ΑΝΑΛΥΣΗ

Βγήκαν τα μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ – Άρχισε η κούρσα για την επόμενη μέρα

Βγήκαν τα μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ – Άρχισε η κούρσα για την επόμενη μέρα, Σπύρος Γκουτζάνης

Η αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, το θέμα είναι αντικειμενικά ανοικτό μετά την συντριπτική ήττα, αλλά όλοι κάνουν ότι δεν το βλέπουν. Το ζήτημα ετέθη ήδη το βράδυ των εκλογών, αλλά τις επόμενες ώρες επικράτησε η άποψη ότι καθώς είναι μπροστά η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν υπάρχει το περιθώριο αλλαγής αρχηγού, ώστε να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ συντεταγμένα με άλλη ηγεσία.

Η σκέψη να επιλεγεί νέος αρχηγός ώστε να δώσει τη μάχη πλαισιωμένος από μία νέα ηγετική ομάδα και ένα αντίστοιχο αφήγημα συζητήθηκε, αλλά αμέσως ετέθη το ερώτημα: ποιος θα είναι αυτός και προέκυψε αμέσως η διαφωνία. Στελέχη όπως ο κ. Φίλης, σύμφωνα με δημοσίευμα (ο κ. Φίλης το διέψευσε, μιλώντας για προβοκάτσια) φέρονται να είπαν στον κ. Τσίπρα «αυτό το ποτήρι θα το πιείς μέχρι το τέλος». Από την άλλη ένας νέος προσωρινός αρχηγός εάν τα πάει καλά έχει πρόκριμα για να κρατήσει το κόμμα, ή διαφορετικά να καεί από μία ακόμη πιο βαριά ήττα.

Φυσικά το θέμα θα τεθεί ξανά το βράδυ της 25ης Ιουνίου, ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο που υπάρξει διόρθωση του εκλογικού αποτελέσματος, κάτι που θα εξαρτηθεί περισσότερο από την θέληση του εκλογικού σώματος να αποτρέψει, αν όχι την αυτοδυναμία, την παντοδυναμία του κ. Μητσοτάκη. Βέβαια, ακόμη και αν το εκλογικό σώμα προκρίνει αυτή την στάση, δεν σημαίνει ότι θα ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πάντα ανοικτό να συγκρατηθούν μεν τα ποσοστά της ΝΔ ή να έχει μικρή μείωση αλλά να καταγράψει κι άλλη πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ και αντίστοιχα να ενισχυθεί το ΠΑΣΟΚ και άλλα μικρότερα κόμματα στα δεξιά ή αριστερά του πολιτικού φάσματος. Από την στιγμή που το παιχνίδι της εκλογής κυβέρνησης έχει τελειώσει η επόμενη αναμέτρηση είναι για το πόσο ισχυρός θα είναι ο κ. Μητσοτάκη, κυρίως όμως για το ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπό την επήρεια σοκ

Ο κ. Τσίπρας είναι ακόμη υπό την επήρεια του σοκ. Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη της ήττας δημοσίως. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει την βασική ευθύνη γιατί για τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν αντιλήφθηκε τις διαθέσεις της κοινωνίας. Οι δημοσκοπήσεις, τις οποίες αποδοκίμαζε, σε όλη την διάρκεια της τετραετίας έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σταθερά γύρω στο 25%. Δείχνει αυτό ότι, τόσο ο ίδιος, όσο και ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν χάσει την επαφή με το κοινωνικό σώμα.

Υπό την επήρεια του σοκ ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του προς το παρόν επιχειρούν να διαμορφώσουν προεκλογική γραμμή για να αποτρέψουν την συντριβή. Εάν το πετύχουν, μένει ανοικτό και το ενδεχόμενο των δικών του επιλογών. Στο πλαίσιο αυτό στελέχη και αρθρογράφοι προβάλλουν ότι “το σύστημα θέλει να τελειώσει τον Τσίπρα”. Φυσικά το τι θα πράξει θα το αποφασίσει μετά τις επόμενες εκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα. Εάν συνεχιστεί η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, θα φύγει το ίδιο βράδυ. Εάν πετύχει διόρθωση, θα χρειαστεί πολλή σκέψη. Το ότι θα αποχωρήσει δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Εκείνοι που τον περιστοιχίζουν και μέχρι τώρα του λένε αυτά που θέλει να ακούει, δεν τον βοήθησαν. Η λάθος επιλογή συνεργατών είναι η δεύτερη προσωπική του ευθύνη.

Όλοι συνομιλούν με όλους

Το ότι δεν συζητιέται δημοσίως βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αρχίσει οι παρασκηνιακές ζυμώσεις. Κυκλοφορούν ήδη τα πρώτα ονόματα για τον επόμενο αρχηγό. Ενδεικτικό είναι ότι στα κομματικά και δημοσιογραφικά γραφεία έπεσε το όνομα του κ. Σακελλαρίδη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον προσέγγισαν στελέχη του κόμματος, καίτοι δεν είναι βουλευτής, ο ίδιος όμως αρνήθηκε κατηγορηματικά. Στο τραπέζι είναι δύο γυναικεία ονόματα. Της κ. Αχτσιόγλου και της κ. Δούρου.

Οι δύο κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ αναμετρήθηκαν και στην ίδια εκλογική περιφέρεια, στο Δυτικό Τομέα, η κ. Αχτσιόγλου βγήκε πρώτη με μικρή όμως διαφορά. Και οι δύο έχουν τους υποστηρικτές τους. Η κ. Αχτσιόγλου ήταν βασική τομεάρχης, διαδέχθηκε στον οικονομικό τομέα τον κ. Τσακαλώτο και στην ανοδική της πορεία είχε ανοχή, αν όχι υποστήριξη και από τον πρόεδρο και από άλλα υποσυστήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Δούρου έχει έντονες εσωκομματικές συμπάθειες λόγω της προηγούμενης πολεμικής που δέχθηκε από τη ΝΔ και τον συστημικό Τύπο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχει την στήριξη από την προεδρική φρουρά, από το κ. Παππά και την ομάδα του. Στο ενδεχόμενο αποχώρησής του, ο κ. Τσίπρας θα έχει λόγο για τον διάδοχό του. Είναι αμφίβολο εάν η ομάδα των πάλαι ποτέ προεδρικών κινηθεί ανεξάρτητα από τον πρόεδρο του κόμματος. Η κ. Δούρου έχει υποστεί σημαντική φθορά, στο τέλος ίσως η προεδρική φρουρά στηρίξει άλλο πρόσωπο που ακόμη δεν φαίνεται.

Ένα ακόμη όνομα που κυκλοφορεί στα παρασκήνια είναι του κ. Ηλιόπουλου. Ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος πήγε καλά και βγήκε πρώτος στην Α’ Αθηνών και έχει αποδοχή από τους οπαδούς του κόμματος, ικανή υποστήριξη από υποσυστήματα, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ίδιος το απορρίπτει. Άλλο όνομα που κυκλοφορεί είναι του κ. Χαρίτση ο οποίος χτίζει μετριοπαθές, εκσυγχρονιστικό προφίλ, ήδη από την εποχή που ήταν υπουργός και εν συνεχεία εκπρόσωπος του κόμματος. Προς το παρόν όλοι συνομιλούν με όλους, ωστόσο τείνουν να διαμορφωθούν δύο βασικές τάσεις ανάμεσα σε επιλογή με καθαρά αριστερά χαρακτηριστικά, ή μία επιλογή με χαρακτηριστικά περισσότερο μετριοπαθή, τεχνοκρατικά και πιο κεντρώα.

Ένα πρόσωπο κλειδί στο ευρύτερο παιχνίδι της διαδοχής είναι ο κ. Τσακαλώτος. Ο ίδιος δεν έχει αρχηγικές φιλοδοξίες, εμφανίζεται ως παράγοντας σταθερότητας και ίσως ως king maker. Έτερο πρόσωπο που μπορεί να παίξει ρόλο είναι ο κ. Πολάκης, ο οποίος έχει σημαντικό αριθμό υποστηρικτών στο εσωτερικό του κόμματος και την επομένη ο ρόλος του και η θέση του θα είναι διαφορετική μέσα στο κόμμα.

Η Ρένα πήρε το όπλο της

Εν τω μεταξύ έλαβαν χώρα και οι πρώτες δημόσιες αψιμαχίες ανάμεσα στην κ. Δούρου και στον κ. Παπαδημούλη. Ο ευρωβουλευτής που έβαλε το πρώτο αυτογκόλ στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, βάζοντας το θέμα του φράχτη στον Έβρο, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η πρόκληση για το κόμμα είναι για έναν μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά νέα στελέχη που διακρίθηκαν όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση και να προβάλλουμε το σχέδιο που θέλουμε για την Ελλάδα και την ατζέντα της αντιπολίτευσής μας».

Η Ρένα Δούρου απάντησε όταν ρωτήθηκε ότι “ξαφνιάστηκε” και πρόσθεσε ότι «οι δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη είναι αηδιαστικές», εξηγώντας ότι «δεν μπορεί στην μέση μίας δύσκολης μάχης που έχουμε ένα διπλό μέτωπο, να αποτρέψουμε την παντοδυναμία του κ. Μητσοτάκη και να μην κάνουμε το χατίρι όσων επιθυμούν να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρεται, κάποιοι να μπαίνουν σε ονοματολογία». Ακολούθως δήλωσε την εμπιστοσύνη της στον “αρχιστράτηγο Αλέξη Τσίπρα” και πρόσθεσε ότι σε αυτή την συγκυρία δεν φιλοτεχνεί ηγετικό προφίλ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι