Βγήκαν “μαχαίρια” για το Μακεδονικό

Η Ελλάδα παραχώρησε πολύτιμη υπεραξία αναγνωρίζοντας “Μακεδόνες”, Γιώργος Μιχαήλ

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί η ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για το Μακεδονικό, μιας συμφωνίας την οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μεγάλη διπλωματική νίκη, ενώ σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση, σε διαφορετικούς τόνους, την χαρακτηρίζει «εθνική ήττα».Η συμφωνία, η οποία ναι μεν προσθέτει έναν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα «Δημοκρατία την Μακεδονίας» αναγνωρίζει ωστόσο ένα ανύπαρκτο «μακεδονικό έθνος» και μία επίσης ανύπαρκτη «μακεδονική γλώσσα», εξελίσσεται σε πεδίο έντονης πολιτικής διαμάχης.

Με εξαίρεση το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο είπε να δούμε πρώτα την συμφωνία και μετά θα τοποθετηθούμε (είχε αφήσει και παλιότερα άλλωστε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει μια συμφωνία, όταν έρθει στην Βουλή), όλα τα υπόλοιπα κόμματα την απέρριψαν, αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα βασικά της σημεία.

Το πρωί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε ζητήσει ήδη από χθες επείγουσα συνάντηση, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις θέσεις της ΝΔ σχετικά με το Μακεδονικό. Η συνάντηση αν και είχε ανακοινωθεί αρχικά για την Τρίτη, έγινε τελικά σήμερα, καθώς η κυβέρνηση ήταν εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων, όπως αποδείχθηκε.

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή», χαρακτηρίζοντας την  συμφωνία «βαθιά προβληματική, όχι μόνο, επειδή βρίσκεται αντίθετη στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, διότι εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα, που είναι μια εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή». Ο κ. Μητσοτάκης προέταξε και έναν άλλο λόγο, αυτόν που υποστηρίζει συχνά το τελευταίο διάστημα. Ότι δηλαδή  «ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος (Πάνος Καμμένος) έχει τεθεί ξεκάθαρα» εναντίον της.

Συνταγματική τάξη ο Μητσοτάκης …

Εστιάζοντας σε αυτό το σημείο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια  «πρωτοφανή για την ελληνική συνταγματική ιστορία» κατάσταση, όπου «ένας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή, έχει πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και δημιουργεί μια πραγματικότητα, η οποία στη συνέχεια δεν θα μπορεί να αλλάξει». Ζήτησε μάλιστα παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου η συμφωνία να πάει το συντομότερο στη Βουλή και σε  κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την κυβέρνηση, «ώστε να διαπιστωθεί εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι αρμοδιότητές του, όπως και αυτές της Βουλής, καθορίζονται σαφώς από το Σύνταγμα και τόνισε ότι θα κινηθεί εντός του συνταγματικού πλαισίου. «Να είσθε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί, αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται στα εθνικά θέματα σχεδόν σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του. Προ μηνών μάλιστα είχε στείλει σαφέστατο μήνυμα στην κυβέρνηση, όταν από το Λιτόχωρο, στις 25 Φεβρουαρίου, με αφορμή την επέτειο των 140 χρόνων από την «Επανάσταση του Ολύμπου», το 1878,  διαμήνυε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσα εξέθεσα θα αποτελέσουν καθοριστικής σημασίας δείκτη πορείας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου».

… συνταγματική αταξία ο Σαμαράς

Θέμα εμπλοκής του κ. Παυλόπουλου, αλλά όχι και τόσο κομψά, έθεσε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για «ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα», η οποία, όπως λέει, «δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου».

Ο κ. Σαμαράς ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την συμφωνία ως «έναν αχρείαστο και ταπεινωτικό συμβιβασμό», που – όπως λέει-  με την εκχώρηση της εθνότητας, της ταυτότητας και της γλώσσας της Μακεδονίας στα Σκόπια δημιουργεί πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον και υπονομεύει την σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Απαντώντας, το Μαξίμου χαρακτηρίζει «θεσμικό ατόπημα» την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας και «ιταμό» τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός εμπλέκει τον θεσμό του Προέδρου «στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ». Κάνει επίσης λόγο για υπονόμευση» σε «κρίσιμες στιγμές» και αποφεύγοντας να απαντήσει στην ουσία πετάει το μπαλάκι στον Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορεί ότι με την επίσκεψή του στον κ. Παυλόπουλο άνοιξε «τους συνταγματικούς ασκούς του Αιόλου» και τον καλεί να απαντήσει «αν συμπλέει με τον κ. Σαμαρά, στην επίθεση κατά του Προέδρου και της συνταγματικής τάξης».

Το θέμα Καμμένου

Η ΝΔ πάντως εξακολουθεί να δηλώνει ότι περιμένει από τον πρωθυπουργό «να απαντήσει αν θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογό του» και επαναλλαμβάνει, όπως και το Κίνημα Αλλαγής, ότι δεν έχει παραλάβει ακόμη το κείμενο της  συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι «σκοπός του πρωθυπουργού είναι να συζητήσει αναλυτικά τη συμφωνία στη Βουλή και αφού την αποστείλει στους πολιτικούς αρχηγούς για να έχουν την δυνατότητα να την μελετήσουν» και καλεί επίσης τον κ. Μητσοτάκη «να καταθέσει πρόταση μομφής», αν αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Η Πειραιώς ωστόσο επιμένει ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να επιβεβαιώσει άμεσα στη Βουλή ότι διαθέτει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας των βουλευτών «πριν δεσμεύσει τη χώρα με μία επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία», ωθώντας τον πρωθυπουργό να ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης και προσβλέποντας σε πιθανή διαφοροποίηση βουλευτών των  ΑΝΕΛ. Θέμα Καμμένου θέτει και ο Βασίλης Λεβέντης, καλώντας τον να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. «Ή ο Καμμένος να ρίξει την κυβέρνηση ή ο Τσίπρας να αλλάξει ρότα. Το στίγμα θα είναι επί της κεφαλής του ισοβίως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του επιμένει ότι «ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν ex oficio την αρμοδιότητα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», ενώ για το θέμα Καμμένου  επαναλαμβάνει ότι  οι ΑΝΕΛ έχουν συγκεκριμένη θέση την οποία δεν έκρυψαν ποτέ. Σημειώνει επίσης ότι εφόσον υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια θα υπάρξει και ευρύτατη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ θα ήθελαν να ψηφίσουν την συμφωνία και εκφράζει την πεποίθησή του ότι αυτό θα κάνουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Την ίδια ώρα πάντως ακούγονται φωνές για δημοψήφισμα, αλλά και για κινητοποιήσεις, με την Παμμακεδονική Συνομοσπονδία να έχει εξαγγείλει ήδη για την  Παρασκευή 15 Ιουνίου συλλαλητήριο έξω από την Βουλή. Στις 10.00 το πρωί της ίδια ημέρας, όπως έγινε πριν λίγο γνωστό, θα γίνει και η συνεδρίαση της Ολομέλειας ενώπιον της οποίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει το Σώμα για την Συμφωνία με την πΓΔΜ.

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι