Vertigo στην κυβέρνηση – Στον αέρα ο γάμος ομοφύλων
13/09/2023Vertigo στην κυβέρνηση που εμφανίζεται αποσταθεροποιημένη πριν περάσουν τρεις μήνες από τη νίκη της στις εκλογές, ενώ η εμφανής αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές, αλλά και τα ανοικτά θέματα που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός, προκαλούν, υπόγειους προς το παρόν, κραδασμούς σε κυβέρνηση και κόμμα.
Ήδη δύο υπουργοί έχουν απομακρυνθεί, πρώτα ο Νότης Μηταράκης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και χθες ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ακάλυπτο και τον Βασίλη Κικίλια, που κινδυνεύει να χρεωθεί την αποτυχία του προκατόχου του Χρήστου Στυλιανίδη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αν και ο Κικίλιας διαμήνυσε σε συνέντευξη του πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, πετώντας το “μπαλάκι” στον Μητσοτάκη.
Είναι παράδοξο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε τον κ. Στυλιανίδη εκτός κυβέρνησης μετά τις εκλογές και τον επανάφερε τώρα στην θέση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ είναι έντονες οι αιτιάσεις για την αναποτελεσματική οργάνωση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αποστολή για την οποία τον έφερε σαν μεταγραφή στην χώρα πριν από δύο χρόνια. Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Ναυτιλίας ο κ. Στυλιανίδης έγινε λίγα μόλις λεπτά μετά την δήλωση παραίτησης του κ. Βαρβιτσιώτη, που σημαίνει ότι είχε υπάρξει συνεννόηση και προετοιμασία. Σύμφωνα με πληροφορίες η απομάκρυνση Βαρβιτσιώτη είχε αποφασιστεί από το περασμένο Σάββατο.
Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές με διαρροές στα μέσα ενημέρωσης συντηρούσαν μέχρι την Τρίτη την φημολογία περί ευρύτερου ανασχηματισμού, προτρέποντας “υπομονή μέχρι την παρουσία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη”. Πάντως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ένας ευρύτερος ανασχηματισμός θα βοηθούσε σε αυτή την στιγμή τον κ. Μητσοτάκη.
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε και τον υποψήφιο Περιφερειάρχη στηρίζοντας τον Νίκο Χαρδαλιά στην θέση του Γιώργου Πατούλη. Οι περιφερειακές εκλογές τείνουν να γίνουν ένα ακόμη πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη, καθώς πρόβλημα έχει πλέον και η υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού στην Θεσσαλία, ενώ δεν προχωρά ο υποψήφιος της ΝΔ στην Πελοπόννησο. Την ίδια στιγμή δύσκολη είναι και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Γάμος ομοφύλων και τεκνοθεσία
Το θέμα όμως που προκαλεί ήδη κραδασμούς στο εσωτερικό της ΝΔ είναι η πρόθεση του πρωθυπουργού να νομοθετήσει τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Οι πληροφορίες πριν την καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο ήθελαν την απόφαση για νομοθέτηση να την ανακοινώνει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, στο πλαίσιο του “πολύπλευρου μεταρρυθμιστικού προγράμματος”. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι, καθώς δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και η ψήφος θα είναι κατά συνείδηση, πλειάδα βουλευτών της ΝΔ δεν θα ψηφίσει την σχετική διάταξη.
Το πιθανότερο είναι ότι θα περάσει με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο θα καταγραφεί ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ. Εφόσον ή μάλλον όταν προχωρήσει ο πρωθυπουργός – αφού την σχετική μεταρρύθμιση την έχει εξαγγείλει – θεωρείται βέβαιο ότι θα απελευθερώσει συντηρητικούς ψηφοφόρους της ΝΔ προς το δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος. Κάπως έτσι το όλο θέμα είναι στον αέρα.
Δυσαρέσκεια όμως υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ και για την προσέγγιση με την Τουρκία, καθώς βουλευτές και κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι προετοιμάζονται “Πρέσπες του Αιγαίου”. Υπάρχει βέβαια η ελπίδα ότι “ο πρωθυπουργός δεν θα προχωρήσει μία παρόμοια συμφωνία, παρότι η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη έστειλε διαφορετικά μηνύματα.
Το μόνιμο φόντο είναι η ακρίβεια καθώς μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται και νέα αύξηση τιμών σε βασικά καταναλωτικά είδη. Αρκετοί είναι οι βουλευτές, που σε αντίθεση με τους υπουργούς που λένε δημοσίως ότι “αυτά κρίθηκαν και μας ψήφισε το 41%”, λένε ότι “δεν μας ψήφισε το 41% ούτε για τους γάμους των ομοφύλων ζευγαριών, ούτε για να καίγεται και να πλημμυρίζει η χώρα”. Το Μαξίμου εκτιμά πως η βοήθεια για την οποία δεσμεύτηκε η πρόεδρος της Κομισιόν στον πρωθυπουργό θα λειτουργήσει εκτονωτικά για το εσωτερικό της κυβερνώντος κόμματος.
Επιπλέον, το πώς θα λειτουργήσει η κατάρρευση του επιτελικού κράτους, με δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι χαμένη στα εσωκομματικά της, δεν είναι βέβαιο. Το αντίπαλο δέος συνήθως λειτουργεί συσπειρωτικά.