Βουλή: Μάχη κορυφής με «ύπουλα» χτυπήματα
15/01/2019Με κόντρα για την διαδικασία ξεκίνησε στην Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα κόσμος πάει κι έρχεται στις ΚΟ των μικρών κομμάτων, ενώ η συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στην Βουλή χαρακτηρίζεται από ένταση και δεν λείπουν οι ακρότητες.
Η πρόταση της κυβέρνησης και του προέδρου της Βουλής να συντμίσουν τον χρόνο της συζήτησης και αντί για τρεις ημέρες η διαδικασία να ολοκληρωθεί σε δύο προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, καθώς και βουλευτές των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, βρήκαν σε αυτήν την κυβερνητική ενέργεια μία νέα ευκαιρία να επιτεθούν στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για «ασθενή σχέση» με τις δημοκρατικές αρχές.
Κόντρα για την διαδικασία
Στους βουλευτές της αντιπολίτευσης απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος παρά τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων επέμεινε στην αρχική πρότασή του η συζήτηση να ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι κυβερνητικές ενέργειες κινούνται εντός των συνταγματικών επιταγών.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως η ΝΔ, έθεσαν και το ζήτημα ότι με την διαδικασία δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που έχει τέσσερις θέσεις κενές, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για εσκεμμένη ενέργεια προκειμένου να υπάρχει δέλεαρ. Και σε αυτό η απάντηση ήρθε πάλι από τον Νίκο Βούτση, ο οποίος τόνισε ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού το πότε και αν θα κάνει ανασχηματισμό.
Τελικά ο πρόεδρος της Βουλής έθεσε συνολικά το θέμα της διαδικασίας σε ψηφοφορία, και η κυβερνητική πρόταση εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της ολομέλειας. Μόλις ωστόσο τελείωσε η κόντρα με τα διαδικαστικά άρχισε η αντιπαράθεση των αρχηγών, η οποία για άλλη μία φορά είχε στόχο τον σκληρό πυρήνα των κομματικών ακροατηρίων.
Στο ίδιο μοτίβο ο Τσίπρας
Με αναφορές στην 25η Ιανουαρίου του 2015, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά την διακυβέρνηση της χώρας, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας με έμφαση ότι πήγε δεύτερη φορά σε εκλογές, αφού είχε υπογράψει συμφωνία με τους δανειστές, δηλαδή μνημόνιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στην συνέχεια έναν απολογισμό τετραετίας, στον οποίο υπεραμύνθηκε των πολιτικών του, κυρίως αυτών που οδήγησαν την χώρα έξω από τα μνημόνια. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει, ότι οι ΑΝΕΛ έχουν μεγάλο μερίδιο σε αυτήν την επιτυχία. Πρόσθεσε ωστόσο στην συνέχεια, ότι δεν θεωρεί πως ο Πάνος Καμμένος πράττει σωστά σήμερα, αλλά, όπως είπε, σέβεται τις επιλογές του.
Ο πρωθυπουργός επενδύει στην συνέχεια της κυβέρνησής του και στην ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της και γι αυτόν τον λόγο προκάλεσε και την ψήφο εμπιστοσύνης. Έτσι στην ομιλία του ανέφερε σοβαρές εκκρεμότητες του κυβερνητικού έργου που πρέπει να ολοκληρωθούν, εστιάζοντας στην συνταγματική αναθεώρηση, στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στην ρύθμιση των 120 δόσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά στην ολοκλήρωση της συμφωνία με την Εκκλησία.
Σε ότι αφορά την συμφωνία με τα Σκόπια, το θέμα που προκάλεσε την κυβερνητική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ενήργησε με γνώμονα το «εθνικά ωφέλιμο». Στο σημείο αυτό μάλιστα αντέστρεψε τις κατηγορίες για «πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους και επικίνδυνους» στην αντιπολίτευση και κυρίως σε εκείνους, που όπως είπε, ενώ επί 20 χρόνια συμφωνούσαν με αυτά που ο ίδιος πράττει, σήμερα αντιδρούν για να σώσουν το «κομματικό μαγαζί» τους.
Θυμήθηκε τον Σπαντιδάκη
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι η χώρα έχει σήμερα μια «κυβέρνηση κουρελού» και ότι το διαζύγιο με τον Καμμένο είναι στημένο. Χαρακτήρισε μάλιστα «εικονική» την έξοδο των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ενώ μιλώντας σχετικά με την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης είπε ότι αποσκοπεί στο να κερδίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες ζωής.
Η αναφορά του ωστόσο στην υπουργοποίηση του ναυάρχου Αποστολάκη και κυρίως ο συσχετισμός που έκανε με τον Σπαντιδάκη της χούντας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της συμπολίτευσης και του ίδιου του πρωθυπουργού. «Θέλω να πω κάτι για τον κ. Αποστολάκη, που διορίστηκε καθ’ υπόδειξιν του Καμμένου: ποτέ καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία στρατιωτικό… Ο τελευταίος που είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Σπαντιδάκης, την 21η Απριλίου 1967», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε βεβαίως και στις διαφορετικές διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί στην υπουργοποίηση Χηνοφώτη (είχε παραιτηθεί και είχε εκλεγεί βουλευτής πριν γίνει υπουργός) αυτό ωστόσο δεν έκαμψε τις αντιδράσεις της συμπολίτευσης. Για «κολοσσιαίο λάθος» που θίγει το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, ο οποίος λίγα λεπτά αργότερα δέχθηκε την «μερική ανάκληση της αιχμής εναντίον του προσώπου», καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι σέβεται τον ναύαρχο ως αξιωματικό και ότι το λάθος είναι της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης βεβαίως, η οποία έχει εκλεγεί δύο φορές από τον ελληνικό λαό.
Από κοντά και η Φώφη
Στην υπουργοποίηση του ναυάρχου Αποστολάκη αναφέρθηκε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από το ήθος του συγκεκριμένου προσώπου. Η κα. Γεννηματά χαρακτήρισε την κυβέρνηση «κυβέρνηση μειοψηφίας», σημειώνοντας ότι το μόνο της επίτευγμα είναι η «κωλοτούμπα». Παρομοίασε μάλιστα τον πρωθυπουργό με σουλτάνο της Ανατολής που καλλιεργεί φόβο στο λαό.
Αναφερόμενη στην ψήφο εμπιστοσύνης η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για παζάρια, ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση να χειριστεί τα εθνικά θέματα και ζήτησε για άλλη μία φορά εκλογές, γιατί, όπως είπε, μόνον αυτές δίνουν τέλος σε αυτό που ζούμε στον τόπο. Υπεραμύνθηκε βεβαίως της κυβέρνησης Παπαδήμου για την οποία είπε ότι ήταν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και δεν έχει σχέση με το έργο που παίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή.
Τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι η μία πλευρά των νατοϊκών επιδιώξεων στην περιοχή, που στρέφεται σε βάρος όλων των λαών της βαλκανικής, επισήμανε ο Δημήτρης Κουστούμπας. Επανέλαβε βεβαίως ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την συμφωνία, ενώ αναφερόμενος στην ψήφο εμπιστοσύνης είπε ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά η κατάληξη των όσων έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στους κ. Καμμένο και Τσίπρα.
Με φόντο τον Δανέλλη
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, με αφορμή την διαγραφή του βουλευτή του ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος από το βράδυ της Δευτέρας πέρασε επισήμως στο στρατόπεδο της συμπολίτευσης. Κρατώντας χαμηλούς τόνους, στην αρχή της ομιλίας του, ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι «τα στελέχη μπορούν και πρέπει να έχουν τις προσωπικές τους απόψεις» για να τονίσει στην συνέχεια ότι αυτό είναι που διαφοροποιεί το Ποτάμι ως ένα κόμμα «σύγχρονης αντιπολίτευσης».
Στην συνέχεια ωστόσο, αναφερόμενος προσωπικά στον πρώην βουλευτή του, σημείωσε ότι είναι «κατάντια της πολιτικής η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης». Τόνισε πάντως ότι ο Δανέλλης δεν εξαγοράστηκε και αναφέρθηκε σε μια γενικότερη τάση όλοι να πηγαίνουν σε μεγαλύτερα κόμματα. Κατηγόρησε όμως προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι είχε δώσει ήδη ανάλογα δείγματα γραφής, σε ό,τι αφορά την προσέλκυση βουλευτών άλλων κομμάτων, με τις περιπτώσεις Παπακώστα και Μεγαλοοικονόμου.
Ο ίδιος ο «κύριος 151» πάντως, πήρε τον λόγο για να απαντήσει στην επί προσωπικού αναφορά σε αυτόν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Σπύρος Δανέλλης τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ παραποιεί την αλήθεια, σχετικά με την στάση που τήρησε ο ίδιος έναντι της πρότασης μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι.
Υποστήριξε επίσης ότι η προσωπική του άποψη για το Μακεδονικό ήταν και παραμένει η ίδια, αλλά τότε ακολούθησε την κομματική γραμμή, επειδή δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα στο Ποτάμι. Αναφερόμενος τέλος στην στάση που κρατά τώρα, δίνοντας την 151η ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, είπε ότι δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά και ότι αποφασίζει βάσει της συνείδησής του και με συνεπή θέση στο Μακεδονικό.