ΑΠΟΨΗ

Υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να σώσουν την Ελλάδα;

Υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να σώσουν την Ελλάδα; Δημήτρης Χρήστου

Σε ένα πρόσφατο άρθρο για την κατάσταση της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα η New York Times είχε τίτλο “Πόσο ελεύθερος είναι ο Τύπος στη γενέτειρα της δημοκρατίας;” Πόσοι άραγε ενοχλήθηκαν; Πόσοι πόνεσαν ή ένιωσαν κάτι; Πόσοι έχουν όραμα και κυρίως, σχέδιο να εργαστούν για να αποκαταστήσουν στο μέτρο του δυνατού, την τιμή της πατρίδας; Πόσοι αδιαφορούν, προτάσσοντας τα οικονομικά τους συμφέροντα κι απελευθερώνοντας την ακόρεστη απληστία τους; Πόσοι ενδιαφέρονται να σώσουν την Ελλάδα από τον διασυρμό;

Σήμερα, υπό την διακυβέρνηση της φαμίλιας Μητσοτάκη, η χώρα έχει πιάσει πάτο και είναι δακτυλοδεικτούμενη διεθνώς. Δεν υπάρχει διεθνές ΜΜΕ υψηλού κύρους που να μην καυτηρίασε την συμπεριφορά του Έλληνα πρωθυπουργού. Και φτάσαμε στο σημείο, πολλοί από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποφεύγουν ή ακόμα και να ακυρώνουν συναντήσεις με τον τοξικό, πλέον, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και εκεί, στη φιλελεύθερη παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σήμερα κυριαρχούν καιροσκόποι, χειροκροτητές ενός αρχηγού σε ό,τι κι αν λέει, σε ό,τι κι αν κάνει! Βιάζονται λες και εκτελούν συμβόλαιο να ολοκληρώσουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Να περιορίσουν ακόμα περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο προηγούμενο άρθρο αναφέραμε στοιχεία από ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, όπου οι αναμονές για χειρουργική επέμβαση στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας ξεπερνούν τις 20.000! Έτσι, η Ελλάδα βρέθηκε πρώτη σε υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ευρώπη!

Αφαίρεσαν από το κράτος το ρόλο στην ενέργεια και στα καύσιμα. Το τερμάτισαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπου οι ελεγχόμενες από κερδοσκοπικά κεφάλαια συστημικές τράπεζες έχουν συγκροτήσει ένα σκληρό καρτέλ, το οποίο που εκμεταλλεύεται ασύστολα τους καταθέτες και δανειολήπτες, οι οποίοι δεν έχουν πολιτικό μέσο και προνομιακή πρόσβαση.

Η δημοκρατία στο απόσπασμα…

Αυτό όμως που απειλεί τα θεμέλια μιας δημοκρατίας είναι η υποδούλωση της Δικαιοσύνης και η υποταγή όλων των ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών. Το ένοιωσαν καλά οι πολίτες με την ευκαιρία της διαχείρισης του σκανδάλου Qatargate από τη βελγική Δικαιοσύνη. Οι συγκρίσεις με εγχώρια περιστατικά, όπου ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο όπως αυτό της Novartis που μάλιστα εξελίχθηκε κυρίως μέσα στο ελληνικό υπουργείο Υγείας, μετατράπηκε σε σκευωρία με κρίσιμα στοιχεία να βαφτίζονται αδιευκρίνιστα κι άλλα να μένουν αμετάφραστα!

Το βλέπουμε στη ζωή των πόλεων όπου οι μοναδικές δυνάμεις αρμόδιες για την τήρηση του Νόμου και της Τάξης, στις οποίες γίνονται προσλήψεις, είναι εκείνες που ο ρόλος τους είναι να αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές διαμαρτυρίες. Όλες οι άλλες υπηρεσίες υπολειτουργούν και κυνηγούν με πολιτική εντολή τα πιασάρικα θέματα που θα προβληθούν από τα ελεγχόμενα από τους χορηγούς της κυβέρνησης ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών δικτύων.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν υπάρχουν πρόθυμες και κυρίως ικανές πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την κάθαρση για την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου. Κι αν υπάρχουν, όχι μόνο σε ό,τι αφορά προθέσεις, αλλά κυρίως αν διαθέτουν γνώση και πείρα να τολμήσουν και να πετύχουν. Αν μπορούν να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν την μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία να στηρίξει το έργο τους.

Υπάρχουν δυνάμεις να σώσουν την Ελλάδα;

Και ειδικά εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αμφιβολίες, αν όλα τα στελέχη του έχουν βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην τετραετή διακυβέρνησή τους. Αν κατάλαβαν, για παράδειγμα, πώς το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που προέκυψε επί διακυβέρνησής τους και ισχύει ακόμα, έχει υποταγεί στην συντριπτική του πλειοψηφία, στις διαταγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Αν κρίνω από τις εσωκομματικές πάντα δημόσιες και εκτός οργάνων διαμάχες, δεν έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος των δυσκολιών και η σημασία του διακυβεύματος για το μέλλον. Παράδειγμα η πρόσφατη διαμάχη για το θέμα του μπόνους στους αστυνομικούς, όπου όποια απόφαση και αν έπαιρνε η ηγεσία του κόμματος θα εξελισσόταν σε πρόβλημα. Σχεδόν κανείς δεν κάνει τον κόπο να εξηγήσει γιατί η ΝΔ του Μητσοτάκη αντέχει δημοκοπικά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να  μην μπορεί να δημιουργήσει διακριτό ρεύμα αλλαγής.

Μια αισιόδοξη εξέλιξη, προέκυψε εμμέσως από την υπόθεση Καϊλή, όπου οι “δεξιοί” του ΠΑΣΟΚ έχουν εκτεθεί, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής, αν επιμείνουν στα σχέδια τους να εμποδίσουν τη συνεργασία της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Άλλωστε, κανείς δεν ξέρει αν υπάρχει μέλλον για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΝΔ και ποιες αλλαγές συσχετισμών θα προκύψουν από την ενδεχόμενη πτώση του, λόγω και του σκανδάλου των υποκλοπών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx