Τσίπρας: Στόχος η αυτοδύναμη έξοδος από την εποπτεία

Σύνταξη SLpress.gr
1
Τσίπρας: Στόχος η αυτοδύναμη έξοδος από την εποπτεία

Τον κυβερνητικό στόχο για αυτοδύναμη έξοδο από τη μνημονιακή εποπτεία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στο φόρουμ των Δελφών.

Σύνταξη SLpress.gr  - 

Το κυβερνητικό σχέδιο ανέπτυξε απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, στέλνοντας σαφές  μήνυμα ότι ο στρατηγικός στόχος είναι η “αυτοδύναμη έξοδος” από την μνημονιακή εποπτεία.

“Με πίστη στις δυνάμεις μας θα ξαναβγούμε στο προσκήνιο και θα πραγματώσουμε τις δυνατότητες που έχει ο τόπος μας, με τα οφέλη να διαχέονται δίκαια στο σύνολο της κοινωνίας”, είπε χαρακτηριστικά .

Κάνοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε:

  • Η Ελλάδα της ύφεσης επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη.
  • Η ανεργία υποχώρησε 7 ολόκληρες μονάδες μέσα στα τρία αυτά χρόνια και διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης.
  • Ενώ η χώρα που είχε καταστεί συνώνυμο του χρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξήλθε το καλοκαίρι απο τη Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και  από το 16 και μετά κατορθώνει κάθε χρόνο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος.
  • Τα στοιχεία των εξαγωγών και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι θετικά, αλλά το σημαντικότερο για μας, αναδεικνύουν τον ταχύ αναπροσανατολισμό της χώρας από ένα καταναλωτικό μοντέλο που βασιζόταν αποκλειστικά στις εισαγωγές με δανεικά, προς ένα σύγχρονο παραγωγικό πρότυπο

Παράλληλα έθεσε τους νέους βασικούς στόχους της οικονομίας και έστειλε μήνυμα στους επενδυτές, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει σταθερότητα και ανάπτυξη: “Έχοντας αποδείξει την αξιοπιστία μας, είναι καιρός να αναλάβουμε τον αυτοκαθορισμό της οικονομικής μας στρατηγικής και φυσικά την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται. Αυτό είναι σκόπιμο να γίνει  ακόμη και για λόγους εθνικούς και γεωπολιτικούς. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρά ευρωπαϊκά σύνορα” είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι σε “συνεργασία με τους εταίρους μας χτίζουμε συστηματικά, μετά από κάθε εκταμίευση αλλά και κάθε έξοδο στις αγορές ομολόγων, ώστε τον Αύγουστο του που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας”.

 Παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση για εύκολες εξαγγελίες τις οποίες χαρακτήρισε “παρωχημένες, απλοϊκές και τόσο παλαιοκομματικές όσο ακούγονται”

Αναφερόμενος τέλος στην προληπτική γραμμή πίστωσης για μετά το τέλος του Μνημονίου στην οποία επιμένει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι σεβαστή άποψη, αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της εποπτείας. Παράλληλα υποστήριξε ότι η εμμονή σε αυτήν, δημιουργεί ερωτηματικά.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.