ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Ξεκίνησε η κούρσα για τη διαδοχή – Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και η έκπληξη

Ξεκίνησε η κούρσα για τη διαδοχή – Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και η έκπληξη, Σπύρος Γκουτζάνης

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στις 15-16 Ιουλίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την εκλογή νέου αρχηγού και θα ξεκινήσει η κούρσα για την διαδοχή. Τα πρόσωπα που ακούγονται μέχρι στιγμής είναι: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Διονύσης Τεμπονέρας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Ρένα Δούρου και Παύλος Πολάκης.

Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίστηκε η εκλογή προέδρου να γίνει τον Σεπτέμβριο. Επίσης στις αρχές Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το συνεχές συνέδριο, ενώ το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, με νέα εκλογή μελών, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Επιπλέον  αποφασίστηκε πως προσωρινός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, αφού αρνήθηκε παρά τις πιέσεις η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία θα προταθεί για αντιπρόεδρος της Βουλής. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι Νάσος Ηλιόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Νίκος Παππάς, από τους εκπροσώπους απουσιάζει άνθρωπος της Ομπρέλας.

Φαβορί και αουτσάιντερ

Η πιο βέβαιη μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου που την στηρίζει η “Ομπρέλα” και έχει αποκτήσει σχετικό προβάδισμα, τουλάχιστον στα μέσα ενημέρωσης και στα social media. Ισχυρή φαίνεται και η υποψηφιότητα του Αλέξη Χαρίτση, εάν τον στηρίξουν οι πρώην “προεδρικοί”. Οι ενδεχόμενες υποψηφιότητες του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και του Διονύση Τεμπονέρα έχουν το αρνητικό ότι οι δύο δεν είναι βουλευτές, οπότε θα πρέπει για μακρό χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει διαρχία. Πάντως ο κ. Σακελλαρίδης διαψεύδει την ενδεχόμενη υποψηφιότητα, παρότι οι πληροφορίες επιμένουν.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας διαφώνησε με τις διαδικασίες που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία, με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στα social media. Πρότεινε ουσιαστικές διεργασίες διαλόγου και να μετατεθεί αργότερα η εκλογή αρχηγού. Πάντως, δήλωσε παρών στις εσωκομματικές διαδικασίες που αποφασίστηκαν. Η πρόταση για τον κ. Τσακαλώτο, μάλλον αφορά ιδιαίτερες διαδικασίες μεταβατικού προέδρου.

Φυσικά τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί στις δύο εβδομάδες που απομένουν. Ούτε το ενδεχόμενο να κατέβει τελικά σαν υποψήφιος και ο Παύλος Πολάκης. Εκτιμάται μάλιστα ότι σε μία διαδικασία, όπου τα δύο φαβορί είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, μία υποψηφιότητα Πολάκη θα ταράξει τα νερά και να ανακατέψει την τράπουλα. Αχτσιόγλου και Χαρίτσης, αν και θεωρητικά μπορεί να προέρχονται από διαφορετικές τάσεις, έχουν παρόμοια πολιτικά χαρακτηριστικά.

Προέρχονται και οι δύο από τη νέα γενιά στελεχών, θεωρούνται συγκροτημένοι στο αντικείμενό τους, με περισσότερο τεχνοκρατικό, παρά πολιτικό προφίλ, ενώ έχουν διατελέσει εκπρόσωποι του κόμματος. Θα σηματοδοτεί ενδεχόμενη αντιπαράθεση των δύο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά “πρωθυπουργίσιμο” με συστημικά χαρακτηριστικά και προσανατολισμό στο κέντρο.

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή αρχηγού, που είναι ουσιαστικό στην παρούσα συγκυρία, αποφασίστηκε μετά από παρασκηνιακές διεργασίες και αντιπαραθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η “Ομπρέλα” προτιμούσε μία ταχεία διαδικασία, που να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. Βέβαια εν μέσω θέρους θα κινδύνευε η διαδικασία να προσελκύσει λιγότερα από 20.000 μέλη.

Αντίθετα οι άλλοτε “προεδρικοί”, της κίνησης μελών που ακόμη είναι η πλειοψηφούσα τάση τελικά πέρασε την πρόταση που εγκρίθηκε να γίνει η εκλογή αρχηγού τον Σεπτέμβριο και το έκτακτο συνέδριο που θα συζητήσει τα σχετικά με την ήττα, αλλά και την πολιτική φυσιογνωμία και το πρόγραμμα, τον Νοέμβριο. Προφανώς η τάση των άλλοτε προεδρικών ήθελε περισσότερο χρόνο για τις δικές της εσωτερικές διεργασίες. Ως φαβορί από την δική τους πλευρά φαίνεται ο Αλέξης Χαρίτσης αν και κάποιες πληροφορίες εμφανίζουν να ενδιαφέρεται η Ρένα Δούρου, που όμως για γενικότερους λόγους είναι δύσκολη επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες. Μετά την συντριπτική ήττα και την αποχώρηση Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε περιδίνηση. Από τη μία οφείλει να δείξει αντανακλαστικά και να κινηθεί σαν κόμμα, που ακόμη είναι αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να ανακόψει και την περαιτέρω πτώση. Από την άλλη εκ των πραγμάτων βρίσκεται σε υπαρξιακή αναζήτηση. Λογικά η επιλογή αρχηγού θα έπρεπε να συνδυαστεί με τον εσωτερικό διάλογο, αφενός για τα αίτια της ήττας και αφετέρου για το πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο που θα σηματοδοτήσει τη νέα εποχή που εκ των πραγμάτων άνοιξε. Όμως ο χρόνος πιέζει, μία παρατεταμένη διαδικασία θα ενίσχυε τις φυγόκεντρες και διαλυτικές τάσεις.

Οι διαφωνίες

Μία από τις χθεσινές διαφωνίες ήταν του Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτο” το γεγονός ότι αποφασίστηκε εκλογή προέδρου πριν να συζητηθούν οι θέσεις του κόμματος και αναδειχθούν ως όφειλαν, βάσει του σκεπτικού του, νέα Κομματικά Όργανα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, αυτό είναι απαιτούμενο γιατί οι προηγούμενοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, δεν ισχύουν. Την πρόταση του κ. Σπίρτση στήριξε ο Παύλος Πολάκης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι