ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πέρασε η πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη

Ξεκίνησε η μυστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη – Το μεσημέρι το αποτέλεσμα, Σπύρος Γκουτζάνης

Πέρασε η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη που κατέθεσαν χθες οι “100” και στήριξε ο Παύλος Πολάκης. Όπως προβλέπει το καταστατικό, ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να προκηρύξει νέες εσωκομματικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες επί συνόλου 295 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ψήφισαν με φυσική παρουσία στην κάλπη 210 άτομα ενώ 76 μέλη ψήφισαν τηλεφωνικά ενώ 9 μέλη δεν απάντησαν στο τηλέφωνο. Από αυτούς οι 163 ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής και οι 120 κατά ενώ 3 ψήφισαν λευκό. Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί η πρόταση μομφής απαιτούνταν 148 «Ναι» επί των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι επί των παρόντων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως πλέον ο Κασσελάκης δεν θα είναι ούτε υπηρεσιακός πρόεδρος και το πιθανότερο είναι πως τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει στη ΔΕΘ ο Νίκος Παππάς ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Είμαι λυτρωμένος»

«Είμαι λυτρωμένος διότι είδαν όλοι οι πολίτες τη μομφή που ζω από την πρώτη μέρα που εκλέχθηκα πρόεδρος. Είναι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία του τόπου η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται από την πρώτη μέρα την ψήφο των μελών του κόμματος», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρώτη του αντίδραση μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και πρόσθεσε:

«Όσα πέρασα ένα χρόνο τώρα, τα ξέρετε όλα. Φτάσαμε στο σημείο, η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα του κόμματος και οι διάφορες φράξιες να επιστρατεύσουν άτομα που δεν ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς, να εξευτελίζουν τα αξιότιμα μέλη της και φορώντας τους κουκούλα», Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτω πάντα, στον κοσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Η αντιπαράθεση για την διαδικασία

Προηγήθηκε μία έντονη αντιπαράθεση για πώς θα γίνει η ψηφοφορία. Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του ήθελαν η ψηφοφορία να είναι ονομαστική και φανερή. Οι αντίπαλοί του αντίθετα ζητούσαν η ψηφοφορία να είναι μυστική, με κάλπη. Στο τέλος της διαδικασίας, αποφασίστηκε να επιχειρηματολογήσουν τρεις αγορητές υπέρ της κάθε άποψης.

Ο τελευταίος που μίλησε και εκτιμάται ότι έγειρε την πλάστιγγα ήταν ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος υποστήριξε ότι η ψηφοφορία θα πρέπει να είναι μυστική λέγοντας: «Η μυστικότητα καθιερώθηκε γιατί έτσι διασφαλίζεται η ελευθερία της ψήφου. Προβλέπεται άλλωστε από τα άρθρα 49 και 50 του καταστατικού. Η φανερή ψηφοφορία αντίθετα επιτρέπει να τρομοκρατηθεί όποιος έχει διαφορετική άποψη». Σημείωσε τέλος ότι και η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου αλλά και η Πολιτική Γραμματεία έχουν εκλεγεί με μυστική ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα κρίθηκε με ψήφους 122 υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας και 90 κατά. Την πρόταση μομφής κατέθεσαν 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που πριν καν αρχίσει η συνεδρίαση είχαν δημοσιοποιήσει κείμενο αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη.

Σκληρή σύγκρουση πριν την πρόταση μομφής

Ο πρόεδρος του κόμματος έκανε μία εμπρηστική ομιλία που στράφηκε κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τους απέδωσε αμφισβήτηση από την πρώτη στιγμή και υπονόμευση του κόμματος που είχε αποτέλεσμα να πέσει το κόμμα στο 15% στις ευρωεκλογές. Άφησε δε να εννοηθεί ότι στην υπονόμευση συμμετείχε και ο Αλέξης Τσίπρας, με την τοποθέτησή του πριν το Συνέδριο και με την απουσία του από τον προεκλογικό αγώνα των ευρωεκλογών. Αρκετοί είπαν ότι με την σκληρή ομιλία του έσπρωξε μετριοπαθή αναποφάσιστα μέλη στο άλλο στρατόπεδο.

Κατά του προέδρου τάχθηκαν με σκληρό τρόπο η Όλγα Γεροβασίλη, και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που εκφράζουν και τους “87”, αλλά και ο Σωκράτη Φάμελλος που δεν ξέχασε την “καρατόμησή του”, ο οποίος ανέφερε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει το στάδιο της ρευστοποίησης τώρα είναι στην αποσύνθεση”. Σημαντικό ρόλο για το κλίμα που δημιουργήθηκε έπαιξε η ομιλία του Παύλου Πολάκη, ο οποίος δεν κατέθεσε δική του πρόταση μομφής. Ωστόσο είπε στον Στέφανο Κασσελάκη “Πρόεδρε δεν μπορείς”, αναγνώρισε ότι ήταν λάθος του που τον στήριξε, του ζήτησε να οδηγήσει σε εκλογή και δήλωσε ότι εφόσον ανοίξει η διαδικασία θα είναι υποψήφιος για τη προεδρία.

Από την άλλη πλευρά ήταν ο Νίκος Παππάς, ο οποίος όμως απέτυχε να δημιουργήσει θετικό συσχετισμό υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, όπως εικάζεται ότι είχε υποσχεθεί στην συμφωνία για να γίνει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δύσκολη. Εφόσον η πρόταση μομφής υπερψηφιστεί το κόμμα θα μπει σε μία διαδικασία εκλογής, με έκτακτο συνέδριο και έντονες προσωπικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Εν ολίγοις θα κριθεί τι κόμμα θα είναι. Ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη που θα προσομοιάζει στο Αμερικανικό Δημοκρατικό κόμμα ή ένα γενικώς και αορίστως Αριστερό κόμμα με άγνωστο προς ώρας χαρακτήρα και αρχηγό. Όποια όμως και αν είναι η εξέλιξη αυτό που όλοι θεωρούν βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει αποδυναμωμένος και διασπασμένος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx