ΑΝΑΛΥΣΗ

Βυθίζεται σε κρίση η Γερμανία – Η κυβέρνηση καλλιεργεί πολεμικό κλίμα…

Βυθίζεται σε κρίση η Γερμανία – Η κυβέρνηση καλλιεργεί πολεμικό κλίμα..., Μάκης Ανδρονόπουλος

Σε πολύπλοκη κοινωνική και οικονομική κρίση έχει εισέλθει η Γερμανία, η οποία εκφράζεται πολιτικά με διασπάσεις κομμάτων, με ακραίες δηλώσεις και διαδηλώσεις που με τη σειρά τους προκαλούν ερωτηματικά για την κατεύθυνση που θα πάρει τελικά η χώρα. Ήδη διαφαίνεται πως το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει εισέλθει σε φάση ριζικής αναδιάταξης, ενώ η πολιτική αντιπαράθεση μοχλεύεται από δηλώσεις πολιτικών προσώπων που προκαλούν ρίγη.

Στο κέντρο των εξελίξεων είναι το αντισυστημικό κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) το οποίο πρότεινε συστηματικές απελάσεις μεταναστών και δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας από την ΕΕ (Dexit). Η επιβολή του “φρένου χρέους” από το Συνταγματικό Δικαστήριο οδήγησε σε δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό του 2024, με αποτέλεσμα να κοπούν κρίσιμες επιδοτήσεις και να αντιδράσουν οι θιγόμενοι αγρότες, υπάλληλοι των τρένων, οδηγοί φορτηγών και άλλοι που συγκρότησαν μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις.

Αν και οι ηγέτες του απεργιακού κύματος προσπάθησαν η κινητοποίησή τους να μην προσλάβει πολιτική διάσταση, αναμφίβολα πολλοί από τους απεργούς υποστηρίζουν το AfD, το οποίο πλέον δημοσκοπικά έχει καταλάβει τη δεύτερη θέση στον πολιτικό χάρτη. Ο καγκελάριος Σολτς καταφέρθηκε εναντίον των “εξτρεμιστών” που επιδιώκουν να εργαλειοποιήσουν τις κοινωνικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία. Η σύναξη των λεγόμενων ακροδεξιών υπό το AfD στο Πότσνταμ και η διαρροή του σχεδίου για απελάσεις μεταναστών προκάλεσε κύμα μεγάλων διαδηλώσεων της δημοκρατικής φιλοευρωπαϊκής παράταξης, επιβεβαιώνοντας έτσι τον διχασμό που έχει προκληθεί στην γερμανική κοινωνία.

Δεν είναι τυχαίο πως μέσα στο κλίμα σύγχυσης και διχασμού, πριν 15 μέρες τέσσερις μουσουλμάνοι μαθητές 17-19 ετών στην πόλη Νόις (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) εισηγήθηκαν στη διεύθυνση του σχολείου τους να επιβληθεί η Σαρία ως σχολικός κανονισμός, δηλαδή οι μαθήτριες να φορούν μαντίλα και να βρίσκονται σε διαφορετικές τάξεις από τους συμμαθητές τους, ενώ ο διαχωρισμός των φύλων θα πρέπει να ισχύει και στο μάθημα της κολύμβησης κλπ.

Το AfD κινείται δημοσκοπικά στο 22-24% και προβλέπεται ότι θα κερδίσει τις κρίσιμες εκλογές τον Σεπτέμβριο στα ανατολικά κρατίδια της Σαξονίας, του Βρανδεμβούργου και της Θουριγγίας. Βέβαια, τα άλλα κόμματα αρνούνται να συνάψουν συνασπισμό μαζί του και έτσι είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να κυβερνήσει. Το κόμμα είναι εθνικιστικό με φιλορωσική απόκλιση. Πρόσφατα η επικεφαλής Αλίς Βέιντελ (Alice Weidel) δήλωσε στους Financial Times ότι «μια κυβέρνηση της AfD θα επιδιώξει να μεταρρυθμίσει την ΕΕ και να άρει το “δημοκρατικό της έλλειμμα”», μεταξύ άλλων περιορίζοντας τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιας «μη εκλεγμένης εκτελεστικής εξουσίας». «Αλλά εάν μια μεταρρύθμιση δεν είναι δυνατή, εάν αποτύχουμε να ανοικοδομήσουμε την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, θα πρέπει να αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν, όπως έκανε η Βρετανία… Και θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα δημοψήφισμα για το Dexit».

Οι δύο διασπάσεις

Δύο κορυφαία γεγονότα έρχονται να υπογραμμίσουν τις διεργασίες πολιτικής αναδιάταξης:

Πρώτον, η διάσπαση του κόμματος της Αριστεράς Die Linke. Η 54χρονη Σάρα Βάγκενκνεχτ συναρχηγός του κόμματος αποχώρησε στα μέσα Νοεμβρίου 2023 μαζί με εννέα άλλους βουλευτές για να ιδρύσει νέο κόμμα και να καλύψει το κενό εκπροσώπησης, που διαπιστώνει ότι υπάρχει στο γερμανικό πολιτικό φάσμα. Έκανε δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει οπωσδήποτε να περιοριστεί η μετανάστευση, καθώς κοινωνικές κατοικίες, παιδικοί σταθμοί καταλαμβάνονται από πρόσφυγες, ενώ στα δημοτικά σχολεία δεν μπορεί να γίνει αποδοτικό μάθημα, αφού η πλειοψηφία των παιδιών δεν μιλάει γερμανικά.

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ προερχόμενη από την Ανατολική Γερμανία, σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Όσκαρ Λαφοντέν, που ίδρυσε το Die Linke, έχει γενικά σκληρές θέσεις: αντιελιτισμός, αντίθεση στην πολιτική των ταυτοτήτων που αλλοιώνει τον ταξικό χαρακτήρα των ανισοτήτων, αντίθεση στην χορήγηση όπλων στην Ουκρανία, ώστε να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Το νέο κόμμα “BSW: Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ – Για τη Λογική και τη Δικαιοσύνη” στέρησε από το Die Linke τη δυνατότητα να έχει κοινοβουλευτική ομάδα, αφού ο κανονισμός της Βουλής απαιτεί το 5% του συνόλου των βουλευτών για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή 37 βουλευτές. Μετά την διάσπαση έμεινε μόνο με 28 έδρες. Έτσι, η Αριστερά χάνει γραφεία, 100 υπαλλήλους της Βουλής, μεγάλο μέρος της κρατικής επιχορήγησης 11.500.000 ευρώ και κυρίως οι 28 δεν μπορούν πλέον να εισαγάγουν σχέδια νόμων και προτάσεις ψηφίσματος.

Δεύτερον, αναβαθμίστηκε σε πολιτικό κόμμα η Ένωση Αξιών (WerteUnion) που είχε ιδρυθεί το 2017 ως ανεπίσημη οργάνωση του κεντροδεξιού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος από μέλη που ήταν δυσαρεστημένα με την κεντρώα πολιτική της Άγγελα Μέρκελ. Στόχος της Ένωσης Αξιών είναι να συμβάλει στην επίτευξη μιας πολιτικής στροφής στη Γερμανία. Πρόεδρός της είναι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος) Χανς Γκέοργκ Μάασεν.

Η Ένωση Αξιών έχει περί τα 4.000 μέλη και εν ενεργεία βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, οι οποίοι πρέπει σύντομα να αποχωρήσουν από τα κόμματα αυτά διότι θα ήταν ασύμβατη μια διπλή συμμετοχή. Σύμφωνα με μια πρώτη δημοσκόπηση του Insa περίπου ένα 15% των ψηφοφόρων θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ψηφίσει την Ένωση Αξιών του Μάασεν. Η εξέλιξη ήρθε μετά την ίδρυση του BSW (διάσπαση του Die Linke) και είναι προφανές ότι και τα δύο νέα κόμματα επιδιώκουν να πάρουν ψηφοφόρους από το AfD, γεγονός που εξυπηρετεί το σύστημα. Το βαθύ γερμανικό κράτος που καθοδηγείται από το γερμανικό κεφάλαιο απέναντι στην δημοσκοπική κατάρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης Σολτς επιδιώκει την συρρίκνωση του AfD, άσχετα εάν οι Χριστιανοδημοκράτες συνομιλούν με το κόμμα αυτό ή και συνεργάζονται μαζί του σε επίπεδο κρατιδίων.

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι μέσα στην αναταραχή που διαπερνά τη Γερμανία, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γερμανών Εργοδοτών (BDA), Rainer Dulger, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, δηλώνοντας πως οι ενέργειες της γερμανικής κυβέρνησης είναι επιζήμιες για τη γερμανική οικονομία και οδήγησαν σε κρίση εμπιστοσύνης προς τις αρχές. Επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες τους αναγκάζονται να πληρώνουν υψηλούς φόρους και εισφορές. Οι αρχές δεν επέτυχαν την υποσχεθείσα ασφαλιστική και φορολογική ελάφρυνση, ή να προσφέρουν οποιαδήποτε αίσθηση ασφάλειας σχεδιασμού. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποτυγχάνει σε όλα τα μέτωπα», κατέληξε.

Η δημοσκοπική διάταξη και το Καλίνιγκραντ

Η δημοσκοπική διάταξη των κομμάτων τον Ιανουάριο 2024 έχει ως εξής: Χριστιανοδημοκράτες CDU/CSU 26%, AfD 22%, Σοσιαλδημοκράτες SPD 17%, Πράσινοι 16%, Φιλελεύθεροι 5%, Die Linke 2-3% με το BSW να στο 11-12%. Ορισμένες μετρήσεις καταγράφουν την Ένωση Αξιών στο 2%. Και ενώ η κυβέρνηση Σολτς πιέζεται από παντού και ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, η κοινή γνώμη εστιάζει στα εσωτερικά ζητήματα.

Προσφάτως, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, υπέγραψε συμφωνία με τη Λιθουανία για τη μόνιμη εγκατάσταση μιας γερμανικής τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, με τις κύριες μονάδες να φτάνουν εκεί το 2025 και να είναι σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα το 2027. Ήδη στη Λιθουανία βρίσκονται 1.000 Γερμανοί στρατιωτικοί και η Γερμανία ηγείται της πολυεθνικής ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ εκεί. Στόχος είναι να τοποθετηθούν μόνιμα 4.800 στρατιώτες και περίπου 200 άτομα πολιτικό προσωπικό.

Θα είναι μία από τις οκτώ προκεχωρημένες βάσεις αμυντικού και επιθετικού χαρακτήρα του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα. Η γερμανική βάση θα κατασκευαστεί στο χωριό Rukla, 100 χλμ από τα σύνορα με τη Ρωσία και 150 χλμ από την πρωτεύουσα Βίλνιους. Η κατασκευή θα ξεκινήσει φέτος και θα ολοκληρωθεί το 2026. Η Λιθουανία θα κατασκευάσει τις φυσικές υποδομές για τις βάσεις της ταξιαρχίας και ως εκ τούτου τα επόμενα χρόνια θα ξοδέψει το 0,3% του ΑΕΠ της.

Η κίνηση αυτή της Γερμανίας εντάσσεται στην τακτική της άτυπης ανάληψης της στρατιωτικής ηγεσίας του ΝΑΤΟ στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ας συνυπολογιστεί και η πρόωρη, αλλά εντατική πολεμική ρητορική του Πιστόριους, σύμφωνα με την οποία έρχεται πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας και ως εκ τούτου η κοινωνία πρέπει να προετοιμαστεί. Ένας αναλυτής που ξέρει λίγη γεωγραφία και ιστορία θα θυμηθεί ότι η βάση της Rukla είναι πολύ κοντά στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, το πρώην Κένιγκσμπεργκ, δηλαδή στην πρώην ανατολική Πρωσία που έχασε οριστικά η Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι οφθαλμοφανές και για τον πλέον αδαή περί τη γεωπολιτική ότι σε περίπτωση που ο πόλεμος ξεφύγει από την τα όρια της Ουκρανίας και γίνει ευθέως πόλεμος Ρωσίας-ΝΑΤΟ, οι δυτικοί θα εισβάλουν στο Καλίνινγκραντ. Βέβαια, εκεί οι Γερμανοί θα βρουν μπροστά τους τούς Πολωνούς που έχουν κι αυτοί μεγάλες ορέξεις…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι