Βαθαίνει το ρήγμα στη ΝΔ – Η κομματική πειθαρχία το όπλο του Μητσοτάκη
16/12/2023Βάζοντας θέμα κομματικής πειθαρχίας ξεπερνά η ηγεσία της ΝΔ την έντονη, αλλά παρασκηνιακή δυσαρέσκεια πολλών βουλευτών της όσον αφορά την τροπολογία για την νομιμοποίηση των μεταναστών που έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια στην Ελλάδα. Η ρύθμιση θα έλθει προς ψήφιση στην Βουλή την Δευτέρα σαν τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Ίσως γι’ αυτό και ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε να την υπερασπιστεί χθες από το βήμα της Βουλής κάνοντας μία μνημειώδη κωλοτούμπα από τις γνωστές και δημοσίως εκπεφρασμένες στο παρελθόν απόψεις του και ερχόμενος σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά που τον έφερε στη ΝΔ. Όσον αφορά την κομματική πειθαρχία, πάντως, κυβερνητικός βουλευτής σχολίαζε: «Δηλαδή η κυβέρνηση θα απειλήσει με διαγραφές τους βουλευτές της που δεν συμφωνούν με την νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών;».
Η κομματική πειθαρχία πάντως δεν αφορά τον Αντώνη Σαμαρά («ας τολμήσουν» λένε συνομιλητές του), ο οποίος θα καταψηφίσει, όπως έδειξε και με την χθεσινή του έντονη ανακοίνωση, με την οποία ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει την διάταξη και να ξανασκεφθεί στο ζήτημα. Η κυβέρνηση πάλι αποφεύγει να μπει σε αντιπαράθεση με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, ωστόσο αυξάνοντας την πίεση στους βουλευτές επιχειρεί να τον εμφανίσει απομονωμένο. Υπάρχει το προηγούμενο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επί ηγεσίας Καραμανλή, για τον οποίο ο τότε εκπρόσωπος Άρης Σπηλιωτόπουλος είχε δηλώσει ότι «ο πρώην πρόεδρος είναι πέρα και πάνω από το κόμμα».
Οι βουλευτές αναγνωρίζουν την ανάγκη για εργατικά χέρια κυρίως στον αγροτικό τομέα, που επικαλείται ως πρόσχημα η κυβέρνηση, ωστόσο προσθέτουν ότι υπάρχουν τρόποι ώστε να έρχονται στην χώρα μας εποχικοί εργάτες γης, να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες και μετέπειτα να επιστρέφουν. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι «η αθρόα και άνευ όρων νομιμοποίηση μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην χώρα δεν είναι η απάντηση, ειδικά από την κυβέρνηση της ΝΔ».
Μετά την χθεσινή σκληρή ανακοίνωση του Αντώνη Σαμαρά και την απάντηση της κυβέρνησης η αντιπαράθεση είχε νέο γύρο σήμερα, αν και σε χαμηλότερους τόνους. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά θύμισαν παλαιότερη κατηγορηματική διαβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα. Τον Σεπτέμβριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε “αδειάσει” τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Καιρίδη που είχε προαναγγείλει “ελληνοποιήσεις μεταναστών” λέγοντας:
«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις. Γιατί υπήρξε και μια παρανόηση πάλι, ελπίζω όχι κακοπροαίρετη, από κάποια ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την κυβέρνηση». Στην υπενθύμιση των συνεργατών του κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση απάντησε με διαρροή στην οποία αναφέρει: «Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή». Βεβαίως ο κ. Σαμαράς βάζει το ευρύτερο θέμα λέγοντας ότι αφενός οι ανάγκες θα πρέπει να καλύπτονται με ελληνικά χέρια και αφετέρου ότι οι ελληνοποιήσεις δεν μπορούν να είναι η απάντηση στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Κομματική πειθαρχία και Σαμαράς
Συνολικότερα ο κ. Σαμαράς έχει ανοίξει το θέμα της πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας του κόμματος παίρνοντας διαμετρικά αντίθετες θέσεις στην ελληνοτουρκική προσέγγιση – κατηγορεί για ενδοτισμό τον πρωθυπουργό – στο θέμα του γάμου των ομοφύλων και τώρα στο μεταναστευτικό. Φυσικά το σύστημα Μητσοτάκη έχει αποτελεσματικούς τρόπους ώστε να πιέσει τους βουλευτές να ευθυγραμμιστούν. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί ότι για πρώτη φορά αναδεικνύεται και καταγράφεται το ρήγμα ανάμεσα στην μητσοτακική ηγεσία και στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος.
Είναι αμφίβολο εάν δίχως τα μέτρα καταστολής, παρασκηνιακές απειλές και προειδοποιήσεις, θα κέρδιζαν την πλειοψηφία των βουλευτών και των στελεχών της ΝΔ οι θέσεις της ηγεσίας. Μέχρι στιγμής πάντως η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέπεμψε στις καλένδες τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τα Σκόπια, ενώ παραπέμπει για μετά τις εκλογές τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Πιο δύσκολο θα είναι να περάσει τα ελληνοτουρκικά, εάν και εφόσον καταγραφούν οι υποχωρητικές θέσεις πέραν του φραστικού πεδίου και των υποκλίσεων του αρμόδιου υπουργού.