ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βοούν οι υποκλοπές, ο Ντογιάκος τα δικά του…

Βοούν οι υποκλοπές, ο Ντογιάκος τα δικά του... Όλγα Μαύρου

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, όπως και στο τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης στη χώρα μας, αλλά και στο ζήτημα των διώξεων κατά δημοσιογράφων. Το Politico έκανε ένα εκτενές δημοσίευμα όπου αναφέρει μεταξύ άλλων την κατάργηση των συνεντεύξεων Τύπου και τις διώξεις ρεπόρτερ για έρευνές τους. Οι New York Times στέλνουν τρεις δημοσιογράφους στην Αθήνα για να ερευνήσουν από κοντά το θέμα με τις “νόμιμες αλλά εσφαλμένες πολιτικά” υποκλοπές, υπόθεση την οποία η Washigton Post χαρακτηρίζει ως «ελληνικό Watergate». Να σημειωθεί πως πρόκειται για την εφημερίδα που είχε αποκαλύψει το πολύκροτο σκάνδαλο, το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον.

Εν τω μεταξύ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος που ανέλαβε το θέμα, ξεκίνησε παραδόξως την λήψη καταθέσεων, με κάτι που μάλλον “ελαφρύνει” την θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, δεν ξεκίνησε με τα πρόσωπα κλειδιά για τις τρέχουσες παρακολουθήσεις, δηλαδή από τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και τον διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα. Προτίμησε να καλέσει πρώτα τον Θανάση Κουκάκη (που βρίσκεται μεν στο επίκεντρο ως στόχος υποκλοπής, αλλά δεν μπορεί να γνωρίζει και πολλά για την ουσία του θέματος) και τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου για μία… αναφορά του σε παρακολούθηση του Μητσοτάκη, προ τριετίας!

Συγκεκριμένα ο Τάσος Τέλλογλου, σε ανάρτησή του στο Twitter, είχε αναφέρει ότι και το 2018 κάποιοι παρακολουθούσαν τον τότε αρχηγό της αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Τώρα καλείται να… πει από πού το έμαθε. O κ. Τέλλογλου, ανέφερε τα εξής: «Ο ιδιώτης, που δραστηριοποιείτο επί της προηγούμενης κυβέρνησης στο να “ακούει” τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στις πιο προσωπικές του στιγμές, όταν μιλάει με τη σύζυγο ή την κόρη του, κάνει τώρα το ίδιο με άλλους, μερικοί ανήκουν και στο ίδιο κόμμα με τους παραιτηθέντες».

Αυτό, κατά μια άποψη δείχνει ότι στο στόχαστρο μπαίνουν πάλι οι δημοσιογράφοι και τα θύματα. Όμως το πιθανότερο είναι ο εισαγγελέας να επιδιώκει μάλλον να αναδείξει ότι και ο πρωθυπουργός υπήρξε θύμα υποκλοπών. Μάλιστα πριν από 10 ημέρες του είχε τηλεφωνήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και η επίσημη εκδοχή ήταν πως του ζήτησε να «διερευνήσει σε βάθος το όλο ζήτημα». Να σημειωθεί πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική εξέταση, όχι για τις υποκλοπές στον Ανδρουλάκη και στον Κουκάκη, αλλά για την διαρροή των απόρρητων στοιχείων της ΕΥΠ, ενώ θα μπορούσε να εξετάσει και τις δύο περιπτώσεις, όπως και την εισαγγελέα που έβαλε την υπογραφή στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν όλα αυτά γίνονται στη λογική του “με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια”: Δηλαδή και να μπουν στο στόχαστρο οι δημοσιογράφοι, αλλά και να σωρευθούν ελαφρυντικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ή αν το κύριο μέλημα είναι το δεύτερο. Το πρώτο πλέον αποδυναμώνεται, γιατί αν και στην Ελλάδα τα αρμόδια όργανα σωπαίνουν ή μιλούν συγκρατημένα, διεθνώς μας έχουν “κρεμάσει στα μανταλάκια” για τις διώξεις εις βάρος δημοσιογράφων. H λογική υπαγορεύει ότι θα μειωθεί η κεκτημένη ταχύτητα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αγνοήθηκε το αίτημα Κουκάκη

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Κουκάκης ζητούσε ακρόαση από εισαγγελέα εδώ και τρεις μήνες και κλήθηκε μόλις χθες, ενώ ο κ. Τέλλογλου έκανε την ανάρτηση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες και κλήθηκε μέσα σε μια ώρα. Ο Θανάσης Κουκάκης από πλευράς του (που υπενθυμίζεται ότι κάνει οικονομικό ρεπορτάζ και όταν άρχισε η παρακολούθηση των συνδιαλέξεών του ερευνούσε σχέσεις επιχειρηματιών, τραπεζών και πολιτικών) όταν κλήθηκε από τον κ. Ντογιάκο είχε προχωρήσει σε μια ανάρτηση στην οποία επισημαίνει ότι ο εισαγγελέας πρέπει να εστιασθεί σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Συγκεκριμένα, γράφει: «Εν όψει της κλήσης μου για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, μαζί με το δικηγόρο μου Ζαχαρία Κεσσέ, θεωρούμε ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να μεριμνήσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση για τα εξής: Να ζητήσει τη διάταξη της Εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου με την οποία διατάχθηκε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μου προκειμένου να απαντηθούν το ποιος αιτήθηκε την παρακολούθηση μου και με ποια αιτιολογία. Ομοίως να ζητήσει την εισαγγελική διάταξη με την οποία διατάχθηκε η διακοπή της παρακολούθησης μου, την ίδια ημέρα που αιτήθηκα στην ΑΔΑΕ να μου γνωστοποιηθεί αν παρακολουθούμαι (12/8/2020).

Να ζητήσει τα πληροφοριακά δελτία με τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών μου και να διαπιστώσει σε ποιον διαβιβάστηκαν προς ενημέρωση. Μόνον έτσι θα αναδειχθεί ποιος πραγματικά ενδιαφερόταν για τις συνομιλίες μου, αλλά και ποιος γνώριζε για την παρακολούθηση μου. Να διενεργήσει ουσιαστικό έλεγχο με αυτοψία και κατάσχεση όλων των σχετικών εγγράφων, των αρχείων καταγραφής ελέγχου και των μηχανημάτων των εταιρειών Intellexa και Krikel, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαθέτουν το Predator και σε ποιους το έχουν διαθέσει ή παραχωρήσει.

Να ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών που έχω ήδη γνωστοποιήσει στην Εισαγγελία εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες (24/5) προκειμένου να αποκαλυφθούν οι διαδρομές των χρημάτων και η σύνδεση των εταιρειών που εμπορεύονται το Predator. Να καλέσει άμεσα για εξέταση τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών Intellexa και Krikel (και όχι τους διαχειριστές, τους λογιστές και τους δικηγόρους τους) και να ζητήσει εξηγήσεις και τη χορήγηση όλων των σχετικών εγγράφων. Να διερευνήσει ποιος ζήτησε εσπευσμένα την τροποποίηση του άρθρου 5 §9 του Ν. 2225/1994 στις 31.3.2021, προκειμένου να μην πληροφορηθώ από την ΑΔΑΕ πως το καλοκαίρι του 2020 είχε αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών μου».

Βοούν τα ξένα μέσα 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης μήνυσε την Εφημερίδα των Συντακτών για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της για τις διασυνδέσεις του με τους επιχειρηματίες του λογισμικού Predator, όπως επίσης και τον ίδιο τον Κουκάκη και το Reporters United (να σημειωθεί πως ο κ. Δημητριάδης προχώρησε σε αγωγή κατά του Τάσου Τέλλογλου, ο οποίος επίσης με αναρτήσεις και με δημοσιεύματα του στο Inside Story ασχολήθηκε εκτενώς με την υπόθεση των υποκλοπών). Έρευνα είχε ζητήσει από τον περασμένο Νοέμβριο και ο υπό παρακολούθηση δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης, ένας υπάλληλος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, όπως επίσης και αρκετοί άλλοι πολίτες (δικηγόροι, δημόσιοι υπάλληλοι) που ασχολούνταν με το προσφυγικό.

Όσον αφορά στα ξένα δημοσιεύματα, το Bloomberg έχει στο αντίστοιχο δημοσίευμα τίτλο “Παραιτείται ο επικεφαλής της ελληνικής αντικατασκοπείας για σκάνδαλο υποκλοπών”, η βρετανική Guardian, έχει τίτλο “Πιέζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός για την παρακολούθηση τηλεφώνου αντιπάλου του”, η γαλλική Le Monde έχει τίτλο “Σκάνδαλο κατασκοπείας στην Ελλάδα κλονίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη”. Το θέμα παρακολουθούν διαρκώς και τα πρακτορεία ειδήσεων, όπως τα αμερικανικά Reuters και Associated, το AFP, της Γαλλίας, οι ιταλικές εφημερίδες και εν γένει… όλος ο κόσμος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx