Χωρίς αντίπαλο ο Μητσοτάκης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό
17/12/2023Με επίδειξη ισχύος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έδειξε ότι παραμένει κυρίαρχος πολιτικά και πανίσχυρος εσωκομματικά, ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του προυπολογισμού του 2024.
Αν και τις τελευταίες ημέρες υπήρξε εσωκομματική αναταραχή από την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά στο θέμα της “ελληνοποίησης των λαθρομεταναστών” – ο οποίος δεν παρακολούθησε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα έδρανα της Βουλής – οι βουλευτές του χειροκρότησαν με ενθουσιασμό και όρθιοι σε ορισμένα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού παρότι δεν είχε σημαντικές ανακοινώσεις.
Προκαλεί δεν προβληματισμό για το επίπεδο της δημοκρατίας ότι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ σηκώθηκε και χειροκρότησε παρατεταμένα την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι θα φέρει νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, σε ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το σχετικό νομοσχέδιο, που παραβιάζει την συνταγματική διάταξη, θα περάσει από το Yπουργικό Sυμβούλιο και θα πάρει τον δρόμο της νομοθετικής διαδικασίας.
Ο πρωθυπουργός δεν έστερξε να απαντήσεις στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επικέντρωσαν στην μείωση του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας – φαίνεται ακόμη και στην μείωση του πραγματικού μισθού τα δύο τελευταία χρόνια –στην αποσάθρωση του δημοσίου τομέα, κυρίως στους τομείς του κοινωνικού κράτους, της υγείας και της παιδείας. Αντίθετα επικέντρωσε την ομιλία του στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, για την οποία πρόβαλε ότι σηματοδοτεί το τέλος της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας.
Ήταν εμφανής η αμηχανία του να απαντήσει στην παρατεταμένη ακρίβεια και εναπόθεσε τις ελπίδες του στην μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, που κατά την άποψή του θα ακολουθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις βασικές προβλέψεις του προϋπολογισμού: Στο ρυθμό ανάπτυξης που είναι 2,4%, στην πτώση της ανεργίας κάτω από το 10%, στην υποχώρηση του δημόσιου χρέους, στην ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, όπως και στην αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 15%. Οι βουλευτές του τον χειροκρότησαν πάντως με ενθουσιασμό και όρθιοι στα σημεία της ομιλίας του, που ανακοίνωσε τις αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους και για την αύξηση κατά 20% των εφημεριών των γιατρών.
Χωρίς αντίπαλο
Κατά την ομιλία του επέλεξε να απευθυνθεί δύο φορές στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη – δείχνοντας ότι επιλέγει αντίπαλο στην Βουλή – ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε μία φορά για να υπενθυμίσει την διάσπαση και την δεύτερη για να αναδείξει ότι ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες, κάτι που δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια επί προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως αντιπαρήλθε ότι επί κυβέρνησης Τσίπρα η ΝΔ δεν ψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού.
Την απάντηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει από το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος: «Είναι φανερό ότι συγκρούονται δύο κόσμοι. Όσα λένε αυτές τις ημέρες οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ είναι βγαλμένα από τις πιο σκληρές παραδόσεις των trickle down economics». Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι «χωρίς αποτελεσματικό, παρεμβατικό, δίκαιο κράτος δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία στην κοινωνία μας, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των ανθρώπων της χώρας».
Την θριαμβολογία της κυβέρνησης απέκρουσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος άσκησε κριτική για την πολιτική στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Στην ομιλία του ανέφερε: «Επιστρέφετε στην κοινωνία ψίχουλα με τα αγιοβασιλιάτικα καλάθια, έτσι κρατάτε σε ομηρία τους πιο αδύναμους Έλληνες χωρίς να κάνετε ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις για την προστασία τους» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Συνολικά πάντως το πενθήμερο της αντιπαράθεσης επί του προϋπολογισμού έδειξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει χωρίς πολιτικό αντίπαλο, παρότι η κυβέρνηση έχει καταγράψει αποτυχίες και ανεπάρκειες από το πεδίο του επιτελικού κράτους και της ασφάλειας μέχρι την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την κατάρρευση της παιδείας και της υγείας. Ίσως μάλιστα περισσότερο προβληματίζεται για τις εσωτερικές αντιδράσεις της δεξιάς του πτέρυγας, στην οποία ηγείται ο Αντώνης Σαμαράς και λιγότερο από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε τον ρόλο της, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αξιοποίησε την ευκαιρία.