Yποκλοπές και υπόθεση Πάτση οι αιχμές της επίθεσης Τσίπρα
02/11/2022Στα σκάνδαλα, όπως η υπόθεση Πάτση και στο θέμα των υποκλοπών που συνδυαστικά προκαλούν την μεγαλύτερη φθορά στην κυβέρνηση, επικέντρωσε με σημερινή του συνέντευξη στο «Κόκκινο 105,5», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αξιοποίησε και τα δύο δημοσιεύματα των εφημερίδων «ΝΕΑ», και «Βήμα».
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και για το αν θα πάμε σε εκλογές με το σύστημα παρακολούθησης Predator σε λειτουργία. Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας αξιοποιεί την επικαιρότητα με την έλευση στην χώρα μας της επιτροπής Pega του ευρωκοινοβουλίου για να αυξήσει το πολιτικό κόστος. Φυσικά στην Βουλή θα επιτεθεί και για τα «σκάνδαλα που σκάνε γύρω από τις απευθείας αναθέσεις». Από το Μαξίμου, πάντως, διέρρευσαν ότι ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να πάει στην Βουλή «καθώς η ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα βρίθει ανακριβειών και fake news» γιατί δεν θέλει να ενισχύσει την τοξικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε πάει στην Βουλή ούτε όταν συζητήθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών. Είναι σαφές ότι προσπαθεί να μείνει έξω από το κάδρο της υπόθεσης και να την αποσύρει από την επικαιρότητα. Κάτι που εν πολλοίς πέτυχε μέχρι που την επανέφεραν οι δύο εφημερίδες, «ΝΕΑ» και «Βήμα», στοιχείο που ανέδειξε στην συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας κατονομάζοντας παράλληλα ότι από τα δημοσιεύματα αποκαλύφθηκε ότι «ο Γρηγόρης Δημητριάδης, είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση των συνομιλιών του τότε υπουργού Δημοσίας Τάξεως, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη».
Ενορχηστρωμένη λεηλασία
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις υποθέσεις Πάτση, Πιστίκα καθώς και παλαιότερες προκειμένου γενικεύοντας να υποστηρίξει ότι «δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, πρόκειται για λεηλασία του δημόσιου πλούτου με σκοπό τον πλουτισμό λίγων και ισχυρών και για συγκροτημένη στρατηγική διακυβέρνησης που έχει να κάνει το βόλεμα “ημετέρων” τους». Υποστήριξε ότι με αφορμή την πανδημία υπήρξε στοχευμένη προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πιο ελαστικού θεσμικού πλαισίου για να δοθούν 7,5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς και πως τώρα «βλέπουμε να σκάνε σα χειροβομβίδες μια μετά την άλλη σκάνδαλα που αφορούν πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού και νεοδημοκρατικού περιβάλλοντος». Απέρριψε τις απαντήσεις της κυβέρνησης ότι δεν γνώριζε τις δραστηριότητες του κ. Πάτση λέγοντας ότι «ο κ. Πάτσης είχε πολύ στενές σχέσεις με μια σειρά κυβερνητικά στελέχη και την οικογένεια Μητσοτάκη ενώ είναι κουμπάρος του κ. Πέτσα Δεν ήξεραν με τι ασχολείται;».
Αναφέρθηκε στο θέμα των υποκλοπών: «Θα είναι ατόπημα του κ. Μητσοτάκη να μην απαντήσει στην Βουλή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των υποκλοπών. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας για ένα κρισιμότατο θέμα δεν θα έλθει να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν το κάνει σημαίνει ότι το βάζει στα πόδια, ότι φυγομαχεί και δεν έχει επιχειρήματα, ότι επιβεβαιώνει όσα αναφέρω στην ερώτηση που του κατέθεσα». Γενικεύοντας στη συνέχεια της συνέντευξης υποστήριξε: «Είναι ένα ερώτημα υπαρξιακό για την δημοκρατία: αν θα πάμε σε μία εκλογική αναμέτρηση με το Predador να είναι σε λειτουργία και να κατασκοπεύει τους πολιτικούς αντιπάλους με την ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Θα είναι εκτροπή από την δημοκρατική λειτουργία».
Εκτροπή και βαριές σκιές
Συνεχίζοντας εξήγησε: «Να έλθει να πει τα επιχειρήματά του στην βουλή ο κ . Μητσοτάκης και να δώσει απαντήσεις δεν μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις, δημοσιεύματα και αποδείξεις ότι ένα παράνομο λογισμικό είναι σε λειτουργεία. Ήλθε στην χώρα με ευθύνη του γραμματέα του και τα κρίσιμα πρόσωπα που συνδέονται με την λειτουργία δεν κλήθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή, προφυλάχθηκαν, ενώ το παράνομο λογισμικό συνεχίζει να λειτουργεί. Και ενώ συμβαίνουν αυτά ο κ. Μητσοτάκης δεν έρχεται να δώσει απαντήσεις. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η μεγάλη σκιά στα πολιτικά πράγματα και ο Μητσοτάκης να επικαλείται το απόρρητο».
Ακολούθως αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα των εφημερίδων «ΝΕΑ» και «Βήμα»: «Οι ίδιες οι εφημερίδες -τα ΝΕΑ και το Βήμα-,που έλεγαν «Υποκλοπές τέλος», και δεν είναι αντικυβερνητικές εφημερίδες, έρχονται και βάζουν ερωτήματα. Φυσικά αν ρωτήσετε έναν πολίτη στο δρόμο θα σας πει το ρεύμα και η ακρίβεια είναι τα προβλήματα που τον απασχολούν, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτε με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα για λογαριασμό του Μαξίμου.
»Οι δύο εφημερίδες γράψανε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν υπό παρακολούθηση γιατί υπήρχε αντιπαράθεση για το ποιες εταιρείες θα ευνοηθούν από ένα πρότζεκτ που αφορά τις ταυτότητες. Και λέει η εφημερίδα -που ιδιοκτήτης είναι ο πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας και επιχειρηματίας, κ. Μαρινάκης-, ότι ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε παράγοντα του ποδοσφαίρου. Ποιον εννοεί; τον κ. Μαρινάκη. Δηλαδή, τι λέει: ότι ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον Χρυσοχοΐδη να συνομιλεί με τον Μαρινάκη.
»Το ίδιο δημοσίευμα μιλά και για άλλους υπουργούς που ήταν υπό παρακολούθηση. Ο κ. Ανδρουλάκης όπως και Σπίρτζης πήγαν στον εισαγγελέα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, το θύμα που θα πάει; Θα πάει στην Β΄ Αθηνών για να εκλεγεί; Η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι μία βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και υπάρχουν και κορυφαία στελέχη της ΝΔ που δεν ανέχονται να κηλιδωθεί συνολικά η παράταξή τους. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν μπορεί η επίκληση του απορρήτου να υπερτερεί της ανάγκης κάθαρσης του δημοσίου βίου».