ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Βουλή: Κοινή καταδίκη της ρωσικής εισβολής με επιμέρους διαφωνίες

Βουλή: Κοινή καταδίκη της ρωσικής εισβολής με επιμέρους διαφωνίες, Σπύρος Γκουτζάνης

Η συζήτηση στην Βουλή για την ουκρανική κρίση αυτή την φορά δεν εξελίχθηκε στους συνήθεις υψηλούς τόνους. Αν και σύμφωνα με την κοινή εκτίμηση της αντιπολίτευσης στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός θέλησε να εμφανιστεί ως επικεφαλής του αντιρωσικού μετώπου, βάζοντας απέναντι την αντιπολίτευση, εν τέλει προέκυψε εθνικό μέτωπο επάνω στην κοινή και ομόθυμη καταδίκη της ρωσικής εισβολής.

Εν τέλει η αντιπαράθεση προέκυψε μόνο με τον Κυριάκο Βελόπουλο, για τον οποίο ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του εξέφρασε την λύπη του, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τον κατηγόρησε ότι διαστρέβλωσε τα λεγόμενά του. Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του έκανε μία πολεμικού τύπου ομιλία, υπερασπίστηκε την μέχρι τώρα γραμμή του για μία καθαρή και επιθετική στάση έναντι της Ρωσίας, διανθισμένη με εθνικά επιχειρήματα για την απειλή της Τουρκίας, που όπως και ο Πούτιν ακολουθεί αναθεωρητική πολιτική.

Συμπύκνωσε δε την στάση του διακηρύσσοντας ότι δεν ανήκουμε απλώς στην Δύση αλλά «η Ελλάδα είναι η Δύση». Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε τις διαστάσεις της ρωσικής εισβολής και τις επιπτώσεις της στις διεθνείς ισορροπίες και πρόβαλε ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχει αποφασίσει ήδη το δυτικό στρατόπεδο θα γονατίσουν μεσοπρόθεσμα εάν όχι βραχυπρόθεσμα την ρωσική οικονομία. Αναγνώρισε το ενδεχόμενο κόστος στη ελληνική οικονομία και στους πολίτες, το οποίο όμως δεν μπορεί να αλλάξει την στάση της χώρας υπέρ του διεθνούς δικαίου. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το κόστος θα καλυφθεί από την κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθώς η αντιρωσική στάση έχει πάντα κόστος στο ευρύτερο κοινό της δεξιάς παράταξης, στο οποίο απέβλεπε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στεγανοποιήσει τις διαρροές προβάλλοντας ξανά τους αμυντικούς εξοπλισμούς της χώρας και υπενθυμίζοντας την διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν η άμυνα είναι υπέρτατος σκοπός για την χώρα.

Διαφοροποίηση, υπήρξε από τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος φυσικά καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία, εν συνεχεία όμως υπεραμύνθηκε μίας πιο ουδέτερης στάσης της χώρας μας, προβάλλοντας το κόστος για την επόμενη ημέρα, ενώ υποστήριξε ότι η ρωσική οικονομία με τις συμφωνίες με την Κίνα δεν θα γονατίσει. Πάντως και ο Γιάνης Βαρουφάκης στην τοποθέτησή του μίλησε για την ανάγκη μίας ουδέτερης Ουκρανίας, παράλληλα με την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων. Απέδωσε δε το πρόβλημα στη εμμονή του ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι ο Ζελένσκι θυσιάζει τον ουκρανικό λαό.

Καταδίκη της ρωσικής εισβολής

Στις δευτερολογίες πάντως οι τόνοι έπεσαν, ο πρωθυπουργός κινήθηκε συναινετικά κάτι που αναγνώρισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε «εθνική σύνεση». Επικέντρωσε στις οικονομικές συνέπειες για να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ακρίβεια και την οικονομία, καταλογίζοντάς του ότι δεν διαθέτει σχέδιο για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και κατηγορώντας τον ότι για την ήδη υψηλή ακρίβεια φταίνε οι πράξεις και οι παραλείψεις της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, δε, στην βίαιη απολιγνιτοποίηση που πραγματοποιεί η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως υπεραμύνθηκε της πολιτικής της απολιγνιτοποίησης, προβάλλοντας όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά επιχειρήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι στο θέμα της ουκρανικής κρίσης δεν κρατά ίσες αποστάσεις, όπως προσπάθησαν να χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές της ΝΔ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Δεν είμαστε ούτε φιλορώσοι ούτε αντιρώσοι, δεν είμαστε ούτε φιλοαμερικανοί ούτε αντιαμερικανοί, είμαστε με την Ευρώπη, με την ειρήνη και με τον ουκρανικό λαό». Θύμισε ότι εκείνος είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες και η ΝΔ έβαζε επιφυλάξεις, αλλά εμείς δεν σας κατηγορήσαμε ότι είσαστε φιλορώσοι. Στο «είμαστε η Δύση» του Κυριάκου Μητσοτάκη απάντησε ότι «είμαστε και ανατολή και δύση, και βορράς και νότος, είμαστε η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού». Όσο για το ερώτημα που ανήκουμε απάντησε με την ιστορική ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου: «την απάντηση εδώ και δεκαετίες την έχει δώσει ο ελληνικός λαός «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx