Υπό την “Ομπρέλα” η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ

Υπό την "Ομπρέλα" η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Γκουτζάνης

Μετά την ΡΕΝΕ (Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα) που προέκυψε από την διάσπαση των προεδρικών, της μεγαλύτερης τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το δικό της κείμενο θέσεων ενόψει των εκλογών στις νομαρχιακές οργανώσεις και η “Ομπρέλα”, το επίσης ρεύμα ιδεών που προέκυψε από την σύμπραξη των 53 του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη.

Εάν όμως η ΡΕΝΕ παραμένει πολιτικά δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, είναι σαφές ότι η “Ομπρέλα” αποτελεί την εσωκομματική αντιπολίτευση. Οι παροικούντες την Κουμουνδούρου λένε ότι οι επαφές και οι συνεννοήσεις ανάμεσα στους 53 και στην “δημογεροντία”, όπως αποκαλούν τους Φίλη, Σκουρλέτη, Βούτση, υπάρχουν εδώ και έναν χρόνο.

Με το σημερινό κείμενο που έχει τις υπογραφές όλων επισημοποιούν την σχέση τους και “έσονται εις σάρκαν μία”. Το κείμενο των θέσεων που παρουσίασαν έχει πάντως τις υπογραφές και του Δημήτρη Παπαδημούλη, όπως και του Δημήτρη Βίτσα, που πλέον αποχώρησε από τους προεδρικούς.

Για τον μεν Παπαδημούλη λέγεται ότι κινήθηκε προς την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης όταν ο Αλέξης Τσίπρας του είπε ότι θα ήταν καλύτερο μετά τον θόρυβο, ακόμη και αδίκως, που έγινε για τα σπίτια του, να μην είναι ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Ο δε Βίτσας έχει διατελέσει γραμματέας του κόμματος και το τελευταίο διάστημα είχε αναπτύξει σχέσεις με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, αλλά όπως λέγεται “τα έσπασαν”. Μία ακόμη αποχώρηση που συνυπογράφτηκε είναι της Έφης Καλαμαρά.

Η εμφάνιση της “Ομπρέλας”

Στο νέο ρεύμα ιδεών συμμετέχει και ο πρώην αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης. Πάντως το περίπου 9.000 λέξεων κείμενο δεν έχει αιχμές κατά του προέδρου του κόμματος, αν και προκαλεί εντύπωση ότι παρότι υπογράφεται και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι περιορισμένη η αναφορά του στην οικονομία.

Η “Ομπρέλα” έκανε την εμφάνισή της την ημέρα που συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Με το κείμενο συμπερασμάτων που θα δημοσιεύσει, θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τις εκλογές στις νομαρχιακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από τις οποίες θα εκλεγούν οι νέες διοικήσεις και στην συνέχεια οι εκπρόσωποι για το Συνέδριο.

Πάντως στο κείμενο των συμπερασμάτων πέρασε η βασική θέση του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο εκλογής που είναι και το πραγματικά επίδικο. Έτσι οι εκλογές δεν θα γίνουν μόνο με την φυσική παρουσία των μελών, αυτό που ζητούσε η εσωκομματική αντιπολίτευση για να περιορίσει την συμμετοχή, αλλά θα γίνουν και ηλεκτρονικά, καθώς και με επιστολική ψήφο.

Επίσης, θα υπάρχει ποσόστωση ώστε το 25% των μελών των διοικήσεων που θα αναδειχθούν να προέρχονται από τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και που κυρίως προέρχονται από το παλιό ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρχικά προτείνει να προέρχονται από τα νέα μέλη το 50%, αλλά τελικά υπήρξε συμβιβασμός.

Έτοιμοι να θέσουν θέμα ηγεσίας

Μέσα στην ημέρα αναμένεται και το κείμενο θέσεων της Κίνησης Μελών, δηλαδή της τάσης των προεδρικών. Καθώς οι διεργασίες υπόγειες και μη είναι σε εξέλιξη, από την ΡΕΝΕ αποκλείουν το ενδεχόμενο σύμπλευσης με την “Ομπρέλα”. Η δική τους διαφοροποίηση περιορίζεται στο οργανωτικό σκέλος.

Επιπλέον, στρέφεται κατά της άτυπης ηγεσίας του Νίκου Παππά και των δικών του στην τάση των προεδρικών. Η “Ομπρέλα” αντίθετα, είτε ως 53, είτε τα πιο προβεβλημένα στελέχη της οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης, δεν περιορίζονται στην αντιπαράθεσή τους με τον Νίκο Παππά και την ομάδα του.

Αντιθέτως, κατά καιρούς έχουν εμφανίσει και πολιτικές διαφοροποιήσεις και κριτική στάση στον πρόεδρο του κόμματος. Άλλωστε σε περίπτωση μίας νέας  ήττας στις εκλογές θα θέσουν θέμα ηγεσίας. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είχε κάνει πέρυσι τον Ιούλιο, όπως τον συμβούλευαν οι δικοί του, θα το είχαν ήδη κάνει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι