ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Aπάντησε γιατί παρακολουθούσατε τον Ανδρουλάκη

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Την πιο σκληρή του ομιλία ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, για τις παρακολουθήσεις με συνολική προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό στον οποίο καταλόγισε ότι διήλθε παρακρατικών μεθόδων και επιχείρησε να διαμορφώσει ένα καθεστώς με στόχο την παραμονή του στην εξουσία.

Ο κ. Τσίπρας δεν εφείσθη προσωπικών χαρακτηρισμών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απέρριψε τις εξηγήσεις του για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και τον κατηγόρησε για υπέρμετρη αλαζονεία και για βαρύ θεσμικό παράπτωμα. Είπε ότι ψεύδεται στα όσα είπε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και πρόσθεσε «είσαστε ο ιθύνων νους:  Τον κ. Ανδρουλάκη δώσατε εσείς εντολή να τον ακούνε γιατί μέσα στην αλαζονεία σας, δε σας έφτανε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα. Ώστε να διασφαλίσετε τις πολιτικές εξελίξεις, δεδομένου του νέου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που απαιτεί κυβερνήσεις συνεργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας αντιπαρήλθε τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού για τον εθνικό ρόλο των μυστικών υπηρεσιών και επέμεινε ότι θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάκη Κουκάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε και το θέμα των ποινικών ευθυνών και πρόσθεσε: «Με βάση λοιπόν το Σύνταγμα είστε ο αποκλειστικός υπεύθυνος μιας ωμής παραβίασής του. Οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κατά παράβαση του Άρθρου 19 παρ. 1 του Συντάγματος, δεν είναι απλά ένα πολιτικό σφάλμα. Είναι αξιόποινη πράξη. Ιδιαίτερα δε όταν αυτές αφορούν παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου εκπροσώπου του ελληνικού λαού, βουλευτή ή ευρωβουλευτή».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη

Απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ: «Βλέπω από την πλειοψηφία των βουλευτών της συμπολίτευσης, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις, άκρα του τάφου σιωπή. Ακούστε, δε θα σας σώσει η σιωπή. Και εν τέλει, με τη στάση σας, εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε αν αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο στα χρονικά της μεταπολίτευσης, θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ή θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους της Νέας Δημοκρατίας συνολικά. Της παράταξής σας».

Αναφέρθηκε όμως και στις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Κύριε Μητσοτάκη, δε νομίζω πια ότι έχετε και πολλές επιλογές. Για την ακρίβεια έχετε δύο. Τη δημοκρατική, που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Και την καθεστωτική, που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, διχασμό, αλλά και  “κινήσεις πανικού” που θα κάνουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία αλλά και τη διεθνή εικόνα της χώρας. Σας ενθαρρύνω, με όση αξιοπρέπεια σας έχει απομείνει να πράξετε το πρώτο. Παραιτηθείτε και δώστε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφασίσουν. Σε ότι μας αφορά και σε ότι αφορά πιστεύω τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι