφανώς θα γίνει στην συνέντευξη Τύπου, με ποιους θα κάνει την προοδευτική κυβέρνηση και πώς θα εξασφαλίσει την συνεργασία τους. Συνολικότερα ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε με την γνωστή επικοινωνιακή του άνεση και με την αυτοπεποίθηση ότι θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν γίνουν. Στην περίπου μιάμισης ώρας ομιλία του περιόρισε την κριτική στον πρωθυπουργό στο απαραίτητο και ανέπτυξε την δική του πρόταση διακυβέρνησης που κινείται στον αντίποδα της «νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης».
Για αυτό και οι εξαγγελίες του είχαν μία σειρά από καταργήσεις, με πρώτη την κατάργηση του επιτελικού κράτους ως μοντέλου διακυβέρνησης. Ακολούθως την κατάργηση του εκπαιδευτικού νόμου για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την κατάργηση του νέου πτωχευτικού νόμου, αλλά και, κυρίως, την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για τα εργασιακά. Παράλληλα δεσμεύτηκε για τον επανασχεδιασμό σε διαφορετική κατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Συνολικά ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι το δικό του μοντέλο κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τη νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θέλησε να εμφανίσει την πρότασή του ως συμβατή με τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο, μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Δίνοντας ένα δέλεαρ προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, υποσχέθηκε ότι θα συμμετέχουν στην κυβέρνησή του.
Πλουσιοπάροχες εξαγγελίες
Για τον χώρο της Υγείας, που είναι στο επίκεντρο λόγω της πανδημίας, εξήγγειλε καθιέρωση πρώτου μισθού για τους γιατρούς στα 2.000 ευρώ, ικανοποιώντας και το αντίστοιχο αίτημα του ιατρικού κόσμου, όπως και προσλήψεις υγειονομικών. Γενικότερα υποσχέθηκε αύξηση κατά τρία δισ. των κονδυλίων για την Υγεία, με προοπτική το 7% του προϋπολογισμού. Στο εργασιακό κομμάτι επανέλαβε την θέση του για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ με πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου, καθώς και αποκατάσταση του εργασιακού πλαισίου που κατήργησε η παρούσα κυβέρνηση.
Πλουσιοπάροχες ήταν οι εξαγγελίες του για την μεσαία τάξη και για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που περιλαμβάνει μείωση φόρων, διαγραφή χρεών και ρύθμιση οφειλών (ειδικά όσων δημιουργήθηκαν στην πανδημία) και παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να εξασφαλίζουν τον δανεισμό και κυρίως επανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να κατευθύνονται άμεσα οι πόροι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μην ωφελούνται δευτερογενώς από την διάχυση της όποιας ανάπτυξης.
Είναι σαφές ότι το μοντέλο του κ. Τσίπρα ήταν πλουσιοπάροχο και κινείται σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση από το μοντέλο για την κοινωνία και την οικονομία που εφαρμόζει ο κ. Μητσοτάκης. Φυσικά το ερώτημα είναι εάν οι εξαγγελίες του είναι κοστολογημένες και εάν θα τις αντέξει μία οικονομία που θα επιστρέψει στους δημοσιονομικούς περιορισμούς μετά την ευρωπαϊκή χαλάρωση. Προφανώς εκεί θα εστιαστεί και η κριτική της κυβέρνησης, καθώς οι δικές της παροχές και εξαγγελίες (και αυτές στις οποίες θα προχωρήσει όσο μπαίνουμε στην μακρά προεκλογική περίοδο) περιορίζονται από την συνολικά διαφορετική στόχευση υπέρ συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.