Ξεφτάει και το ΚΙΝΑΛ, φεύγει με “λεωφορείο” η ΔΗΜΑΡ

Ξεφτάει και το ΚΙΝΑΛ, φεύγει με “λεωφορείο” η ΔΗΜΑΡ

Μαζικές είναι οι αποχωρήσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ από τις τάξεις του ΚΙΝΑΛ τα τελευταία εικοσιτετράωρα και παρά την φαινομενική ηρεμία ο προβληματισμός στο κόμμα εντείνεται. Το πρώτο κύμα των αποχωρήσεων αφορούσε στελέχη οργανώσεων από όλη την Ελλάδα, σήμερα ωστόσο αποχώρησαν άλλα 31 στελέχη, τα περισσότερα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, που κατείχαν θέσεις ευθύνης στα όργανα, αλλά και στα ψηφοδέλτια.

Με αυτό το δεύτερο κύμα παραιτήσεων αυξάνονται στα 139 τα στελέχη  της ΔΗΜΑΡ που έχουν αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ, μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και την διαγραφή του από το κόμμα. Οι παραιτήσεις τους μάλιστα υποβλήθηκαν με κοινή επιστολή στον Γραμματέα της ΚΠΕ, Μανώλη Χριστοδουλάκη, στην οποία υπογράμμιζαν, ότι η αποχώρησή τους είναι «αυτονόητη» μετά την «απόφαση της Επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, που έθεσε ουσιαστικά τη ΔΗΜΑΡ εκτός».

Είχαν προηγηθεί βεβαίως οι παραιτήσεις άλλων 108 μελών από διάφορες περιοχές της χώρας, τα περισσότερα από τα οποία ανέφεραν στις επιστολές παραίτησής τους ότι το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να αποκτήσει προοδευτικό στίγμα και «να πείσει ότι ο στρατηγικός αντίπαλός του είναι η Ν∆». Οι παραιτηθέντες επικρίνουν ουσιαστικά την «πολιτική ίσων αποστάσεων» από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που υιοθέτησε προσφάτως η Φώφη Γεννηματά σε μια προσπάθεια να αμβλύνει το σύνθημα που υποστήριζε όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».

Προσπάθεια υποβάθμισης

Το κόμμα επιχείρησε βέβαια να υποβαθμίσει το γεγονός, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι πρόκειται για «τεθλιμμένους συγγενείς και φίλους των κομμένων από τα ψηφοδέλτιά του». Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των παραιτηθέντων δεν είναι καν μέλη του ΚΙΝΑΛ» και χαρακτήριζε ως πρόσχημα τον πολιτικό λόγο που επικαλούνταν.

Η απόφαση των μελών της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσουν ήταν όμως αναμενόμενη, μετά την διαγραφή του προέδρου τους, εξαιτίας της ψήφου που έδωσε στην Συμφωνία των Πρεσπών . Αυτό  ωστόσο υπήρξε μόνον η αφορμή, αφού η βασική αιτία ήταν και παραμένει ο προσανατολισμός του ΚΙΝΑΛ και η τοποθέτησή του έναντι του διλήμματος «με την ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ». Και αυτό γιατί, η πολιτική «των ίσων αποστάσεων» της Φώφης Γεννηματά δεν τους έχει πείσει, όπως δεν πείθει και μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα και ο ίδιος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την δήλωση Γεννηματά, πως όποιος λοξοκοιτάζει προς Τσίπρα ή Μητσοτάκη δεν έχει θέση στο ΚΙΝΑΛ. «Συμφωνώ, η Φώφη Γεννηματά δεν ξέρω αν το εννοεί» ήταν η απάντηση του Θεοχαρόπουλου, ο οποίος παραλλήλως επισήμανε ότι το ΚΙΝΑΛ «όφειλε να μείνει προσηλωμένο στην πολιτική αυτονομία του».

Στην συνέχεια ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αναφερόμενος στην στάση της κας Γεννηματά σε πολλά ζητήματα είπε αυτό που βλέπει κάθε σκεπτόμενος πολίτης αυτής της χώρας. Ότι δηλαδή, το ΚΙΝΑΛ, παρά την αντιδεξιά ρητορική, υιοθετεί πολιτικές οι οποίες «κοιτάνε και δεν λοξοκοιτάνε απλώς προς την ΝΔ».

Θα μείνει μόνο το όνομα

Τις ημέρες μετά την διαγραφή Θεοχαρόπουλου, η Φώφη Γεννηματά προκήρυξε συνέδριο για τον Μάρτιο, το οποίο θα βάλει τέλος στον πολυκομματικό χαρακτήρα του ΚΙΝΑΛ. Η απόφαση αυτή ήταν μία πρόκληση για τα μέλη της ΔΗΜΑΡ που συντάσσονταν με την άποψη Θεοχαρόπουλου, αλλά και για τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού προϋποθέτει ότι θα σταματήσει την όποια ενεργή δράση το ΚΙΔΗΣΟ.

Την απάντηση της ΔΗΜΑΡ η Φώφη Γεννηματά την έλαβε τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τις μαζικές αποχωρήσεις και αυτό που μένει τώρα είναι να ξεκαθαρίσει και η μελλοντική σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, αναμένεται να υπάρξει συνάντηση, προκειμένου να διευθετηθούν αρκετά ζητήματα, μεταξύ άλλων και το που θα πολιτευτεί ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος σημειωτέον δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης.

Η συνάντηση βεβαίως θα γίνει στην σκιά των όσων είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία στην Βουλή, εμφανίστηκε θετικός με την Συμφωνία των Πρεσπών και αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την διαγραφή Θεοχαρόπουλου. Αναμένεται να τεθεί επίσης και το θέμα του τερματισμού του πολυκομματικού ΚΙΝΑΛ, για το οποίο θα αποφασίσει το συνέδριο του Μαρτίου!

Το πολυκομματικό ΚΙΝΑΛ όμως δεν υπάρχει πλέον στην πράξη, μετά την αρχική αποχώρηση του Ποταμιού και την πρόσφατη της ΔΗΜΑΡ. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου, πιθανότατα δεν θα φέρει αντίρρηση στον παροπλισμό του  ανύπαρκτου ΚΙΔΗΣΟ, με αντάλλαγμα μια οριστικοποίηση της υποψηφιότητάς του στην Αχαΐα. Υπάρχουν ωστόσο μερικά ζητήματα, καθώς κάποιοι, με αφορμή την τοποθέτηση του Νίκου Παπανδρέου στο ευρωψηφοδέλτιο, ήδη σιγοψιθυρίζουν ότι «υπάρχει ένας Παπανδρέου».

Κινητικότητα σημειώνεται όμως και στην ΔΗΜΑΡ, καθώς για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί ανοιχτή συνάντηση-συζήτηση, στην οποία  οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τον  Θανάση Θεοχαρόπουλο θα παραστεί και ο επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών, Σπύρος Λυκούδης. Πάντα βέβαια είναι ανοιχτό και το προσκλητήριο Τσίπρα για την συγκρότηση μιας μεγάλης κεντροαριστεράς, το οποίο, όπως και να έχει το πράγμα, λειτουργεί πλέον ως δέλεαρ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx