Ξινή θα βγάλει την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ικαρία ο Τσίπρας

Ξινή θα βγάλει την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ικαρία ο Τσίπρας, Σπύρος Γκουτζάνης

Η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός παραβίασε τα μέτρα που ο ίδιος επέβαλε ήταν με τις στιγμές ανεμελιάς του στην Πάρνηθα. Η δεύτερη ήταν με την επίσκεψή του στην Ικαρία, μία επίσκεψη με αμιγώς επικοινωνιακή στόχευση που όμως εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ. Εν μέσω πανδημίας το κυβερνητικό επιτελείο θέλησε να σκηνοθετήσει την «θερμή υποδοχή του κεντροδεξιού πρωθυπουργού από το κόκκινο νησί» και παράλληλα να προβάλλει το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τον εμβολιασμό στις απομακρυσμένες περιοχές.

Μόνο που το έκανε δίχως να τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης. Φυσικά αν παρόμοια συνέβαιναν σε άλλες χώρες το ελάχιστο θα ήταν πρόστιμα στους συμμετέχοντες και δημόσια συγγνώμη από τον πρωθυπουργό. Όπως π.χ. είχε κάνει ο Αυστριακός πρωθυπουργός. Ο πολιτικός του αντίπαλος, Αλέξης Τσίπρας, δεν έχασε την ευκαιρία, αρχικά ανέδειξε το θέμα με δηλώσεις του και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σήμερα κατέθεσε και σχετική ερώτηση στην Βουλή.

Από την στιγμή που τα συστημικά μέσα δεν πέτυχαν να συγκαλύψουν το θέμα, η στόχευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλή: να αναδείξει την “πριγκηπική αντίληψη” στην άσκηση της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να κεφαλαιοποιήσει την αρνητική δημοσιότητα και να μειώσει κατά τι, τις μονάδες της διαφοράς στην δημοφιλία και την καταλληλότητα.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρα θέτει δύο ακόμη ζητήματα, το πρώτο την αναντιστοιχία των σκληρών μέτρων που προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις με τις συμπεριφορές των ασκούντων την εξουσία. Το δεύτερο την αναξιοπιστία των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης που απέφυγαν να προβάλλουν το θέμα και την ασυνέπεια αναφορικά με τον ρόλο τους και την αποστολή τους που βέβαια δεν είναι να προστατεύουν την εικόνα του εκάστοτε πρωθυπουργού ακόμη κι όταν εξόφθαλμα παραβιάζει τα μέτρα που ο ίδιος επιβάλλει για όλους τους άλλους.

Προσπάθεια μιντιακής απόκρυψης

Τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης έκαναν ότι μπορούσαν για να αποκρύψουν, ή να υποβαθμίσουν και κυρίως να δικαιολογήσουν και να συγκαλύψουν τις ευθύνες προσωπικά του πρωθυπουργού για την παραβίαση των μέτρων κατά την επίσκεψή του στη Ικαρία. Τα φιλικά του Μέσα Ενημέρωσης όταν αναγκάστηκαν να αναφερθούν στο θέμα το απέδωσαν στους “παρατρεχάμενους”, αν και όπως και στην Πάρνηθα η ευθύνη είναι του πρωθυπουργού.

Μόνο που στη εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τέτοιες προσπάθειες δεν αποδίδουν. Βέβαια θα ήταν πολύ μεγαλύτερη η αποδοκιμασία του πρωθυπουργού και της εξουσιαστικής αντίληψης που διακατέχει το επιτελικό κράτος, εάν τα Μέσα Ενημέρωσης συμπεριφέρονταν σύμφωνα με την θεσμική τους αποστολή, να ασκούν δηλαδή έλεγχο στη εξουσία. Και θα ήταν μεγαλύτερο το πολιτικό κόστος. Με την συμπεριφορά τους τα Μέσα Ενημέρωσης νοθεύουν το πολιτικό παιχνίδι, παρεμβαίνουν δίχως κανόνες και αρχές υπέρ μίας εξουσίας που τους ανταποδίδει την στήριξη ποικιλοτρόπως αλλά κυρίως με άμεσες ενέσεις ρευστότητας εν μέσω της κρίσης.

Μπορεί τα ελληνικά ΜΜΕ περί άλλα να τυρβάζουν, ωστόσο η συμπεριφορά του Έλληνα πρωθυπουργού δεν περνά απαρατήρητη από τα ξένα. Οι New York Times και το Politico στις ιστοσελίδες τους φιλοξενούν άρθρα για την παραβίαση των απαγορευτικών μέτρων από την κυβέρνηση και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Παρόμοιο άρθρο για το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία φιλοξενούσε και το Politico όπως και ο βρεττανικός Guardian. Και τα δύο μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβίασε τα μέτρα.

Ενδιαφέρον όμως έχουν και τα σχόλια Γερμανών δημοσιογράφων στους προσωπικούς τους λογαριασμούς όπου ασκούν κριτική και στα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα που δεν επιτελούν το ρόλο τους, σημειώνοντας ότι εάν ήταν πρωθυπουργός στην Γερμανία, τα ΜΜΕ θα τον είχαν κατασπαράξει, ειδικά αυτά που ανήκουν στην συντηρητική παράταξη.

Η ερώτηση Τσίπρα

Στην επίκαιρη ερώτησή του -με την οποία καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει άμεσα, από το βήμα της Βουλής- ο Αλ. Τσίπρας τονίζει:

Ενώ η χώρα βρίσκεται στο τρίτο κύμα της πανδημίας, η ελληνική οικονομία καταρρέει και η κυβέρνηση ανακοίνωσε, πριν λίγες ημέρες, αυστηρότερα μέτρα περιορισμών για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6μμ έως τις 9πμ και την εστίαση κλειστή εδώ και 4 ολόκληρους μήνες, στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ικαρία ο κος Μητσοτάκης παραβρέθηκε στο γεύμα που οργάνωσε στο σπίτι του ο βουλευτής της ΝΔ κος Στεφανάδης, με συμμετοχή δεκάδων στελεχών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, σε μια κίνηση απίστευτης αλαζονείας, η οποία σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα προκαλούσε μείζονα κυβερνητική κρίση.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

  1. Θεωρεί ότι η συμπεριφορά του συνάδει με τα μέτρα περιορισμών που έχει ανακοινώσει ο ίδιος και η κυβέρνηση του;
  2. Τι έχει να πει στους επαγγελματίες της εστίασης οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση; Θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματα τους με τα ίδια «μέτρα» που τήρησε ο ίδιος και οι συνδαιτημόνες του στο γεύμα της Ικαρίας;
  3. Τι έχει να πει στους πολίτες οι οποίοι, ορθώς τηρούν τα μέτρα περιορισμών και για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και υπό την απειλή προστίμων;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι