Πυροδοτεί σενάρια εκλογών ο Καμμένος

Πυροδοτεί σενάρια εκλογών ο Καμμένος

Φωτιά στα σενάρια για πρόωρες εκλογές έβαλε η τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να περάσει χωρίς την έγκριση του λαού. Η δήλωση αυτή συνιστά σαφή διαφοροποίηση από τις μέχρι τώρα επίσημες διατυπωμένες θέσεις των ΑΝΕΛ και όπως δείχνουν τα πράγματα δρομολογεί εξελίξεις.

«Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς την έγκριση του λαού. Ο λαός θα αποφασίσει, εκτός αν υπάρχουν 180 βουλευτές» είπε ο Πάνος Καμμένος. Έκανε μάλιστα λόγο για εκλογές ή δημοψήφισμα σε περίπτωση που η συμφωνία δεν υπερψηφιστεί από 180 βουλευτές.

Για την απόφαση αυτή ο Πάνος Καμμένος είχε προϊδεάσει από την Κυριακή με την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, όταν αναφερόμενος στην αποχώρηση του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη είπε: «Τι μεγαλύτερη απόφαση μπορεί να πάρει κάποιος όταν λέει ότι αν είναι να έλθει στη Βουλή αυτό το σχέδιο συμφωνίας … εμείς θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση, ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός ή με εκλογές ή με δημοψήφισμα».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ο κ. Καμμένος υποστήριξε και σήμερα ότι «δεν έχει καμία βαρύτητα και δέσμευση μέχρι την κύρωσή της από τη Βουλή» και ότι «όλες οι άλλες προϋποθέσεις της συμφωνίας είναι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν τα Σκόπια». Υποστήριξε ακόμη ότι «η κύρωση που έγινε στα Σκόπια δεν είναι έγκυρη, αφού δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου», καθώς ο Γκεόργκι Ιβανόφ την έχει αναπέμψει στην Βουλή, και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δέσμευση της χώρας αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια».

Φθινόπωρο κρίσιμων εξελίξεων

Οι πληροφορίες από τα Σκόπια θέλουν τον Ζάεφ να τρέχει το δημοψήφισμα και ήδη ακούγεται ως ημερομηνία διεξαγωγής του η 16η Σεπτεμβρίου. Αν το δημοψήφισμα στα Σκόπια εγκρίνει την συμφωνία με την Αθήνα, η επακόλουθη συνταγματική αναθεώρηση καθίσταται πολιτικά μάλλον εύκολη διαδικασία, καθώς δύσκολα η αντιπολίτευση θα πάει κόντρα σε μια νωπή λαϊκή ετυμηγορία.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια ρίχνει την μπάλα στο ελληνικό γήπεδο, καθώς θα πρέπει και η ελληνική Βουλή να προχωρήσει σε κύρωση της Συμφωνίας. Θα βρεθούν όμως οι 180 βουλευτές που ζητάει ο Καμμένος; Το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει απίθανο, εκτός και αν συμβούν τεκτονικές ανατροπές στο εσωτερικό των υπόλοιπων κομμάτων και κυρίως της ΝΔ, κάτι που με βάση τα σημερινά δεδομένα αποτελεί επιστημονική φαντασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών πάντως, αναφερόμενος στο θέμα, δήλωσε ότι «η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθεται ως προϋπόθεση 180 ψήφοι» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Καμμένος τα ξέρει αυτά» και ότι «κάνει τις πολιτικές του επιλογές». Οι σχέσεις των δύο υπουργών, άλλωστε, δεν είναι και οι καλύτερες.

Ο υπουργός Άμυνας χαρακτηρίζει «κακή» την συμφωνία με τα Σκόπια, ενώ δεν παρέστη και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάτι το οποίο αιτιολόγησε σήμερα, επικαλούμενος σοβαρή δουλειά. Από την άλλη ο πρωθυπουργός έχει ήδη απορρίψει το δημοψήφισμα, με την συνέντευξή του στις 13 Ιουνίου στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι δεν αλλάζει το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά το σκοπιανό, οπότε δεν απαιτείται δημοψήφισμα.

Ψύχραιμο το Μαξίμου

Με μια ψύχραιμη ανακοίνωση, που δεν δείχνει αιφνιδιασμό, ενώ παραλλήλως αποπειράται να ισορροπήσει καταστάσεις, απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου. Ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία». Αναφέρει ακόμη ότι, με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών στα Σκόπια, την οποία προσδιορίζει «το νωρίτερο στο τέλος του έτους», η  ελληνική κυβέρνηση «θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους».

Στην ανακοίνωσή του το Μαξίμου, αφού αναφέρει ότι «η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τις διαδικασίες κύρωσης. Υπογραμμίζει ότι «όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά».

Δεν παραλείπει βεβαίως να θυμίσει το παραμύθι με τον βοσκό και τον λύκο στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος για άλλη μία φορά ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών», αποκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα «πρωθυπουργό υπό προθεσμία». Εκλογές «εδώ και τώρα» ζητά και η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι ένας «σοβαρός πρωθυπουργός θα είχε ήδη αποπέμψει τον κ. Καμμένο».

Θα ρίξει ο Καμμένος την κυβέρνηση;

Παρά τις ιδεολογικές διαφορές ο Πάνος Καμμένος αποδείχθηκε ένας αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος για τον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη και σε περιόδους που οι κυβερνητικές επιλογές τον έφερναν σε σύγκρουση με την συντηρητική κομματική βάση του. Άντεξε στην εσωκομματική κριτική, αλλά και σε επιθέσεις, καθώς, όπως ο ίδιος έχει πει, στοχοποιήθηκε αρκετές φορές σε μια προσπάθεια να διαταραχθεί η κυβερνητική συνοχή.

Με το θέμα των Σκοπίων, ωστόσο, είναι αλλιώς. Και μόνο η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία δεν έχει ακόμη καμία δεσμευτική ισχύ, προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στους ΑΝΕΛ, με αποκορύφωμα την αποχώρηση δύο βουλευτών (ο ένας διαγράφτηκε), αλλά και αρκετών στελεχών. Το «δεν θα την ψηφίσουμε» φαίνεται ότι δεν είναι ικανό πλέον για να κρατήσει την κομματική βάση. Ούτε και το ότι θα «επιδιώξουμε ψήφο 180 βουλευτών» όμως, φαίνεται επαρκές.

Η απουσία του Πάνου Καμμένου από το Υπουργικό Συμβούλιο αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο σημάδι. Στη συνεδρίαση ουσιαστικά ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση του βασικού στόχου αυτής της συγκυβέρνησης, δηλαδή η ολοκλήρωση διαχείρισης της κρίσης με έναν πιο εθνικό (ΑΝΕΛ) και έναν πιο κοινωνικό (ΣΥΡΙΖΑ) τρόπο απ’ ότι με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στο διάστημα που απομένει έως τις εκλογές, ο Καμμένος θα επιδιώξει σίγουρα την αισθητή διαφοροποίηση σε ζητήματα καθοριστικά για τη φυσιογνωμία του κόμματός του. Επιδιώκει να συγκρατήσει την εκλογική βάση με στόχο την υπέρβαση του 3% και την είσοδό του και στην επόμενη Βουλή. Στα εύσημα άλλωστε για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια έχει ήδη το μερίδιο του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι