Βουλή: Τι είπε για τις υποκλοπές ο Τσίπρας – Οι παρεμβάσεις των κομμάτων
21/10/2022Για πολιτική τακτική στρουθοκαμηλισμού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις υποκλοπές, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός απουσίαζε από τη συζήτηση καθώς μετέχει στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής έβαλαν την συζήτηση για τις παρακολουθήσεις την ημέρα που λείπει στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μητσοτάκης «είναι μία πολιτική στρουθοκάμηλος», είπε ο κ. Τσίπρας (στοχεύοντας στην επικοινωνιακή τακτική που λέγεται ότι του έχει συστήσει ο Σταν Γκρίνμπερκ να αποσύρεται από το προσκήνιο στα αρνητικά γεγονότα), και εξήγησε: «Όταν τα πράγματα είναι ευνοϊκά ο κ. Μητσοτάκης οργανώνει φιέστες, όταν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα κρύβεται πίσω από την διεθνή συγκυρία, την πανδημία, τους συνεργάτες του και εξαφανίζεται».
Για τις παρακολουθήσεις είπε ότι κρύβεται με μία πράξη πρωτοφανούς πολιτικής δειλίας πίσω από τον κ. Κοντολέοντα, τον ανεψιό του και κρύβεται πίσω από το όνειδος της επίκλησης του απορρήτου για να συγκαλύψει τις υποκλοπές. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνο για μία παρακρατική και μαφιόζικη δράση της ΕΥΠ.
Συμπυκνώνοντας τα δικά του συμπεράσματα ο κ. Τσίπρας είπε «Πρέταντορ ίσον ΕΥΠ και ΕΥΠ ίσον Πρέταντορ, το ίδιο επιτελικό κέντρο αποφάσιζε ποιος είναι ο στόχος και συντόνιζε. Δεύτερον ότι το Πρέταντορ ανήκει σε ιδιώτες που σχετίζονται με το Μαξίμου και ρώτησε γιατί κρύβει τους επιχειρηματίες. Είναι είπε οι Φελιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος που δεν εκλήθησαν στην Εξεταστική. Τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και δεν εκλήθησαν; Φοβάται να μην μιλήσουν, γιατί τους κρύβει; Και για πόσο νομίζει ότι θα κρατήσει αυτή η πολιτική στρουθοκαμήλου να τους κρύβει και να κρύβεται. Θα τον ρωτήσω αν ξέρει τον ισραηλινό τον κ. Τίλιαν. Τρίτον υπάρχει σκάνδαλο Μητσοτάκη και οι Κοντολέων και Δεμίρης είναι απλοί συνεργοί. Γιατί ποιος πιστεύει ότι ο επικεφαλής του επιτελικού κράτους δεν γνώριζε; Ο κ. Μητσοτάκης μετέτρεψε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε οικογενειακό γραφείο υποκλοπών».
Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε την αναφορά του Κώστα Καραμανλή -ότι η επίκληση του απορρήτου υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου βίου-, φέρνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό. Κλείνοντας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει την υπόθεση των υποκλοπών και προειδοποίησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το όνειδος των υποκλοπών θα τον ακολουθεί σε όλη του την πολική πορεία. Έκλεισε λέγοντας ότι «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου είτε στην αντιπολίτευση είτε στην συμπολίτευση, γιατί και στην συμπολίτευση υπάρχουν δημοκρατικές δυνάμεις, όταν έλθει η ώρα θα πράξουμε το καθήκον μας».
Το πόρισμα
Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατατεθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως και οι γνώμες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα πρακτικά της Βουλής τα οποία να είναι δημόσια, με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να χαρακτηρίζει μείζον πολιτικό ζήτημα την απουσία του πορίσματος της πλειοψηφίας από τα πρακτικά της Βουλής.
Το ζήτημα έληξε με παρέμβαση του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος ξεκαθάρισε ότι όποιο κόμμα επιθυμεί μπορεί να καταθέσει το πόρισμά του στα πρακτικά αλλά η πλειοψηφία δεν θα το πράξει. «Ο Κανονισμός είναι ξεκάθαρος, η απόφαση της Εξεταστικής είναι επίσης ξεκάθαρη. Προφανώς η πλειοψηφία δεν επιθυμεί να κάνει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί κανείς να την υποχρεώσει. Ούτε τίθεται θέμα ψηφοφορίας», είπε.
Είναι η πρώτη εξεταστική επιτροπή που οι εργασίες της πραγματοποιήθηκαν σε εφαρμογή του άρθρου 43 Α του ΚτΒ με τις διαδικασίες μυστικότητας, καθώς η υπόθεση διερεύνησης αφορούσε την ΕΥΠ.
Οι παρεμβάσεις
Εκ μέρους της πλειοψηφίας έλαβε το λόγο ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης ο οποίος χαρακτήρισε ζήτημα τιμής τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη ΝΔ η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, επανέλαβε πως η επισύνδεση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη και δεν υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα και ότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ευθύνη του πρωθυπουργού.
Ο εισηγητής στη συζήτηση της ΝΔ, που ήταν και εισηγητής της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή, τόνισε πως οι καταγγελίες της Αντιπολίτευσης σχετικά με την επισύνδεση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη κατέρρευσαν «σαν χάρτινος πύργος από τραπουλόχαρτα» γιατί η Αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η αξιωματική «προτίμησε να τζογάρει από την αρχή της ιστορίας αυτής, με μετέωρες κατηγορίες προς την Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εργαλειοποιήσει μια υπόθεση επιχειρησιακών κενών και διοικητικής αστοχίας για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη».
Ο κ. Τσαβδαρίδης, είπε πως «ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πρωταγωνίστησε σε αυτό τον διαγωνισμό αγανάκτησης, σε μια ακόμα απόπειρά του να αλώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όλα όμως γύρισαν μπούμερανγκ. Αυτό που αποδείχθηκε ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε καμία σχέση με τα όσα εξοργιστικά υποστήριξε ο κ. Τσίπρας» Αντίθετα, παρατήρησε, «ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ακόμα και από το βήμα της Βουλής ότι επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα. Και πριν “αλέκτωρ λαλήσει” διαψεύστηκε πανηγυρικά.»
Από την πλευρά της μειοψηφίας πήρε το λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι «σήμερα απολογείται το Μαξίμου». Πέρα από το σκάνδαλο των υποκλοπών υπάρχει κι ένα σκάνδαλο συγκάλυψης λόγω της συχνής επίκλησης του απορρήτου από τους μάρτυρες,είπε ενώ καταλόγισε ευθύνες και στον πρωθυπουργό λέγοντας πως πρόθεσή του δεν ήταν το «όλα στο φως», αλλά συγκάλυψη τυχόν ευθυνών.
Η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ευαγγελία Λιακούλη κατέθεσε στα πρακτικά το κείμενο συμπερασμάτων του κόμματός της, σημειώνοντας ότι «σήμερα βιώνουμε την πιο γκρίζα ημέρα αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας», με αλλοίωση βασικών αρχών του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, τονίζοντας πως κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας δεν υπήρχε για να παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρα από την πρόθεση για να κρατείται σε ομηρία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και όλη η παράταξη του ΠΑΣΟΚ.
Από το ΚΚΕ έκαναν λόγο για συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών με ευθύνες στη ΝΔ, αλλά και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι βολεύτηκαν πίσω από την απόφαση της πλειοψηφίας να μην καλέσει συγκεκριμένους μάρτυρες. Μάλιστα ήδη τοποθετήθηκε ο γ.γ. του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας καταλογίζοντας μεθοδεύσεις. «Κλείσατε άρον άρον την Εξεταστική, όπως ήταν το διαφημιστικό σλόγκαν ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε, εσείς το κάνατε υποκλέψτε, συγκαλύψτε, τελειώσατε».
Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας σημείωσε πως «από την πρώτη στιγμή, είχαμε πει και δικαιωνόμαστε ότι η Εξεταστική αυτή θα είναι για την δημιουργία ενός υπερθεάματος και θα ήταν μια εργαλειοποιημένη Επιτροπή» και τόνισε πως «η Εξεταστική έγινε έτσι για να γίνει»,
Η συζήτηση στην Ολομέλεια επί του πορίσματος της Επιτροπής που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αλλά και των πρισματικών εκθέσεων των κομμάτων της μειοψηφίας που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό, διεξάγεται σύμφωνα με το άρθρο 148 του ΚτΒ που προβλέπει ότι την ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων τoυ άρθρου 137, δηλαδή της γενικευμένης Επερώτησης, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει διαδικασία λήψης απόφασης αλλά διευρυμένη επί του θέματος συζήτηση.