ΘΕΜΑ

Τί πήγε λάθος στην Κρήτη με το μεταναστευτικό

"Βράζει" η Κρήτη για το μεταναστευτικό – Αδράνεια καταλογίζουα στην κυβέρνηση, Σταύρος Μαλαγκονιάρης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Η αδράνεια της κυβέρνησης να λάβει, εγκαίρως, μέτρα για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προκάλεσε “ασφυξία” στην Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημιουργία μιας και ενδεχομένως και δεύτερης κλειστής δομής, στο νησί, που ανακοινώθηκε, τη Τετάρτη 9/7, από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη είχε εξαγγελθεί, για πρώτη φορά, τον Απρίλιο του 2024 από τον τότε υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε με το φόβο του πολιτικού κόστους, όπως λένε αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Κρήτης,

Έτσι, αυτές τις μέρες, καθώς το πρόβλημα έχει οξυνθεί και εν μέσω τουριστικής περιόδου υπάρχουν σε πολλά σημεία της Κρήτης εικόνες ντροπής, με εξαθλιωμένους μετανάστες να περιμένουν τη μεταγωγή τους στην ηπειρωτική χώρα, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, Δήμων, αλλά και της Εκκλησίας επικρίνουν την αδράνεια της κυβέρνησης σε ένα θέμα γνωστό εδώ και δύο χρόνια.

Το SLpress είχε αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος, σημειώνοντας ότι η αυξητική τάσης της ροής της μετανάστευσης από τη Λιβύη είχε φανεί από τις αρχές του 2024. Μάλιστα, στις 2 Απριλίου 2024, ο τότε υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης σε επίσκεψη του στο Ηράκλειο παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε, όπως έγραψαν τοπικά Μέσα, ότι επρόκειτο να δημιουργηθούν δύο χώροι για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών.

Μάλιστα, για να προλάβει αντιδράσεις είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι «δεν θα πρόκειται για δομές φιλοξενίας μεταναστών, αλλά για τους απαραίτητους χώρους όπου θα φιλοξενούνται οι μετανάστες που φτάνουν στο νησί, για τις δύο με τρεις ημέρες που χρειάζονται μέχρι την διαδικασία ταυτοποίησής τους και την μεταφορά τους σε Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών της ηπειρωτικής χώρας». Επίσης, είχε πει ότι οι χώροι αυτοί θα βρεθούν σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η Κρήτη σε κατάσταση πολιορκίας

Ο καιρός πέρασε, οι ροές μεταναστών συνεχίζονταν αυξανόμενες και το θέμα έφτασε στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη. Η επίκαιρη ερώτηση συζητήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2025 και στη διάρκεια της συζήτησης ο τότε υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε ότι η δημιουργία των δομών που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχός του βρίσκονταν ακόμα υπό… σχεδιασμό!

«Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτού του προβληματισμού και ιδίως σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κάποιας έκτακτης κατάστασης, λόγω της έκτασης των ροών, όντως είναι υπό σχεδιασμό η δημιουργία ενός χώρου ελεγχόμενης διαμονής και φύλαξης των εισερχομένων, υπό την εποπτεία της Ελληνικής Αστυνομίας, όχι δομή», είχε πει ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Χώροι, αυτή τη στιγμή, προτεινόμενες τοποθεσίες, είναι υπό συζήτηση, δεν έχει αποφασιστεί κάτι», ανέφερε.

Όμως, δεν έγινε κάτι και τις τελευταίες μέρες η κατάσταση στην Κρήτη ήταν εκτός ελέγχου και οι εικόνες απερίγραπτες. Όπως μετέδωσε το in.gr την Τρίτη 8/7 είχαν καταλύσει πρόχειρα, υπό τις συνθήκες ζέστης που επικρατούσαν σε όλη τη χώρα, στο ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου 120 μετανάστες! Άλλοι είχαν οδηγηθεί σε έναν πρόχειρα διαμορφωμένο αποθηκευτικό χώρο στην πόλη ενώ στα Χανιά βρίσκονταν σχεδόν 900 άνθρωποι σε άτυπο κέντρο φιλοξενίας που έχει διαμορφωθεί σε εκθεσιακό κέντρο στην Αγυιά Χανίων!

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής σε δήλωσή του στο in.gr απέδωσε αυτή την κατάσταση στο γεγονός ότι δεν λήφθηκαν οι απαιτούμενες αποφάσεις για τη δημιουργία δύο κέντρων φιλοξενίας στο νησί, σε θέσεις που έχουν κληθεί να υποδείξουν στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι δήμαρχοι. «Το γνωρίζουν εδώ και καιρό από τα αρμόδια υπουργεία ότι η Κρήτη έχει γίνει πύλη εισόδου μεγάλου όγκου μεταναστών. Ζητούν από τους δημάρχους να υποδείξουν θέσεις για κέντρα φιλοξενίας, όμως καθώς καταλαβαίνετε κανείς δεν θέλει να πιάσει αυτό το μπαλάκι, γιατί θα έρθει αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας. Αυτό το θέμα απαιτεί άνωθεν εντολή», δήλωσε ο κ. Καλογερής.

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου

Κριτική στην κυβέρνηση έκανε και ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος από τη Μονή Κουδουμά, στο Ηράκλειο. Όπως μετέδωσε το cretalive news o μητροπολίτης στο κήρυγμά του περιέγραψε τις τραγικές συνθήκες που επικράτησαν τις προηγούμενες μέρες στο λιμάνι του Ρεθύμνου λέγοντας «λυπούμαι και το λέω δημόσια και με στεντόρια τη φωνή, για την αδιαφορία της Πολιτείας».

Ο κ. Πρόδρομος επεσήμανε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν είναι υπόθεση τοπικών αρχών, αλλά κεντρική πολιτική ευθύνη: «Δεν είναι υπόθεσης κατά τόπους των δήμων ή του λιμενικού ή της αστυνομίας να έρθει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πλήθος ανθρώπων που φτάνουν στην πόρτα μας», ανέφερε, χαρακτηριστικά, για να αποδοκιμάσει έντονα ακραίες φωνές λέγοντας: «Ο τόπος μας και ο πολιτισμός μας δεν ήταν και δεν πρέπει να γίνει ποτέ “βουλιάξτε τους” ή “πνίξτε τους” ή “πετάξτε τους”… Στώμεν καλώς!»

Τα κυβερνητικά μέτρα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας τη Τετάρτη 9/7 στη Βουλή ανακοίνωσε «τη δημιουργία μίας σε πρώτη φάση -και ενδεχομένως δεύτερης- μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και τοπικά, κρατώντας αυτούς οι οποίοι εισέρχονται παράνομα, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν θα μπορούν να εξετάζονται και σε μία ενδεχομένως και δεύτερη πρόσθετη δομή στην Κρήτη».

Για το θέμα έχει προγραμματιστεί να γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών παραγόντων της Κρήτης. Μια άλλη εξαγγελία του πρωθυπουργού αφορούσε την κατάθεση τροπολογίας, που προωθήθηκε στη Βουλή και προβλέπει ότι αναστέλλεται η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα από τη βόρειο Αφρική.

«Τα άτομα αυτά επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής», αναφέρεται στη τροπολογία. Κατά τον πρωθυπουργό η τροπολογία «στηρίζεται ακριβώς στην ίδια νομική επιχειρηματολογία την οποία η ελληνική Κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει, όταν επιτυχημένα αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020». Ωστόσο, όπως σημειώνουν έγκυροι νομικοί κύκλοι, γνώστες του Διεθνούς Δικαίου, το 2020 το θέμα αφορούσε την Τουρκία, με την οποία υπήρχε συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ και για αυτό μπόρεσε να γίνει η επιστροφή μεταναστών.

Με τη Λιβύη δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία και χωρίς κάτι τέτοιο δεν μπορούν να επιστραφούν. Το ίδιο ισχύει και με τις χώρες καταγωγής, πράγμα που γίνεται δυσκολότερο, καθώς οι μετανάστες δεν έχουν κατά κανόνα έγγραφα εθνικότητας. Προφανώς για αυτό ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη συνέχιση των συζητήσεων με τις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης για την εξεύρεση συμφωνιών για επανεισδοχή μεταναστών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Οι περισσότεροι έχουν αμαρτωλό παρελθόν και ακόμα περισσότεροι μασάνε τα λόγια τους για το “μεταναστευτικό”. Το φανταχτερό κι ανέξοδο ιδεολογικό ανθρωπιστιλίκι χρεοκόπησε. Κάποιοι δεν μπορούν να κοιτάξουν ακόμα πέρα από τη μύτη τους. Χώρα ελληνική ή χώρα εποίκων, ιδού η απορία, μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν. Καλοσύνες για όλους δεν γίνονται,… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx